shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Připraveným" projektu Připraveným

Makrorecenze "Připraveným" projektu Připraveným

Vydáno: 15.04.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Emil Valach, Tomáš Roreček a Boris Carloff natočili album určené pouze připraveným. Na zdůraznění svého záměru je pojmenovali "Připraveným". Třetím pádem to novinářům zavařili, o to ale asi tolik nešlo. O co šlo, bylo zjistit, kolik posluchačů připravených skutečně je. I to se snažila odhalit makrorecenze.

Valach, Roreček, Carloff - Připraveným
© facebook interpreta
Emil Valach - hudba, Tomáš Roreček - texty, Boris Carloff - produkce. A spousta hostů z české popmusic k tomu. To je album "Připraveným", nahrávka, kterou svou koncepcí třeba Tomáš Tenkrát v hlavní recenzi přirovnal k tvorbě dvojice Hapka-Horáček. Zvukem je ale jinde. Popovější. Rockovější. Pop-rockovější. "Kdo čekal průšvih, má smůlu a může jít prudit o dům dál," stojí v textu, který desku označil za povedenou a udělil jí známku sedm. Pětice redaktorů v makrorecenzi tentokrát ale vyjádřila ostrý nesouhlas: nejvyšší známka je pět, průměr skončil na velmi slabých čtyřiačtyřiceti procentech. "Připravení" se tak v našich makrorecenzích hrdě postavili vedle výtvorů takových person českého showbusinessu, jako jsou třeba Vlasta Horváth nebo Gába Al Dhabba.


Honza Balušek - Více všeho (by to chtělo) (5/10)
Vztah k interpretovi: Jakožto v podstatě mainstreamový posluchač znám všechny zúčastněné a ke všem mám vztah naklánějící se spíše k jejich oblibě než naopak.

Celý projekt "Připraveným" mi byl od počátku velmi sympatický. Plán napsat písničky, pozvat si do studia spousty různých umělců, aby je nazpívali, navíc to vydat spíše undergroundově... Všechno tohle je bezva. Jen se to někde zadrhlo už při samotném psaní písniček a následně i při jejich aranžování. Srovnávat je s podobně tvořící dvojicí H & H by asi bylo poněkud předčasné, ale co naplat, když se to srovnání samo nabízí? Ale i bez něj vycházejí mladíci s pěkně pochroumanými křídly. Většina písniček funguje jako dobrý průměr, z letargie mě je schopna vytrhnout tak maximálně "Na všech nárožích světa", což je na nic si nehrající rádiová hitovka. Obyčejná, ale fungující. Ocenil bych, kdyby ta divnost, kterou se autoři snažili svým popovým skladbám vtisknout, byla divností moderní elektroniky. Ona ale spíš míří někam do brněnské alternativy. A to mě fakt neba. Ale aspoň jsem konečně pochopil, proč všichni mí známí hiphoppeři mají srandu z Marpa...

Petr Bláha - Připraveni k lepší tvorbě (5/10)
Vztah k interpretovi: Těžko určovat vztah k panoptiku rozmanitých umělců, takže neutrální.

Připraveným je určitě jeden z nejambicióznějších projektů, které česká hudební scéna vyprodukovala, či se tak celá záležitost alespoň tvářila. Plejáda prestižních jmen slibovala velkou událost, ale výsledek je poněkud kyselejší. Po poslechu desky mi v uších zůstal pouze pocit, že jsem slyšel kompilaci běžné tvorby všech protagonistů. Žádné vybočení, žádný výrazný experiment, snad s výjimkou Richarda Krajča a jeho cirkusácko-kolotočové "25 vteřin". Takový David Kraus také překvapivě nepůsobil tak otravně, jak je u něj zvykem. Jenže to je tak všechno, co je na albu vyzdvihnutelné. Nuda a šeď hraje prim ve zbytku. Zdeněk Bína se projevuje tak, že zpívá vokál Michalu Malátnému, Michal Hrůza nazpíval běžnou rádiovou odrhovačku. V podstatě se nic zvláštního na hudební scéně neudálo a Připraveným i přes své nesporné ambice zůstanou jen zajímavým pokusem. Alespoň pro tentokrát, kdy nadšení budou projevovat jen fanoušci jednotlivých zúčastněných umělců.

Michal Koch - Trochu moc různého pitiva v jenom koktejlu (5/10)
Vztah k interpretovi: Některé interprety mám velmi rád, jiní jsou mi lhostejní a další úplně tak nemusím.

Připraveným
© myspace.com
Poslouchám tuhle desku a přemýšlím, pro koho je vlastně určená. Jediná možnost, jaká mě napadá, je posluchač komerčních rádií, pouštějící si zvuky jedním uchem dovnitř a druhým zas ven. Takhle já poslouchat nedovedu a jistojistě ne hudbu. Skoky na tomto albu (nejbrutálnější je asi mezi Marpovým rapovaným "Videem" a následnou Krajčovou skočnou cirkusovkou "25 vteřin") mě totiž při poslechu vysloveně ruší, nahrávce, řekl bych, schází nějaké jednotící pouto, které by jednotlivé písně drželo pohromadě. Na druhou stranu některé popěvky mě příjemně překvapily a že mi někdy bude připadat dobrý pěvecký výkon Davida Krause ("Pro kondory") nebo již zmíněného Richarda Krajča, bych nikdy nemyslel. Ovšem potenciál třeba Báry Basikové zůstal bohužel naprosto nevyužit. Být skladeb na albu o pět méně, možná by to celé mělo jakýsi svůj ksicht, ne úplně nezajímavý, ale na tenhle mišmaš asi nejsem dostatečně Připraveným.

Ondřej Michal - Nezajímavost má (staro)novou tvář (4/10)
Vztah k interpretovi: Stejný jako k naprosté většině obsahu setlistů českých rádií.

S českou rádiovou scénou se to má obdobně jako u středověkých šlechtických rodů. V těch dávných dobách, zpravidla ze zištných důvodů, panovníci v rámci rodiny uzavírali sňatky a plodili děti. Jaké pak bylo jejich překvapení, když s jejich ratolestmi nebylo všechno tak docela v pořádku. Stejně tak lze pohlížet na stálice domácího rozhlasového éteru. Pořád a znova se jedná o ta samá jména, která dnes už nemají nejmenší šanci překvapit něčím svěžím a neotřelým. Když se pak mezi nimi náhodou objeví někdo nový, je to vítěz vyčpělé reality show. Jeho přínos hudební scéně je podobný jako u výše jmenovaných. Tedy nulový. Na projektu Připraveným se, až na výjimky, sešla smetánka těchto rádiových okupantů. David Kraus nebo Bára Basiková patří mezi ty zajímavější, Michal Malátný nebo rapper Marpo mezi ty méně. Z takové kompilace tak plyne jediné ponaučení: nezajímaví muzikanti se mohou skrýt za jakkoliv nově se tvářící značku, v konečném důsledku z toho vzejdou jenom taková dítka, jaká se rodila středověké šlechtě s příbuzenskými vazbami. Nikdo se pak nemůže divit, že s nimi není všechno úplně v pořádku.

Honza Průša - Pro koho a proč? (3/10)
Vztah k interpretovi: Různý, tak jako jsou různé osoby, co zde vystupují. Hlas je v pohodě, Marpo je děsnej.

Jako by někdo napsal muzikál o české hudební scéně. Do rolí zpěváků obsadil muzikálové interprety a pak s tím jel někam za hranice. Byl by to nepřesný, umělý a značně zjednodušený pohled na naši scénu prostřednictvím tohoto autora. A také zbytečný. "Připraveným" je naprosto stejný projekt. Muzikálové texty plné plochých přirovnání bez schopnosti sdělit myšlenku, muzikálové aranže, jakoby široký pohled od popu až k okrajovým žánrům, ale pro koho? Na rozdíl od hapkovsko-horáčkovských projektů, jimž vévodí hluboké texty a hudební (v dobrém) patos a kde vznikají věci, v nichž autoři posouvají interprety zcela jiným směrem, tady marně hledáte důvod, proč celá nahrávka vznikla. Michal Hrůza zpívá něco, co by mohl klidně a líp dělat se svojí kapelou, podobně Michal Malátný. Ani jedna skladba z desky mě neoslnila, baví mě Ivan Hlas, pár kousků mi nevadí, hodně z nich mě obtěžuje. Dění v české popkultuře budu raději sledovat přímo než přes špatný muzikál o ní.


Album: Připraveným - Připraveným
Průměrné hodnocení: 4,4/10
Celkový čas: 45:08
Skladby: Kolumbus (Michal Malátný, Zdeněk Bína), Pro kondory (David Kraus), O počasí (Boris Carloff), 7 důvodů, (Michal Hrůza), Video (Marpo, Jana Lota, Michal Malátný), 25 vteřin (Richard Krajčo), Steward song (David Kraus), Taxi! (Michal Malátný), Ježíšek (Jana Lota), Na všech nárožích světa (Michal Malátný), Jako dnes (Lenny), Připraveným (Ivan Hlas), Šťastný a veselý (Bára Basiková)

NÁZORY
  • recenze (Petr Václavek, 15.04.2010 16:35) Reagovat

    Album jsem zatím neslyšel, každopádně si jej budu muset poslechnout, poněvadž na mě recenze působí dost neobjektivně. Jako kdyby se redakce domluvila, že bude za každou cenu v opozici.

    • Re: recenze (Honza Balušek, 15.04.2010 16:39) Reagovat

      Redakce se nemá jak domluvit. Každý účastník makra svůj příspěvek pošle na mail a netuší, co píší ostatní. Až vyjde celý článek.

    • Re: recenze (Tereza Vavroušková, 20.04.2010 15:49) Reagovat

      to je dobre, ze to na Vas pusobi dost neobjektivne, jinak by to totiz nebyla recenze

      • Re: recenze (ivyyyx, 21.04.2010 20:31) Reagovat

        Recenze (z lat. re-censeó, (znovu) posoudit, zhodnotit) cili recenzent je kritik, který je odborný a nezávslý...(!) A pokud pak tvrdí něco do médii, měl by se snažit o co největší objektivitu a ne subjetktivitu, jinak by to byl revenzent dost na houby....

        • Re: recenze (Tomáš Tenkrát, 21.04.2010 23:24) Reagovat

          ty jo, chtěl bych znát tvůj/váš myšlenkový pochod:) jak jste ze slov "posoudit, zhodnotit", vydedukoval, že by se měl snažit o objektivitu a zároveň, že by měl být nezávislý a odborný?:))) nechcete mi říct, že umíte latinsky a nechápete, že objektivita u recenze je protimluv, že ne? pletete si pojmy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Ivan Hlas Trio slaví dvacet let společného hraní novým albem starých písní (11.10.2023 14:35)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu