Proč, sakra, Wich ještě není světová star?!

28.01.2010 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Náš nejuznávanější hiphopový producent DJ Wich si pod svá křídla přibral další jméno z Ameriky: rappera Hi-Defa. A výsledkem jejich společného úsilí pak je desetiskladbové épéčko "Human Writes". A co si budeme povídat, oba se na desce ukázali ve skvělém světle.
8/10

Hi-Def & DJ Wich - Human Writes

Skladby: Ready, It's All Up To You (Take My Hand), Look Up In The Sky, Another Chance feat. Gigi Gabor, In My Life, I'm Comin' Home, Somebody Else feat. Rasco, I'm A Robot, Let Me Hear You Say It, In My Life (Mad Skill Remix)
Vydáno: 23.12.2009
Celkový čas: 37:36
Vydavatel: vlastní náklad
"I'm Hi-Def baby, how you think I'm supposed to act." Tahle signature hláška je nově znamením kvality. Po Nironicovi se DJ Wich spojil s dalším zámořským rapperem pro nahrání společného alba a já si sakra říkám, proč ještě není slavný po celém světě. Deska "Human Writes" s Hi-Defem je totiž prvotřídní materiál.

Na deseti stopách, je to takové nafouklé EP, je dvojice výborná. Wich si sice nevzal poučení z kritiky "The Golden Touch" a šmoulí vokály neomezil, ale to nic nemění na tom, že zní ještě lépe než před rokem. Tomík na sobě prostě stále pracuje a jestli zde bylo několik skladeb z poslední doby, které možná zněly, jako by zamrzl na mrtvém bodě, "Human Writes" je důkaz, že v pražském bytečku opravdu sídlí člověk, který by mohl dělat hudbu s Kanye Westem.

Toto přirovnání není od věci, díky často zefektovaným Hi-Defovým vokálům styl refrénů připomíná Kanyeho "808s & Heartbreak". Hi-Def se stejně jako Kanye pouští i do zpěvů, které mu možná jdou i více než rap. Zvláštností totiž je, že David "Hi-Def" Tuscher původně vůbec rapper není, k rapu přičichl až v Česku. Jeho bezprostřední a uvěřitelný projev pak dává vzpomenout na takového Kid Cudiho.

Nepočítaje remix od kolegy ze Skoopu DJe Mad Skilla, máme zde devět písní, třetinu z nich jsme už slyšeli v předstihu v průběhu druhé poloviny roku 2009. Na "It's All Up To You (Take My Hand)" je krásná hlavně zajímavě instrumentálně poskládaná poslední půlminuta, ve které Hi-Def prosí "take my hand". Další "In My Life" má klasický wichovský zvuk a rytmus. Nejvíce jsem si ale oblíbil třetí promo track "I'm Comin' Home", který právem povýšil na plnohodnotný videosingl. Chytlavý refrén nutí k prozpěvování si. Zaujme i nezvyklé použití kopáku a tlesků.

Hosté na albu jsou dva, na "Somebody Else" se objevuje Rasco, v "Another Chance" pak potěší opravdový ženský vokál Gigi Gabor, i když je použit jen na rap a v refrénu je opět šmoula. A Lenny Kravitz vyřvává v "Look Up In The Sky" s živými elektrickými kytarami... ne, to je opět Hi-Def! Atmosférovka "I'm A Robot" je pak rovnocennou konkurencí pro Káněho "Love Lockdown".

Celkových sedmatřicet minut není moc, ale za 120 korun to je materiálu tak akorát. Navíc prvotřídního. Desku si dokonce můžete celou poslechnout na Wichově Facebooku nebo YouTube.com. No, není to skvělé? Je to skvělé!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY