Sobi nejsou tím, čím se zdají být

01.02.2010 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Příští rok oslaví Bob Dylan sedmdesáté narozeniny a snad i proto začal tak trochu bilancovat. Loni se například nechal slyšet, že už nějakou dobu uvažuje o vánočním albu, a nakonec si své přání před Vánocemi splnil. Navíc pro dobrou věc, jak se během nejkýčovitějších svátků v roce sluší a patří.
8/10

Bob Dylan - Christmas In The Heart

Skladby: Here Comes Santa Claus, Do You Hear What I Hear?, Winter Wonderland, Hark The Herald Angels Sing, I'll Be Home For Christmas, Little Drummer Boy, The Christmas Blues, O' Come All Ye Faithful, Have Yourself A Merry Little Christmas, Must Be Santa, Silver Bells, The First Noel, Christmas Island, The Christmas Song O Little Town Of Bethlehem
Vydáno: 12.10.2009
Celkový čas: 42:21
Vydavatel: Sony Music
Je jen málo věcí, se kterými si Bob Dylan na své dlouholeté hudební štaci nepotykal. Jednou z nich je i to, že nikdy nedělal šlapku za mikrofonem, a ač by se mohlo na první pohled zdát, že vánoční album je v tomto ohledu minimálně podáním ruky, když už ne tykačkou, tak zdání tradičně klame. Stejně jako jindy totiž u Roberta Allena Zimmermana platí, že sovy nejsou tím, čím se zdají být.

Ono totiž nejde o klasické vánoční album, o onu snůšku kýčovitých melodií z cukrkandlu, perníku a vanilkových rohlíčků. "Christmas In The Heart" přesně odpovídá tomu, co nabízí životní background Boba Dylana. Jde o kolekci vánočních koled a popěvků, případně tematických písniček o Santa Clausovi, kterou nazpíval stárnoucí cynický Žid. (Že konvertoval i k jiným náboženstvím, včetně křesťanství, věc nebagatelizuje, ale naopak spíše podtrhuje.)

Z alba tak nedýchá ona atmosféra naškrobených límečků a povinného plnění rodinných zvyklostí a tradic, ale spíše červená party s frkačkama, santovskýma čepicema, punčem a strejdou, co vás učil pít krvavé záda a šlukovat dlouhý marlborka. Žádné čekání na zlaté prasátko, ale vrchol obžérství hned od první sekundy. Vše oblečeno do aktuálních aranží Dylanova bandu, jen obohaceno o hosty, sbory a rolničky.

Nejlepší fór na tom všem je ale fakt, že dojde i na tu upřímnou poklonu vánoční atmosféře. Navíc ne jen jednou. A právě v tu chvíli vás Dylan dostane, protože pochopíte, že se všemu nevysmívá, ale jen k tématu přistupuje s nadhledem. Uvnitř sebe má pokoru. Čistota a upřímnost v písničkách jako "The First Noel" vás pak prostě chytne za srdce. Cynismus, necynismus.

Dylan se koncem devadesátých let vyhrabal albem "Time Out Of My Mind", které zároveň zahájilo jednu z nejlepších etap jeho tvorby, z bahna průměrnosti. Konečně našel sám sebe. Znovuzískané sebevědomí pak v roce 2006 potvrdil dokonalou definicí moderního blues-rocku v podobě klasiky "Modern Times", na niž loni navázal podobně laděnou "Together Through Life". Čtyři desky bez uměleckého průseru snad ani nepamatuje. A teď sérii natáhl na desek pět. Vánočním albem. Ha.

PS: Veškerý Dylanův zisk z alba putoval na konta organizací Feeding America (USA), Crisis (Velká Británie) a World Food Programme (OSN). Prý aby alespoň na Vánoce měli všichni lidé něco k jídlu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY