Stratovarius jsou zpět

31.01.2010 18:37 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Na vyprodaném koncertu finské powermetalové formace Stratovarius nesměl musicserver chybět. Kapela vyrazila na velké turné k aktuální nahrávce "Polaris" a na pomoc si vzala support v podobě kapel Tracedawn a Winter's Verge. Jak se muzikantům vedlo, se dovíte v naší reportáži.

Live:Stratovarius

místo: Masters Od Rock Café, Zlín
datum: 29. ledna 2010
Fotogalerie

Chlapík v kostkované košili s pečlivě přeloženým límečkem něco nadšeně křičí a mává přitom francouzskýma holema nad hlavou. Jeho synek, kterému sotva nasadili rovnátka, nadšeně hopsá na place. V ten moment se musíte zasmát a zároveň uznat, že tohle bude asi fakt dobrá show...

Winters Verge, Masters Od Rock Café, Zlín, 29.1.2010
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
A taky že byla. První kapela Winter's Verge slavila čerstvé vydání nové desky a ze slunného Kypru přivezla energický power metal. Jen co muzikanti začali ládovat do publika první nálože chytlavých rytmů, kavárna se začala otřásat pod výskoky davu a náporem basových linek. Zpěvák předváděl svůj bohatý hlasový rejstřík a baskytarista, oblečený jak při natáčení pirátského filmu, vesele laškoval s publikem. O to víc kontrastovali s Tracedawn. Ti vypadali jako čerství absolventi základky a hráli, jako by si odskočili z moderního deathmetalového klubu. Pro fandy melodického metalu to na pařbu moc nebylo.

Stratovarius, Masters Od Rock Café, Zlín, 29.1.2010
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Muzikanti ze Stratovarius ještě ani nenastoupili na scénu a fanoušci je zdravili jásavým křikem. Finský kvintet si to ale zaslouží, neboť má za sebou docela krušné období. Jak ale předvedli před půlrokem na festivalu Masters Of Rock, poprali se s tím na výbornou. Formace v čele s Timem Kotipeltem slaví velký návrat a není divu, že byl zlínský koncert zcela vyprodaný. Jakmile kapela spustila, atmosféra zhoustla a při výletech do historie "Hunting High And Low" se teplota vzduchu blížila bodu varu. Posluchači shovívavě odpouštěli přehulený zvuk nebo pár hlasových škobrtnutí a hltali každý tón a gesto. Spontánně reagovali, tleskali a svými vřelými reakcemi přiváděli muzikanty až do rozpaků.

Stratovarius, Masters Od Rock Café, Zlín, 29.1.2010
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Z poslední desky "Polaris" zazářila nejvíce skladba "Deep Unknown". Jestli někdo do té chvíle neuznával, že tato poslední nahrávka není plnohodnotným albem Stratovarius, koncert ho jistě přesvědčil o opaku. Skladba skvěle zapadla a ve společnosti starších a osvědčených kousků "Kiss Of Judas" nebo "Phoenix" jí to náramně slušelo. Bylo jasně vidět, že i když je kapela bez původního kytaristy a skladatele Tima Tolkkiho, našla skvělou náhradu v mladém Matiasovi Kupiainenovi. Show vygradovala ke kremačním hodnotám a dav se vařil ve vlastní šťávě. Ani po trojici nesmrtelných přídavků - baladické "Forever", kultovní "S.O.S." a už trochu obehrané "Black Diamond" se nikomu nechtělo domů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY