Tak takové to tedy bylo...

23.12.2009 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Může se vám to nelíbit, můžete proti tomu třeba i protestovat, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat: v této zemi není krom Kabátu nikdo jiný, kdo si může dovolit uspořádat "Po čertech velkej koncert" pro více než šedesát tisíc lidí. A nevyužít takové příležitosti k vydání DVD by byl hřích.
7/10

Kabát - Po čertech velkej koncert

Skladby: DVD1: Porcelánový prasata, Piju já piju rád, V pekle sudy válej, Corrida, Bára, Frau Vogelrauch, Malá dáma, Dole v dole, Óda na konopí, Bruce Willis, Úsměv pana Loyda, Go Satane Go, Stará Lou, Ďábel a syn, Šaman, Raci v práci, Číňani, Joy
DVD2: Všechno bude jako dřív, Kalamity Jane, Opilci v dějinách, Tak teda pojď, Kůže líná od Kolína, Colorádo, Máš to za sebou, Na sever, Děvky ty to znaj, Buldozérem, Starej bar, Má jí motorovou, Láďa, Kdo ví jestli, Pohoda, Burlaci, Žízeň, Moderní děvče
Vydáno: 30.11.2009
Celkový čas: asi 122 minut
Vydavatel: Parlophone
Nechci se pouštět do filozofování na téma, jak je možné, že zrovna mnohými zatracovaný Kabát dosáhl takové popularity a veze se na té obří vlně již tolik let, ale tři pilíře bych přece jen vyzdvihl: za prvé absolutní profesionalita, za druhé schopnost složit v dobrém smyslu slova chytlavou melodii a za třetí a zejména textař Milan Špalek, kterého podceňovat je oblíbené, ale naprosto mylné. Jeho um a talent vymyslet slogan a napsat formálně naprosto bezchybný a skvěle zapamatovatelný text je záviděníhodný. A snad proto mohla tahle kapela oslavit dvacet let na scéně opravdu velkolepě. Kdo tam nebyl, uvěří, pokud zhlédne tyto dva DVD disky.

Kabát nenechal nic náhodě při přípravě ani koncertu, ani záznamu. Spousta kamer sice režiséra evidentně malinko rozparádila, takže rychlost střihu je mnohdy snad i vyšší než tempo hraných písní, ale i tak je obraz na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Kabát předvádí show srovnatelnou s mnohou světovou hvězdou a ta show je natočena tak, že si uděláte velmi dobrý obrázek o tom, jak to na Vypichu vypadalo. Ke zvuku však už směřuje první výtka: je sice zaznamenaný naprosto skvěle, každý nástroj je perfektně čitelný, ale neodvážil bych se jednu variantu nazvat šestikanálovou. Zadní reproduktory totiž nabízejí jen jakousi tichou činelovou ozvěnu, nic víc. Pokud se tedy smíříte s tím, že oba nabízené formáty jsou ve skutečnosti stereo, pak již nelze nic dalšího namítat.

Zvuk a obraz jsou tedy (až na zmíněnou drobnost) natolik kvalitní, že je pochopitelné rozdělení dvouhodinového záznamu na dva disky z důvodu vysokého datového toku. Přesto se nabízí otázka, zda se na DVD, jež má být jakýmsi dárkem ke dvacetinám skupiny, nemohlo vejít krom pár fotek ještě něco bonusů. Což takhle nějaký klip, rozhovor s protagonisty na téma jak spolu ve stejné sestavě tolik let vydrželi, nebo třeba dokument o více než roční bezpochyby velmi náročné přípravě "Po čertech velkýho koncertu"? Ničeho takového se fanoušek bohužel nedočká. A do třetice směřuje výtka k menu disků: myšlenka s hodinovým strojem je výtečná a graficky moc dobře zpracovaná, ale tak pomalé DVD menu aby člověk pohledal. Než se dočkáte nabídky, vyberete formát zvuku a pustíte koncert, uplynou minimálně tři minuty. Poprvé budiž, ale každé další pouštění disku je tak trochu opruz.

Tři výtky, tři body dolů (drobnou dvojchybu v seznamu skladeb na obalu nepočítaje). A vy, kteří si s chutí a radostí budete prostřednictvím tohoto dvojDVD tento výjimečný koncert připomínat (jako třeba já), jeden bod si zvesela přidejte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY