Co je showcase a jaký má smysl

29.11.2009 20:46 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Víte, co je showcase? To se takhle v klubu sejde několik nepříliš známých kapel a v limitovaném čase a omezených podmínkách se snaží zaujmout přihlížející publikum a zejména "ty důležité lidi" z hudební branže. Za oceánem vcelku běžná věc, u nás je však showcase teprve v plenkách.
Bandzone.cz showcase
© Martin Lisý
Historicky první akce tohoto druhu v Česku uspořádal před pár dny známý portál hudebních kapel Bandzone.cz v Paláci Akropolis. Prvního českého showcasu se zúčastnilo šest skupin: Hentai Corporation, No Heroes, The Pooh, Fake Tapes, Super Tuzex Bros., Shogun Tokugawa. Z nich chtějí zástupci Bandzone.cz booking vybrat čtyři, které dostanou nabídku na celoroční zastupování. Tím ovšem možnosti zúčastněných nekončí. Do Paláce Akropolis dorazilo také několik významných lidí z hudebního byznysu, jmenujme Borka Jiříka (promotér Charm Music), Ivu Milerovou (ředitelka Supraphonu) nebo Michala Máku (A&R manager Warner Music). Kromě nich se ukázali také někteří hudební publicisté a muzikanti.

O co v showcasu šlo? Hlavně zaujmout - kohokoliv. Všem bylo jasné, co je ve hře, jaká vrátka by se zajímavou prezentací mohla otevřít. Podpora v médiích, pozvání na festival nebo dokonce smlouva s vydavatelstvím, šlo vskutku o hodně. Podmínky přitom byly poměrně náročné - každá kapela měla pro svoji prezentaci vyhrazený velmi omezený čas, navíc v komplikovaných technických podmínkách (všichni měli společnou aparaturu). Způsob, jak se kapely s podmínkami popraly, byl vedle samotné prezentace na pódiu pro úspěch stejně důležitý.

Super Tuzex Bros.
© Martin Lisý
První český showcase dopadl nad očekávání dobře. Publikum asi nejvíce zaujala (soudě podle reakcí fanoušků) hned první vystupující parta Hentai Corporation. Fake Tapes zahráli do noty příznivcům Placebo, Super Tuzex Bros. zase ohromili svojí instrumentální ekvilibristikou (ačkoli šlo prý o čistou improvizaci). Je tedy z čeho vybírat. Jenže co dál? Většina vystupujících sice předvedla velmi slušný výkon, otázkou ovšem zůstává, do jaké míry jim jsou pozvané velké ryby schopné opravdu pomoci. Tak třeba si nejsem jistý, jestli jsou zmíněné kapely zrovna tím pravým, co společnost typu Warner hledá do své stáje.

Tento formát je v Americe velmi populární (někdy kapely dokonce platí za to, aby mohly vystoupit). O svých zážitcích s showcasem se kdysi s musicserverem v rozhovoru podělili svého času "američtí" HC3. Jenže americký hudební trh se s tím českým nedá srovnat. V Česku se poměrně často konají nejrůznější vyhledávací soutěže a jejich dopad a výhody jsou velmi relativní. Leckdy mohou slibně nastartovat kariéru, jindy se kapela naopak nepříjemně zaháčkuje ve smlouvách a povinnostech. Své o tom ví například Temperamento, kteří si takto zkomplikovali život úspěchem v CocaCola PopStar. Inu, nic není, jak se může na první pohled zdát...

Jaký osud potká čtveřici úspěšných z tohoto Bandzone.cz showcase, je ve hvězdách. Většina kapel opravdu přesvědčila, teď už ale je řada na jiných. Ať už to však dopadne jakkoliv, pevně doufám, že podobné akce budou pokračovat. Už jen kvůli těm lidem na pódiu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY