Videotermix: Adam Piaf z Fake Tapes a The Prostitutes

16.01.2010 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

V prvním díle Videotermixu roku 2010 se Adam Piaf rozpovídal o novince dánských Alphabeat. Ty mu příliš nevoněli, ale mnohem lépe už dopadli Travis a Sunshine. Ze svého rukávu vytáhl tip na Paula Bankse z Interpol, který pod pseudonymem Julian Plenti nahrál hitovku "Games For Days".
Adam Piaf Vopička je frontmanem pražských Fake Tapes, s kterými má svědomí něco přes rok starou nahrávku "Just Like Superheroes". Kromě toho, že působí v roli zpěváka a kytaristy ve své domovské kapele, je nově i baskytaristou u The Prostitutes. Tam vystřídal harcovníka Šmityho.

KLIP NOVINKA

Alphabeat - Hole In My Heart (2010)

Alphabeat
Zatím jen v Dánsku vyšlo druhé album Alphabeat s názvem "The Spell". "Hole In My Heart" je druhý singl po eponymním otvíráku. Klip se sice odehrává v lékařském prostředí, ale je to hlavně nadsázka. Navíc krásně natočená. Na poměrně depresivní prostředí se totiž jedná o nádherně barevný klip, jehož pozitivní náladu podtrhuje samotná hudba. Ta samozřejmě opět nenabízí ani vteřinu ke smutku.

Jak to vidí Adam...

K týhle partě nemám zrovna moc blízko, nikdy jsem na tyhle disco osmdesátky moc nebyl - respektive ne na interprety, co dělají takový remake něčeho, co bylo dvacet let před jejich vznikem. Nemá to tu atmosféru a autentičnost. Každopádně nechci se snažit být kritik, hudebně je to boží a za pár let se dost úspěšně dostali do širšího povědomí. Klip se mi líbí, ja takovej správně futuristickej, dělají si z toho trošku legraci a přitom to furt ve finále působí dobře. Mimochodem, trošku mi to připomíná starý Aqua. (smích)


KLIP STAŘENKA

Travis - Turn (1999)

Travis
K písni "Turn" vznikly videoklipy dva. V tom, co vám nabízíme zde, hraje hlavní roli frontman Francis Healy, druhou verzí je klasické koncertní video. Jedna z nejsilnějších písní britpopových Travis si neodfláknutý obrazový doprovod jistě zasloužila. Sázka, ve které se zpěvák upsal k dělání kliků uprostřed náměstí po dobu jednoho dne, výborně dotváří atmosféru již tak dost emočně nabité skladby.

Jak to vidí Adam...

Když vyšel tenhle singl, bylo mi devět a líbil se mi Eminem. To je ale trošku off topic. Travis je určitě kapela, která zaslouží svoje uznání, i když v Británii se jim dostalo asi podstatně většího než kde jinde v Evropě. U mě třeba funguje asociace v pořadí Travis Barker a až potom Travis kapela. (smích) Každopádně písnička je hezká a klip ještě lepší. Líbí se mi, jak je to trošku pojatý formou krátkýho filmu - prostor pro děj i atmosféru. Pěkný!


KLIP CZ/SK

Sunshine - K.I.D.S. (2009)

Sunshine, Dead Pope's Company, Lucerna Music Bar, Praha, 24.11.2009
Snímek ke "K.I.D.S." měl na starosti režisér Šimon Šafránek, který již má za sebou práci pro The Prostitutes nebo Moimira Papalescu. Píseň samozřejmě pochází z poslední desky "MGKK Telepathy". Sunshine kvůli ní oslovili své nejvěrnější fanoušky s možností účinkování v klipu a ti samozřejmě neodmítli. Děj se odehrává na periférii Prahy a mihne se v něm i Tereza Nvotová a Tomáš Vorel jr.. Kay Buriánek se pak představuje v nezbedně rozverné roli Večerníčka...

Jak to vidí Adam...

O Sunshine vím od doby, kdy v Esu na Nově běžel jejich zápaďáckej klip "Victim Is Another Name For Lover". Nejdřív jsem o nich jenom věděl, pak jsem je v období desky "Dreamer" i dost sjížděl a teď převládá takovej subjektivní kamarádskej vztah. Zejména s Tuzexem, nástupcem Amáka. Po kom to ten kluk je, nevim, ale je to fakt kanón. Každopádně deska "MGKK Telepathy" mě moc neoslovila. Jak hudebně, tak textově. Konkrétně tahle písnička je koncertně výborná, ale z desky mi stačila dvakrát a už jsem se k ní nemusel vracet. Klip je pěknej, i když měli lepší. No nemůžu si odpustit říct, čím si vždycky dobírám Tuzexe - písnička "K.I.D.S." a v klipu Superman a Fake Tapes písnička "Teens" z desky "Just Like Superheroes". (smích)


Adam doporučuje...

Julian Plenti - Games For Days (2009)
Známý také pod jménem Paul Banks z kapely Interpol přišel se svým sólovým projektem, který podle mě stojí za zmínku. Trošku to ve mně evokuje právě Sunshine nebo Placebo.

ANKETA
Který z těchto klipů se líbí nejvíc vám?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY