Na planetě opic

08.04.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Peter Fox je to nejlepší, co současná německá scéna nabízí. Teda byl, protože se po jednom albu rozhodl ukončit sólovou kariéru a dále se věnovat jen domovské formaci Seeed. Poslední věc, která mu po desce a turné chyběla, bylo DVD. A je tu. "Live Aus Berlin". A i to se povedlo na jedničku s hvězdičkou.
10/10

Peter Fox - Live Aus Berlin

Skladby: Prolog, Die Affen Steigen, Auf Den Thron, Lok Auf 2 Beinen, Der Letzte Tag, Stadtaffe, Haus Am See, Kopf Verloren, Das Zweite Gesicht, Tourlife, Schwinger, Ich Steine, Du Steine, Fieber, Schüttel Deinen Speck Teil 1, Cold Steel In The House, Schüttel Deinen Speck Teil 2, Grosshirn Remix, Schwarz Zu Blau, Berlin-Drumline, She Moved In, Come Marry Me, Aufstehn, Alles Neu, Dickes Ende, Epilog
Vydáno: 4.12.2009
Celkový čas: asi 131 minut
Vydavatel: Warner Music
Jste z těch, kteří si nepotrpí během koncertů na familiérní gesta, kecy o nejúžasnějším publiku a nejlepším koncertě a výborné atmosféře? Máte rádi, když to odsejpá, vidíte, že se protagonista baví, takže se automaticky bavíte s ním? Tak to jste na správné adrese. Peter Fox tohle ve svém koncertním arzenálu skrývá. Nečekejte show s polonahými tanečnicemi vystrkujícími svoje zadky a vymakaná mužská těla vrtící se kolem nich. Tady se na hiphopová klišé nehraje. Fox dá totiž raději přednost plnoštíhlejším backvolistkám a stejně méďánkovitým bubeníkům, kteří dohromady tvoří show bláznivou jako kráva Milka.

Než ale celý koncertní cirkus v berlínském svatostánku Wuhlheide vypukl, bylo třeba vstát, převlíknout si spodky, nasnídat se a přetavit noční ústní odér za pomoci zubního kartáčku ve snesitelný. I tohle je zaznamenáno na dvouhodinovém snímku nazvaném prostě "Live Aus Berlin". A překvapení - i tohle pobaví. Pohled na ránem zmuchlaného Foxe, kuchtícího hemenex z něho dělá obyčejného chlápka, který vyrostl v Kreuzbergu, dal dohromady jednu z nejúspěšnějších dancehallových kapel Seeed a pak si jen tak pro radost nahrál sólovku, ze které se všichni mohli zvencnout. On je těžce nad věcí a až v neuvěřitelně krátkém snímku zjistíte, že chlap, který prodal skoro dva miliony desek, žije ve 2+1 a za nic na světě by to neměnil, protože všude dobře, v Kreuzbergu nejlíp.

Samotný koncert je takový, jak jsem naznačila v úvodu, žádná přetvářka, tady jde o hudbu a zábavu. Fox, pětičlenný hudební ansámbl, dvě vokalistky, známé německé zpěvačky Miss Platnum a Vanessa Mason a čtyři černošští bubeníci ze Severní Karolíny. Celé to začíná v duchu Foxovy desky "Stadtaffe" (Městská opice) nově složenou písní speciálně pro rok dopředu vyprodané sedmnáctitisícové Wuhlheide "Die Affen steigen auf den Thron" (Opice stoupají na trůn). Má to svou symboliku, Fox hraje svůj největší koncert. Svůj poslední koncert. Z nepochopitelného důvodu se rozhodl vydat jednu desku a odejít na vrcholu, jako král.

Nikdo ale na loučení se sólovou kariérou v té chvíli nemyslel. Lidi se šli bavit a dostali, co chtěli. Peter Fox a jeho bubeníci Cold Steel, které mimochodem našel díky videoportálu YouTube, servírují všechny jeho hity podpořené filmovým orchestrem Babelsberg. Foxova sólovka obsahuje jen dvanáct fláků, na to aby zabavil obecenstvo delší dobu, musel Peter sáhnout i po největších šlágrech jeho rodných Seeed, což nikomu ze zúčastněných nevadilo, protože jejich hity jsou v Německu tak zlidovělé jako u nás třeba písničky od Chinaski.

Všichni na pódiu jsou sladěni do fosforově zelené. Hudebníci mužského pohlaví mají na sobě buď masky opic, nebo šílené paruky, ve kterých vypadají jako obyvatelé Bohnic. Když v polovině koncertu nastolí kapela pomalejší tempo, celé Wuhlheide potemní a všechna ta zelená a paruky najdou svoje opodstatnění. I bez hlavních světel mohli fanoušci své idoly vidět v roli vrchních světlušek.

Celý koncert zakončil Fox svými největšími záseky, duetem s Miss Platnum "Come Marry Me" a především "Alles Neu", songem, u kterého tvoří základ Šostakovičova "Leningradská symfonie". Song, který všudypřítomnou adoraci Petera Foxe po celém Německu spustil. V bonusech jsou pak tři mini dokumenty o Cold Steel a samozřejmě o Foxovi plus všechny dosavadní Foxovy videoklipy aus Berlin a jeden i od Miss Platnum, který loni zpěvák režíroval. Zkrátka na nic podstatného se nezapomnělo a nespokojen může být jen blázen.

Peter Fox je prostě úkaz. Dokázal, že hip hop jde dělat trochu jinak. Těžko odhadovat, jestli by s tím uspěl i za oceánem. V Evropě to zafungovalo skvěle. Jeho show z Berlína by byla možná pro některé labužníky megalomanských scén a hromady tanečnic nudná. Ale to Fox kompenzuje svým darem strhnout na svou stranu libovolný počet duší. Škoda ho, snad si za dalších deset let zase bude chtít vyhodit z kopýtka, vydá další geniální sólovku a vyjede na neméně geniální turné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY