Nové desky pro 14. týden

04.04.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Velikonoční svátky znamenají chudší nabídku, ale i tak se rockoví fandové mohou připravit na pokračování metalové opery Avantasia, zatímco z druhého konce spektra vyčuhují Westlife. Po pár letech se vrací Jakob Dylan, tentokrát s country a holkami, zajímavý pohled na bluegrass nabídnou nováčci Black Prairie.
Pokud se v úterý 6. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Avantasia - Angel Of Babylon, Wicked Symphony (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Avantasia - Angel Of Babylon, Wicked Symphony (deluxe)
Tobias Sammet připravil po dvou letech další pokračování své metalové opery Avantasia. V roce 2008 zahájil novou "Wicked Trilogy" vydáním úspěšné nahrávky "The Scarecrow" a nyní míří na pulty rovnou dvě desky: "The Wicked Symphony" a "Angel Of Babylon". Jak zpěvák Edguy v polovině loňského roku slíbil, pokračování je prostě velkolepé. Obsáhlý set odůvodnil tím, že je to možná naposled, kdy si mohl dovolit tak velkou produkci se symfonickým orchestrem a slavnými hosty. Kromě Jorna Landeho a Michaela Kiske se posluchači mohou těšit nově na Tima "Rippera" Owense nebo Jona Olivu a spoustu dalších. Zájemci si budou moct zakoupit každé CD samostatně anebo sáhnout po kolekci o obou deskách. Tobias Sammet vytvořil celkem dvaadvacet nových písní a pro jednu z nich "Dying For An Angel", kde si zahostoval Klaus Meine ze Scorpions, vznikl i videoklip. Podívat se na něj můžete na YouTube.com


Jakob Dylan - Women And Country (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / folk-rock

Jakob Dylan - Women And Country
Po kritikou opěvovaném debutu "Seeing Things" vydává syn Boba Dylana Jakob své druhé album "Women And Country". Vznikalo ve spolupráci s Grammy a Zlatým Globem oceněným producentem T-Bone Burnettem, tedy člověkem, který se podílel už na desce domovské kapely Jakoba Dylana Wallflowers nebo třeba na společném počinu Roberta Planta a Alison Krauss či soundtracích k filmům "Walk The Line" a "O, Brother Where Art Thou". Jak už napovídá název, novinka je laděna hodně do country a úlohu žen tu plní zpěvačky Neko Case a Kelly Hogan, které byly přizvány k nahrávání a nakonec se podílely na osmi skladbách z jedenácti uvedených na desce. Jak Jakob Dylan, tak i Burnett si spolupráci velmi pochvalovali a vy můžete výsledek zhodnotit pomocí dvou skladeb na Dylanově MySpace.com.


Black Prairie - Feast Of The Hunters' Moon (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / americana / bluegrass

Black Prairie - Feast Of The Hunters' Moon
Ačkoli kapela Black Prairie svým počinem "Feast Of The Hunters' Moon" debutuje na hudební scéně, v případě jejích členů se o nováčcích rozhodně nedá mluvit. Black Prairie jsou totiž bokovkou významné části skupiny The Decemberist, která se vydala experimentovat s akustickou hudbou. Výsledek je takový, že se nyní hovoří o kombinaci zakladatele ambientu Briana Ena, country-rockového kytaristy Clarence Whitea a skladatele Ennia Morriconeho. Jejich hudba pak osciluje u americky specifických žánrů jako americana, roots-rock či bluegrass a folk. Nástrojové složení, v němž figuruje harmonika, cello, buzuki či dobro, pak přispívá k neotřelému zvuku skupiny. Lepší představu vám poskytne několik ukázek na MySpace.com formace. Dodejme jen, že album produkoval Tucker Martine (Mudhoney, The Decemberists, Sufjan Stevens, Laura Veirs) a přinese celkem třináct skladeb.


Westlife - Where We Are (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Westlife - Where We Are
Zřejmě nejtrvalejším boybandem z konce devadesátých let jsou irští Westlife. Není to tak dávno, co oslavili deset let ničím nepřerušené kariéry a s novinkou "Where We Are" se propracovali i ke stejnému číslu co do počtu alb. Natáčení probíhalo napříč studii po Evropě i v USA, kde čtveřice nahrála třináct nových skladeb včetně prvního singlu "What About Now". Není proto divu, že i výčet autorů a producentů je velmi bohatý. Mezi jmény, kterým velel Simon Cowell, se poměrně často objevuje již zprofanovaný leader OneRepublic Ryan Tedder a dále třeba Dave Hodges z Evanescence, AJ McLean z Backstreet Boys a řada dalších. V Británii album vyšlo již na sklonku loňského roku, kde se za tu dobu stihlo stát platinovým, v sousedním Irsku dokonce čtyřikrát platinovým, a přitom vyvolat poměrně rozporuplné reakce kritiky. Nyní je tedy na řadě zbytek Evropy. Skupina z alba na svém MySpace.com nabízí k poslechu prozatím pouze zmíněný první singl.


Doves - Best Of (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Doves - Best Of (EMI)
Od posledního alba britské formace Doves uplynul přesně rok. Muzikanti teď posílají na pulty kolekci největších hitů, které na čtyř řadovkách během své kariéry představili fanouškům. Bestofka čítá celkem tři disky a hned první CD přinese patnáct nejlepších kousků. Druhé album bude plné singlových béček, nevydaných a raritních písniček. Příznivci trojice muzikantů se ale asi nejvíce budou těšit na tři nové písně "Blue Water", "Drifter" a "Andalucia". Poslední ze jmenovaných kousků je zároveň novým singlem a nedočkavci si ji mohou poslechnout na MySpace.com Doves. Třetí disk bude k dostání jen v luxusní verzi. Fajnšmekři, kteří si připlatí, tak získají navíc DVD s videoklipy a dalšími videi.


Jiří Dědeček & Úterý - Prší nám do Campari (Indies MG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk / rock

Jiří Dědeček & Úterý - Prší nám do Campari
Skupina Úterý, kterou založil písničkář Jiří Dědeček spolu s mladým baskytaristou Vojtěchem Heřmánkem, vydává po roce své existence první album nazvané "Prší nám do Campari". Deska obsahuje patnáct písní, z nichž většina posluchače velmi překvapí nevybíravým obsahem i tvrdým zvukem. Sám autor charakterizuje její žánr jako křehký punk. Na bicí hraje Marcel Pindel a na akordeon Jaroslav Krasničan, Jiří Dědeček ve většině skladeb odložil španělku a chopil se elektrické kytary, jejíž doprovodné party občas evokují časy Creedence Clearwater Revival. Jak už jsme u tohoto písničkáře zvyklí, jedná se opět o písně o lásce a smrti, i když to první tentokrát výrazně převažuje. Několik ukázek z desky si můžete poslechnout na portálu iDnes.cz,


Turboweekend - Ghost Of A Chance (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dance / pop

Turboweekend - Ghost Of A Chance
Dánská taneční formace Turboweekend vydává po úspěšném debutu "Night Shift" druhou nahrávku. Jak se mohli zahraniční posluchači sami přesvědčit už v loňském roce, muzikantské trio v čele se Silasem Bjerrengaardem tentokrát útočí na širší publikum. V Česku vychází album až teď a kvalitu nového materiálu budou moct tuzemští fanoušci otestovat i naživo. Dne 7. května totiž Turboweekend zavítá do Veletržního Paláce v Praze v rámci mezinárodního festivalu Electronic Beats . Do té doby můžete několik písní z nového alba poslouchat na MySpace.com kapely.


Raphael Saadiq - Live In Paris (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul

Raphael Saadiq - Live In Paris
Asi před rokem jsme vám představovali zatím poslední řadové album Raphaela Saadiqa "The Way I See It" plné historizujícího soulu. V roli hostů na něm přivítal takové persóny jakými jsou Jay-Z, Joss Stone a Stevie Wonder. U příležitosti vydání tohoto alba následovalo turné, které se zastavilo mimo jiné i v Paříži, kde byl z koncertu pořízený záznam vycházející momentálně na DVD pod jednoduchým názvem "Live In Paris". Jak to Saadiqovi šlape naživo, můžete zjistit ze třech skladeb ve videu na portálu vodpod.com.


Barren Earth - Curse Of The Red River (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal

Editors - In This Light And On This Evening
Fanoušky kapel jako Kreator, Moonsorrow nebo Swallowe The Sun bude jistě zajímat nový metalový projekt, který dali dohromady právě členové ze jmenovaných kapel. Muzikanti nyní vydávají druhý studiový počin nazvaný "Curse Of The Red River". Nástupce čtyřskladbového EP "Our Twilight" z roku 2009 čítá celkem devět písní a jednu z nich, "Forlorn Waves", si můžete poslechnout na MySpace.com profilu kapely. Sami posuďte, jestli svou tvorbu muzikanti dobře charakterizovali. Tvrdí, že do klasického death metalu přidávají prvky prog rocku a folku. Pozorní posluchači možná poznají vlivy Pink Floyd, Jethro Tull nebo Paradise Lost. Podrobnější informace včetně traileru najdete na speciálně vytvořených stránkách k albu Curse Of The Red River.


Robin Williams - Weapons Of Self Destruction (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Robin Williams - Weapons Of Self Destruction
Jeden z nejpopulárnějších amerických herců Robin Williams, který si zahrál hlavní role ve filmech "Mrs. Doubtfire - Táta v sukni", "Dobré ráno, Vietname" či "Dobrý Will Hunting", uspořádal šňůru komediálních stand-up vystoupení po celé Americe čítající devadesát představení v pětašedesáti městech před zraky celkem tří set tisíc diváků. Záznam dvou z nich z washingtonské Síně ústavy se nyní dostává na CD a DVD "Weapons Of Self Destruction". Představení mělo premiéru na HBO v prosinci loňského roku a stalo se nejúspěšnějším stand-up vystoupením roku 2009. Williams se v představení soustředil nejen na politiku, sex, americkou zdravotní péči a drogy, ale i na svůj osobní život. Na DVD jako bonus najdeme klipy z Williamsových starších koncertů, datovaných kolem roku 1978, ale i záběry ze zákulisí turné. Krátký trailer naleznete na oficiálních stránek Robina Williamse.


Ultravox - Return To Eden: Live At The Roundhouse (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: new wave / elektronika

Ultravox - Return To Eden: Live At The Roundhouse
Ve všech těch reunionech nejrůznějších kapel a skupin tak nějak zanikl návrat britských legend elektronické hudby a new wave Ultravox. Ti se dali před dvěma roky dohromady po více jak dvaceti letech v klasické sestavě s Midge Urem za mikrofonem, Chrisem Crossem s basovou kytarou, Billym Curriem za klávesami a bubeníkem Warrenem Cannem. Společně odjeli turné s názvem Return To Eden po Velké Británii a stejné jméno nyní dostal i záznam koncertu v londýnské síni The Roundhouse. Standardní edice nabídne třináct skladeb včetně hitů "Vienna" nebo "Dancing With Tears In My Eyes" a ukázky z ní si můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.co.uk. K dispozici ale bude i verze s přiloženým DVD, kde budou disky hned tři. Audio je rozdělené na dva a dostane se na kompletní koncert o osmnácti položkách, stejně jako v případě videa na DVD, které bude ještě obohacené o dokument o znovuformování Ultravox.


Dále vychází:

Collegium Musicum - Speak, Memory (EMI)
Deep Purple - A'B's And EP's.Anthology (EMI)
Lojzo - Lojzo 2010 Uz som zase tu (EMI)
Peter Lipa - Lipa Spieva Lasicu (EMI)
Peter Lipa - Live In Hungary (EMI)
Queen - Singles Box Set Vol.3/Ltd (EMI)
Rihanna - 3 CD Collector's Set (Universal)
Různí - Clash Of The Titans (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Club Files Vol.9 2010/01 (EMI)
Různí - Kontor 46/2010 Top Of The Club (EMI)
Různí - Zen Piano (EMI)
Různí - Zen Voices (EMI)
Tarot - Gravity Of Light (M.A.B.Records)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY