Z YouTube do MTV

22.01.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Ještě mu ani inkoust na občance nezasychl a už se prochází po červených kobercích a zpívá Obamovi "Tichou noc". Kdo? Justin Bieber. Nejaktuálnější naděje americké hudební scény. Stačilo nahrát pár videí na YouTube.com a už si on i manažeři mohli mnou ruce z blížícího se zisku.
7/10

Justin Bieber - My World

Skladby: One Time, Favorite Girl, Down To Earth, Bigger, One Less Lonely Girl, First Dance (feat. Usher), Love Me
Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: 25:58
Vydavatel: Universal
Mít aktivní maminku se vyplácí. Hlavně takovou, co je talentem svého dítka tak učarovaná, že jeho všechny hudební kroky mapuje pomocí kamery a umisťuje na video portál YouTube.com. Takovou mamču má Justin Bieber. Natáčela a umisťovala na internet všechny jeho coververze známých písní i jeho zápolení s hudebními nástroji. Kdo viděl alespoň pár ukázek muselo mu být hned jasné, že v kanadské Ontariu se zrodil velký talent.

Tahle internetová sláva netrvala ani rok a už Justin seděl v letadle směr Atlanta s hledačem talentů, aby předvedl naplno své nadání. Tam uchvátil hned dvě hudební stálice Ushera a Justina Timberlakea a smlouva k podepsání už ležela na stole. Pohádka mohla začít.

Pravdou je, že Justin už přišel do studia jako dobrý zpěvák, takže stačilo málo. Vyhnout se u patnáctiletého kluka zbytečně dospěláckým textů, což se povedlo. Nervat ho do stylu, který mu nesedí. Což se opět podařilo. Justin zpívá všechno v uhlazeném pop r’n’b tempu, který interpretoval už v dobách své YouTube kariéry. Trochu mimo škatulku uvěřitelnosti pak spadají všechny hiphopové skřeky: aha, yeah, come on baby a tak dále. Ale i ty mají své opodstatnění, nacházím je především v hlavním producentovi desky - Usherovi, který si tak šikovně vytváří svůj mladší proti pól. Justin Bieber je více méně chlapecká odpověď na další dětský fenomén JoJo. Ta už vyrostla a vody šoubyznysu ji nyní nepěkně drtí, tak bylo na čase ji nahradit podobným kalibrem.

Jak to půjde za pět let Justinovi, je jako hádat z kávového lógru, debut "My World" je slušný. Prim hraje zejména pilotní singl "One Time," jeho uličnické tempo á la Chris Brown mělo slušnou odezvu stejně jako vysamplovaní Cardigans. Melodii i část textu ze šlágru "Lovefool" si producenti dovolili použít pro Bieberův song "Love Me" a bum bác je z toho prozatím zpěváčkův největší hit. Což se mu hodí, protože podle úspěchu singlů a alba se vydavatelství rozhodne, zda sedm tracků z alba "My World" doprovodí dalších sedm pod názvem "My World Part II." Zatím to vypadá nadějně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY