Lidský Stewart pro chvíle pohody

26.03.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Rod Stewart, pěvecká hvězda nyní již čtvrté dekády, vydal novou desku "Human".
7/10

Rod Stewart - Human

Skladby: Human, Smitten, Don't Come Around Here (With Helicopter Girl), Soul On Soul, Loveless, If I Had You, Charlie Parker Loves Me, It Was Love That We Needed, To Be With You, Run Back Into Your Arms, I Can't Deny

Celkový čas: 45:16
Rod Stewart, milovník fotbalu a blonďatých modelek, padesátišestiletý rodák z Londýna s charakteristickým chraplákem a blonďatou čupřinou, vydal své první sólové album již v roce 1969. Ačkoliv působil v rockových Faces a Jeff Beck Group a na minulém albu plném coververzí "When We Were The New Boys" úspěšně nazpíval pecky Oasis, Primal Scream či Skunk Anansie, je jeho nová deska plná poklidného soulu a rhythm & blues. Možná onen klid a ztišení souvisí s loňskou operací rakovinového nádoru ve Stewartově krku - taková událost (naštěstí byla nemoc včas odhalena) poznamená každého, navíc musel dát zpěvák svým hlasivkám odpočinout devět měsíců.

Na desce "Human" (jinak první počin pro nového Stewartova chlebodárce Atlantic Records) se Rod obklopil hvězdným týmem spolupracovníků - jednak producenty a autory (Metro, Rick Nowels, Gregg Alexander) a také hvězdami jako Macy Gray, Mark Knopfler a Slash. Macy Gray je podepsaná pod jednou z nejlepších písní desky "Smitten", Mark Knopfler opentlil svou kytarou "If I Had You" a Slash (ex-Guns N’ Roses) se vydováděl v titulní "Human". Písničky jsou převážně v příjemných středních tempech, málokdy se rozběhnou jako v případě prvního hitového singlu "I Can’t Deny It". Těžko se hledají nějaké hlučné, ukřičené momenty, písně jsou určeny pro "chvíle pohody" a nepřinášejí nic převratného, jen velmi kvalitně udělaný R&B pro dospělé. Tato nablýskaná hudba á la Motown Stewartově nakřáplému hlasu sluší, což snad nevylučuje jeho budoucí vítané výlety do rockových teritorií.

Z vyrovnané kolekce písní na desce "Human" nic nevyčuhuje, ale nejvíce plusových bodů bych přiřadil milé písničce "To Be With You". Stewart je možná schopen nahrát ještě kvalitnější album, ale "Human" je přesto velmi dobrá deska, profesionální a pohodová. Navíc Stewart pořád zůstává svébytným originálem rozeznatelným na první poslech.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Rod Stewart - Human
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 45:16
Skladby: Human, Smitten, Don't Come Around Here (With Helicopter Girl), Soul On Soul, Loveless, If I Had You, Charlie Parker Loves Me, It Was Love That We Needed, To Be With You, Run Back Into Your Arms, I Can't Deny



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY