Videotermix: Jakub Johánek ze 100°C

27.02.2010 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Zpěvák 100°C Jakub Johánek v dalším díle Videotermixu pochválil všechny tři předložené videoklipy. Projekt The Swell Season s novinkou "In These Arms", "Animal" od Miike Snow a i aktuální singl Mňágy a Žďorp. Sám pak doporučil hned tři videoklipy - A Place To Bury Strangers, Sonic Youth a Alpha And Omega.
Jakub Johánek aka Joshua je frontmanem kapely 100°C, s kterou má na kontě tři řadová alba - "Evergreen", "Collage" a "Brant Rock". Kromě aktivit se svou skupinou má i pořad "Dubový High" na Radiu Wave, ve kterém se věnuje reggae, dubu, dubstepu a spřízněným žánrům.

KLIP NOVINKA

The Swell Season - In These Arms (2010)

The Swell Season
Píseň "In These Arms" se stala prvním singlem z alba "Strict Joy" od The Swell Season, čili Glena Hansarda a Markéty Irglové. Na videoklip se sice čekalo skoro půl roku, ale alespoň to dokazuje, že věci kolem hudby má tato dvojice lehce na háku. Minimalistický snímek natáčený na šestnáctimilimetrovou kameru k jejich písni náramně sedne. Zřejmě právě díky tomu, že jak klip, tak samotná křehká skladba nepokrytě razí heslo "v jednoduchosti je krása".

Jak to vidí Joshua...

Nenapravitelnej romantik Hansard. Všechno mu věříš. Smutnej komik, snílek, chlap, kterej si ze sebe dokáže udělat legraci. Po boku svojí múzy vytváří jednu symfonii za druhou - legendu, kterou oceníme až za několik let. Dokumentární kamera na starej film v tobě vyvolá záchvat melancholie v jakékoli situaci. Oheň plápolá, ruku v ruce štastni, ledy tají.



KLIP STAŘENKA

Miike Snow - Animal (2009)

Miike Snow
Píseň "Animal" je doposud největší hit švédské kapely Miike Snow. Její chytlavý refrén ještě umocní krásná klavírní melodie v druhé polovině skladby. Video je pak jednoduché, vkusné a s retro filtrem. Režie se ujal Anthony Dickenson. Miike Snow chvíli trvalo, než se dokopali k vlastní řadovce, věnují se totiž i remixům - například pro Peter Bjorn And John nebo Vampire Weekend. Skladba "Animal" však potvrzuje, že udělat autorskou desku byl jistě krok správným směrem.

Jak to vidí Joshua...

Tohle není úplně pure skandinávská produkce, i když tahle trojice pochází ze Švédska. Hodně vypoplá věc, ale ne ve špatným slova smyslu. Oni stále tak nějak patří k nezávislý scéně, i když pro mě už spíš jen okrajově. Video lehce popártový se snahou vyjádřit obsah textu. Osobně tuhle věc znám spíše v remixu od všeuměla Marka Ronsona. Takovej lehkej stepper, kterej jsem párkrát pustil v mém pořadu na Radiu Wave.


KLIP CZ/SK

Mňága a Žďorp - S kufrem a se ženou (2010)

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 19.11.2009
Mňága a Žďorp právě vydala svou další nahrávku s názvem "Takže dobrý". K prvnímu singlu vznikl videoklip inspirovaný verzí, kterou pro ně vyrobil jeden fanoušek v Los Angeles. Bratři Otrubové od něj použili zhruba polovinu materiálu. V samotné písni zřejmě každý po několika vteřinách spolehlivě identifikuje klasické schéma Mňágy, avšak samotné album údajně ze zajetých kolejí vybočilo - produkoval ho totiž Ondřej Ježek.

Jak to vidí Joshua...

Klasickej Petr Fiala s bandou. Nekonečná puberta, textařská ironie a nadhled z Valmezu. Popravdě nevím, jestli tahle věc je z devadesátek, nebo je aktuální. Nebo vlastně asi kecám. Klip totiž vše prozradí. Pamatuju si ale ještě takovej "Měsíc", to byl českej Robert Smith, to byla jejich doba. Video nenáročný, lidský. Na nic si nehrajou, prostě hrajou.


Jakub Johánek doporučuje...

Tip č.1
A Place To Bury Strangers - Keep Slipping Away (2010)


Jakub Johánek doporučuje...

Tip č.2
Sonic Youth - What We Know (2009)


Jakub Johánek doporučuje...

Tip č.3
Alpha And Omega feat. Jonah Dan - Watching Over I (2008)

ANKETA
Který z těchto klipů se líbí nejvíc vám?







Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY