shop.musicserver.cz
Pet Shop Boys, 3. 12. 2009, Tesla Aréna, Praha

Pane, pojďte si hrát s kostkama

Vydáno: 04.12.2009 17:22 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

Někteří návštěvníci pražského koncertu Pet Shop Boys se do Tesla Arény vydali z čiré nostalgie po osmdesátých letech. Ale ostrovní duo oceněné za přínos britské populární hudbě se rozhodně nevěnovalo jen vzpomínání. Byla to rozpixelovaná, zábavná a hravá show.

Live: Pet Shop Boys

místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 3. prosince 2009
setlist: More Than A Dream (Dub)/Heart, Did You See Me Coming?, Pandemonium/Can You Forgive Her?, Love Etc., Integral/Opportunities (Let's Make Lots Of Money)/Building A Wall/Paninaro/Go West, Two Divided By Zero/Why Don't We Live Together?/In The Night/Left To My Own Devices/Always On My Mind/New York City Boy, Closer To Heaven/Left To My Own Devices, Do I Have To?/King's Cross, The Way It Used To Be/Jealousy, Suburbia, What Have I Done to Deserve This?, All Over The World, Se a vida é (That's The Way Life Is)/Discoteca/Domino Dancing/Viva la Vida/It's A Sin
přídavky: Being Boring, West End Girls, It Doesn't Often Snow At Christmas
Fotogalerie

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Ačkoliv se pražské zastávce Pandemonium On Tour věnovala minimální propagace a koncert hostily nevlídné prostory holešovické Tesla Arény, sešlo se v hale odhadem pět tisíc lidí, jejichž věkový průměr se mohl pohybovat kolem třicítky. Asi tu bylo jen málo náhodných návštěvníků, kteří by si pamatovali Pet Shop Boys jen kvůli "Go West" a "It's A Sin" z rádia. Večer byl plný skrytých narážek, hudebních vtípků a spikleneckého pomrkávání, jež ocenili především fanoušci, co neznají Boys jen povrchně.

Tennant a Lowe si totiž libují v tom, jak do písniček pašují úryvky jiných svých skladeb, někdy jen několikavteřinové kousíčky, a vše je tak rafinované, že to neznalý ani nepostřehne. Jejich hravost a kreativita je obdivuhodná nejen v hudbě, ale i v celkovém vizuálním ztvárnění. Celý večer vypadal, jako by si duo a jejich tým vyšli do obrovského hračkářství a bez ohledu na to, co si kdo o nich myslí, se pořádně vyřádili ve všech odděleních. Obzvláště pak v oddělení kostek, kostiček a čtverečků. Bílé krabice sloužily jako pružný materiál pro stavby, kulisy a projekční plochy. Při vynikající pomalé písni "Jealousy" byly tyto kostky součástí choreografie téměř baletního vyjádření milenecké hádky, jindy tvořily horizont velkoměsta při svižné "New York City Boy" a hlavně to bylo rychle přestavitelné plátno pro promítání výtečných klipů. Projekce a skvělí tanečníci/vokalisté (tři slečny a jeden mladík) pomáhali navodit atmosféru rozjeté taneční party i podmanivý smutek v pomalých písních ("The Way It Used To Be" byla neuvěřitelně působivá).

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Neil Tennant zvládal své pěvecké party s mladickou lehkostí, švihácky si vykračoval v jezdeckých holínkách (při překvapivém coveru Coldplay "Viva La Vida" se na pódium dostavil s královskou korunou) a jeho mlčenlivý parťák za klávesy Chris si vysloužil potlesk za taneční číslo, když se ve svém zrcadlovém sáčku zařadil mezi tanečníky. Vtip a britský sarkasmus ti "chlapci" nezapřou, ba přímo si v něm libují, takže nemají problém nakonec všechny obdarovat dárkem v podobě "I Doesn’t Always Snow At Christmas", kde na pódiu tančí vánoční stromky a všechno zasype umělý sníh.

Koncert byl ve znamení kostiček, čtverečků a pixlů, spojil téměř čtvrtstoletí staré písně ze současnými skladbami naprosto bez švů a zádrhelů a celé to bylo takové naivní zábavné sci-fi. Personál pobíhal po pódiu v bílých pláštích a helmách, našinci se vybavoval šílený profesor Orfanik zkřížený s Jáchymem, co to hází do stroje. Byla to diskotéka, bizarní mejdan i nostalgický večírek v jednom a hlavně to byla parádní zábava.

  • Super zážitek!!! (Ivan, 04.12.2009 18:51) Reagovat

    Koncert byl skvělej, nečekal jsem že na mě kluci udělají takový dojem. Protože jsem je ještě nikdy na živo neviděl a koncerty, které jsem zhlédl v televizi mi přišli trochu slabé. myslel jsem si, že jako koncertní skupina nejsou nic moc. Ale ve skutečnost to vypadá úplně jinak. Neil je skutečný elegán a Chris má tolik charisma že se nemusí ani vyjadřovat a čiší to z něj i za tim synťákem. A tanečníci/ zpěváci byli taky super. Všichni jeli na 100% působilo velmi svěže a nápaditě. Fakt jedinečný super zážitek.

  • byla to paráda (pavelse, 05.12.2009 00:24) Reagovat

    líbilo se mi to víc než jejich první koncert v 91/92 - víckrát jsem totiž na jejich koncertě nebyl, letošní deska je skvělá a překvapilo mě že zahráli celkem dost skladeb, nebo jejiich částí) z jejich první desky (ne že by mi to vadilo) ale nedivím se že nehráli nic z desky Release (ta se moc nepovedla)
    bylo mi líto Neila, který se snažil "rozpohybovat" publikum, ale to bylo odolné ...potěšila mne vzpomínka na Dusty Springfield

    • Re: byla to paráda (DJ007, 06.12.2009 14:08) Reagovat

      Zdravim,
      a nemam k tomuto prispevku snad ani co dodat - naprosta dokonalost, byt jsem taky nevidel live uz nic od jejich nejlepsi show ever.. Performance - a mozna tim lip :-)
      Kazdopadne je mi lito nekterych, kteri se snazili dodatecne show setrit poznamkami o spatne organizaci - kazda je nejaka, jedna lepsi, jedna horsi.. proste je spatna doba. presto aspon na 2 hodiny dokazalo duo tuto situaci otocit a na par pristich hodin a dnu naladu uzasne zlepsit. Zas pokud na to pohlizim jakozto fanousek, neni absolutne co vytknout - vsichni jeli na 100% a bylo to znat. Spis me mile prekvapilo, ze narozdil od recenze, ktera se objevila na jinych serverech, publikum privitalo jak nejnovejsi hity, tak mid 90's, stejne jako nejstarsi - proste to bylo perfektne vyvazeny.
      Jeste jednou diky za trochu London feelingu.. v jinak sedy Praze!

  • PSB v Tesla Aréně Praha (Saša, 06.12.2009 18:43) Reagovat

    všechny recenze, které jsem¨našla a četla - kromě této, mne maximálně rozřílily, iž proto, že je psali lidí, pro něž PSN'B neznamená nic neý jeden z mnoha koncvertů - nic o nich nevědí /ak by těžko mohli napsat, že starší hity jsou jen vlezlé melodie apod), na koncertě snad ani nebyli - protože např. Love Comes Quickly nezazněla apod. Škoda, že pro idnes nenavštívil koncert např. V.Vlasák...Takže Musicservere DÍK. Byl zo úúúžasný zážitek a lekce profesionalismu.

  • v jednoduchosti je síla (Miguel 14, 07.12.2009 15:08) Reagovat

    Perferkní. PSB ukázali že není potřeba mgalomanských show a výsledek může být dokonalý. Super zážitek, skvěle sladěné efekty a nápady (dvojčata - tanečnice taky super)!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - Rite Here Rite Now 8/10
Hudba v TV: Snímek "Rite Here Rite Now" dává magii Ghost hravou filmovou podobu a důkladně zachycuje její esenci Ghost dokázali za téměř dvě dekády z malých klubů a stanů na festivalech vyrůst do pozice globálního fenoménu, který vyprodává haly. Nyní završují albový cyklus dalším krokem kupředu - filmem. Snímek "Rite Here Rite Now" měl... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
Metronome Prague - den první, Výstaviště, Praha, 20.6.2024
Naživo: V Praze začal festival Metronome Prague Slepý mezi jednookými. Festival korporátů. Colours jen se třemi barvami. Tyto a mnohé další nálepky si pořadatelé Metronomu museli letos vyslechnout či přečíst na sociálních sítích. Není to nic hezkého, tím spíš, když si... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 15:20 v sekci Naživo
K.K. Downing - Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest 7/10
Hudba v tisku: Kyselá autobiografie K.K. Downinga "Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest" zve do zákulisí světa heavymetalových králů K.K. Downing patří mezi kováře, kteří dali podobu žánru známému jako heavy metal. Jistě, po něm přišli tací, kteří tvrdé kytary převedli do dalších extrémů. V každém případě na kapely jako Judas Priest dodnes přísahá... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 08:40 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost (20.06.2024 15:15)
- Coldplay ohlásili novou desku "Moon Music". Vyjde na podzim (17.06.2024 19:02)
- Video: Pet Shop Boys se v "A New Bohemia" melancholicky ohlížejí do minulosti (11.06.2024 12:39)
- Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent (01.05.2024 12:00)
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Dario G Bring Me The Horizon Avril Lavigne Beyoncé Parkway Drive Queen Taylor Swift Billie Eilish Sia Mirai The Offspring Kabát Adam Lambert mp3.com Lucie Vondráčková Nita Strauss
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe