Hledá se Mandrage

18.01.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Mandrage vydávají po dvou letech od debutu další studiovou nahrávku, tentokráte s názvem "Hledá se žena". Plzeňští mladíci na ní hledají nejen ženu, ale i sami sebe. Po slibném začátku se v druhé polovině desky vaří ve vlastní šťávě. Výsledkem je tak jen průměrné hodnocení a nula z deseti za umělecký dojem.
5/10

Mandrage - Hledá se žena

Skladby: Mozek, Místo tmy je venku šero, Hledá se žena, Už mě víckrat neuvidíš, Nežijem na poušti, Andělem, Bezejmenný dav, Jsem tu sám, Píseň z Marsu, Potichu, Mozek (pablo mix)
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 37:29
Vydavatel: Universal
Podobně jako na debutu "Přišli jsme si pro vaše děti" Mandrage i na aktuální desku nahráli celkem jedenáct stop. Úvodní crossover "Mozek" přináší přímočarý a ostrý start s tvrdým podmazem a laciným textem o lůzrovi, co není "až takovej borec". V prvních dvaceti vteřinách začne vadit Víťův antizpěv (antirap, jekot, štěkání a občas i mňoukání). Po dalších dvaceti dokonale nasírá i stále se opakující smyčka onoho původně tvrdého podmazu. Přesto nelze odepřít písni hitovost.

Hitem se zpravidla stává jednoduše přihlouplá melodie se složitě přihlouplým textem. Ve schopnosti dodat produkt s označením líbivá, lehce zapamatovatelná píseň, Mandrage dominují. Více od nich však nečekejte. Pitomé melodie s ještě pitomějšími texty - toť ideální kombinace pop-rockového boybandu, útočícího na cílovku 15-. Jenže vyčítat někomu hitovost je holý nesmysl, Mandrage tedy naopak za přímočarost získávají první plusový bod.

Další plusy přidává západočeské kvarteto záhy, a to díky povedenému pilotnímu singlu "Hledá se žena". Silná melodie, neméně silný refrén, poměrně vydařený text. Hitovka na první. Povedla se i balada "Už mě víckrát neuvidíš" a k lepší polovině desky patří i údégéčková "Místo tmy je venku šero". Zbytek nahrávky je ale zoufale, opravdu zoufale podprůměrný. Patos vrstvený na patos v textové rovině, o pěvecké raději taktně pomlčet a melodie na svět vyplivl Starému & spol. snad kybernetický program, který krátce předtím zrecykloval to nejhorší z tvorby UDG a Fate Magazine.

Deska jako celek působí po koncepční stránce značně nevyrovnaně. Pokud je první polovina svou pitomostí jakž takž in, ta druhá je absolutně out. Schází jediný výrazný moment. Písně pět až deset jsou na albu absolutně zbytečné a nadbytečné. Mandrage navíc druhou polovinu alba hrají bez jakéhokoliv nasazení, což se odráží na nekončící, hrozivě se šedivějící nudě.

Témata se na celé nahrávce nečekaně točí kolem planety Láska a jediný, kdo si v láskyplném souboru Mandrage drží nadprůměrný standard, je talentovaný kytarista Pepa Bolan, kterého je pro podobné pubertální hrátky až škoda. Za kytary tedy páté a poslední plus. Kluci, najděte si holky. Vyléčí vás to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY