Kterak se metal a reggae skamarádili

01.03.2010 22:12 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Co vznikne, když smícháte břitké metalové kytary s rockovým feelingem a reggae vokálem? Ragga metal! Tak svůj neotřelý styl označuje čtveřice Skindred. Přijde vám tahle kombinace tak nějak zvláštní? Pak byste se možná divili, jak může být tenhle mix zábavný.

Live: Skindred

support: Forever Never, Marya Roxx
místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 27. února 2010

Skindred
© flickr.com
Zcela tuctové melodie, nikterak výjimečná živá show a všední image - Skindred jsou vlastně úplně obyčejná kapela. Přesněji řečeno, byli by - to by ovšem v jejich čele nesměl stát Benji Webbe. Tenhle podsaditý chlapík je totiž považován za zakladatele tzv. ragga metalu a jeho zkušenosti z původní kapely Dub War, s níž ragga metal v polovině devadesátých let definoval, měly pro budoucí tvorbu vzniknuvších Skindred zásadní vliv.

A skutečně, celý jejich set v pražském Paláci Akropolis se točil kolem dredatého zpěváka. Ten svým charisma a překypující energií přitahoval pozornost jen na sebe od začátku do konce a zbylá trojice se dobrovolně odklidila do role komparzistů.

Marya Roxx
© deadbysunrise.co.uk
V podobné roli se ocitla i předskakující Marya Roxx. Také její (v tomto případě pouze doprovodná) kapela jen nehlasně sekundovala egocentrické prezentaci. Od první skladby bylo jasné, že její útlá postava jsou pouhé mimikry. Marya, jež pochází z Estonska, to na pódiu rozbalila jako ostřílený rocker, bez studu a zaváhání. Havraní vlasy, sytě podmalované oční linky, uhrančivý pohled a to vše podtrhnuté roztrhanými punčochami a krátkými saténovými boxerkami: mnoho přihlížejících mužů mělo tu noc asi divoké sny. To frontman metalových Forever Never se musel o pozornost dělit s ostatními členy, kteří se na pódiu na rozdíl od předchozí bandy neflákali. Svěží a moderní projev však kazil sám zpěvák neustálým papouškováním: "Make some noise!" Po desáté, patnácté už tahle (jindy zázračná) formulka působí směšně.

Skindred
© flickr.com
Palác Akropolis považuji za jeden z nejlepších klubů v Praze. Ani ne proto, že nás pojí společný výhled na Žižkovský vysílač, dokonce ani pivko za lidových pětadvacet není hlavním důvodem. Ale ten zvuk! Dlouho bych vzpomínal, kdy mě místní ozvučení zklamalo. Pastvou pro uši, alespoň co se týče tohoto aspektu, byl i celý tento večer.

Co si budeme vykládat, instrumentální složka Skindred není nic úchvatného, nic, čemu by se nevyrovnala jakákoliv průměrná metalová kapela. Jenže o to zdaleka nejde. Podstatou úspěchu welšské formace je právě skvěle implementovaná reggae složka. Vždyť tato fúze je na současné poměry vskutku originální a náramně zábavná. Máte-li navíc ve svém středu Benji Webbeho, jenž bavil publikum během produkce a nejrůznější opičárny a gagy vymýšlel i mezi skladbami, nemohlo být o úspěchu pochyb.

Tahle banda stojí za pozornost. Na britských ostrovech, kde Skindred vyprodali čtrnáct koncertů, o tom mají jasno už dlouho a po první návštěvě Česka to ví i tuzemští fanoušci. A že jich do Akropole přišlo poměrně dost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY