Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (10 - 6)

05.03.2010 05:00 - Katka Šebestová a Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Je jen jedna věc, na které kritici ujíždí více než na škatulkování - žebříčky. My jsme aktuálně připravili jeden, který vám v několika dílech shrne sto nejlepších desek uplynulého desetiletí. A přihodíme shrnutí nejdůležitějších událostí jednotlivých let. Pokračujeme rokem 2009 a polovinou první desítky.
Sufjan Stevens
© papermag.com
Máme za sebou další hudební dekádu. Deset let, co opět změnilo svět. Pokud konec osmdesátých let přinesl sametovou revoluci, pád Berlínské zdi a krach komunistického svazu, což mělo za následek, že devadesátá léta byla jedním velkým mejdanem, oslavou svobody a míru (byť výjimky se našly), začátek jednadvacátého století nám mediálně objevil nepřítele nového - terorismus. A tahle trpká pachuť ovlivnila výrazně i hudbu. Ať už tématicky (do Bushovy politiky se opřeli i Radiohead), nebo obsahově (americká verze debutu The Strokes neobsahovala písničku zesměšňující newyorské policisty, protože se to prostě po 9/11 nehodilo). Příkladů je samozřejmě bezpočet.

Přesto se ale uplynulých deset let vyznačuje především tím, že nic nevykračuje z řady. Ano, konzumní mašinérie objevila ještě jednodušší cestu k penězům než boybandy a do popředí se dostaly talentové (ne)pěvecké soutěže typu Česko hledá SuperStar, MTV zase jednou ovládlo r'n'b a zažili jsme boom reunionů i exhumaci osmdesátkového electropopu, ale vše se tak nějak vzájemně vyvažovalo. Nejvýraznější změnou tak je fakt, že se hudba stěhuje na internet - od mp3jek a streamování hudby či videoklipů až po hudební publicistiku.

Peter Fox
© facebook interpreta
Snad i proto je náš žebříček stovky nejoblíbenějších alb uplynulé dekády tak rozmanitý a pokrývá téměř kompletní populární scénu. (Až na metal, ale to už se snad dávno ví, že kritici prostě metal nespolknou a budou ho ignorovat. I když je jako hudební styl nesmrtelný…) Cílem našeho žebříčku není sdělení tak to bylo a jen my máme pravdu, ale seznámení čtenářů s naším pohledem na uplynulé desetiletí. Odráží se v něm nejen náš hudební (ne)vkus, ale i naše zapomnětlivost a všechny osobní úchylky. Vždyť jak jinak si vykládat to, že v něm najdete úlety typu The Teenagers?

V rámci jednotlivých žebříčků shrneme postupně i jednotlivé roky. Připomeneme si, co zásadního se v nich událo, kdo na výročních ceremoniálech za co děkoval a která alba mizela z pultů (respektive vytěžovala servery iTunes) nejvíce. Pokračujeme tou horší polovinou první desítky a těšit se můžete na Anthony And The Johnsons, Bon Iver, Interpol, Petera Foxe a Sufjana Stevense.


100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

10. místo: Interpol - Turn On The Bright Lights

Průměrná známka: 8.833

Interpol - Turn On The Bright Lights
Datum vydání: 19.8.2002
Produkce: Peter Katis, Gareth Jones
Prodeje: ?

Joy Division je nepochybně jednou z nejinspirativnějších kapel historie. Na špičce pyramidy vytvořené ze všech těch současných skupin, které třeba i nezáměrně atmosféru manchesterských rodáků kopírují, stojí Interpol. Newyorský kvartet načasoval vydání debutu trochu nešťastně, totiž do chvíle, kdy se oči hudebních fajnšmekrů upíraly na jiné Newyorčany - floutky The Strokes.

Srovnání dvou hvězd dekády, které svými debuty definovali neo pojetí hudebních stylů, dokazuje, jak nedostačující je jejich onálepkování značkou indie rocku. Rozdíl mezi nimi je totiž v rámci tohoto žánru opravdu maximální. Poznávacím znamením, hlavní devizou a lapačem holek v jednom je Paul Banks, mozek kapely a autor většiny textů, které pod jeho rukou dostávají podobu lyrických básní. Jeho lehce identifikovatelný baryton je nejsilnější především v baladách, které zaplňují zhruba polovinu alba.

V té druhé se na "Turn On The Bright Ligts" potkáváme s kytarami, které by snad utekly ke starým známým Strouks, nebýt mimořádného důrazu na basovou linku, brilantních textů a ano, znovu onoho nonšalantního Banksova zpěvu/přednesu, který by nejspíš udělal jímavým i popěvek na fotbalovém stadionu. Na jakémsi fóru anonym upozorňoval: "Neposlouchejte Interpol v depresi, jinak se zabijete," což je tak trochu nepřesná nadsázka.

Teze, která se naopak potvrdila, že i ti největší drsňáci doma potají brečí. S největší pravděpodobností zrovna s touhle deskou v přehrávači.
-- Dominika Jiroušková


Interpol - Obstacle

"Buďte opatrní v prohlašování, že Interpol jsou jen další malá jiskra v newyorské pánvi, protože přesně takhle požár vzniká - když jsou věci pořádně horké a nikdo jim nevěnuje pozornost."

Andy Frankowski, Drowned In Sound


9. místo: Peter Fox - Stadtaffe

Průměrná známka: 9.000

Peter Fox - Stadtaffe
Datum vydání: 26.9.2008
Produkce: Peter Fox, The Krauts
Prodeje: 800 tisíc GER

Nejlepší německá nahrávka posledních deseti, sta či snad tisíce let neuznává pražádné hranice a má dopad napříč vesmíry. Despekt k čemukoliv německému (kromě hraného němectví R+) patří k tuzemskému koloritu, což je v konkrétním případě lišáka Petera Foxe ohromná škoda. Jeho dancehallové album "Stadtaffe" je totiž světovým unikátem a chameleonem, majícím schopnost prohlubovat deprese stejně dobře jako manické stavy. Němci Rakušanům dlouho záviděli bílého rappera Falca, až byl stvořen fenomén Petera Foxe, jenž po letech zase bourá zaběhlé pořádky - že kvalitní hiphopová produkce musí pocházet jen z východního (popř. západního) pobřeží USA.

"Stadtaffe" je neskutečně kompaktní a má extrémně silný vnitřní příběh. Jedinou vadou na kráse zůstává fakt, že je limitovaná tématy. Peter Fox aka Enuff je totiž fixován na Berlín s podobnou razancí jako Freud na penis. Na svém sólovém debutu tak pokračuje v cestě, jakou si vyšlapal již jako frontman kultovních Seeed - do nekonečna opěvovat a zatracovat matku všech měst, Berlín. Hlavně pak tu kurvu, co má za blyštivým výstřihem vytetováno: Kreuzberg.
-- Lukáš Benda


Peter Fox - Alles Neu

"Fox může sám sebe plácat po zádech, a to jak za odvahu riskovat, která se mu vrací v podobě vyprodaných koncertů, tak za přirovnání k německému Mikeu Skinnerovi."

Katka Guziurová, Zaostřeno na podpultovky


BYLO NEBYLO V ROCE 2009

Kelly Clarkson - My Life Would Suck Without You
Nový rok začal pro americkou Billboard Chart zdoláním rekordu. Ten pokořila Kelly Clarkson s písní "My Life Would Suck Without You", se kterým poskočila během jediného týdne z 97. místa až na nejvyšší šprušli.

• Naprostou nickou je Kelly Clarkson v porovnání s Lily Allen, ta v Británii dosáhla na jedničku ze 168. místa. Tomu se říká úctyhodný výkon.

• Kauza, která loni hýbala světem, zejména tím bulvárním, se jmenovala Rihanna a její povedený amant Chris Brown. Ten si Rihannu spletl s boxovacím pytlem a rázem bylo po velké lásce.

• Americký rapper T.I. byl usvědčen z nelegálního nákupu zbraní a místo na pódiích poskakuje ve vězení, propuštěn by měl být letos na konci března do domácího vězení.

Ringo Starr a Paul McCartney
Poprvé po sedmi letech se na jednom pódiu společně objevili dva brouci Ringo Starr a Paul McCartney, stalo se tak během charitativní akce v New Yorku.

• Duben loňského roku dal světu jeden obrovský fenomén - Susan Boyle. Příběh jak ošklivá kostelnice s božským hlasem ke svému štěstí přišla se stal hitem internetu. Dnes už legendární vystoupení zhlédlo přes dvě stě milionů lidí a prodeje její debutové desky popularitu potvrdily.

• Všechny události tohoto roku ale přebila v jeho polovině jedna jediná. Smrt Krále popu Michaela Jacksona. Ta přišla nečekaně jen pár dní před jeho chystaným comebackem na koncertní pódia. Po celém světě se pak konaly vzpomínkové akce, které vyvrcholily začátkem července pohřbem, který byl přenášen v přímém přenosu.

• Nejaktuálnější jméno hudebního nebe Lady GaGa na konci roku připisovala v Británii historické anály. Jako první žena v historii se během jediného roku dokázala se třemi různými singly umístit na čele UK Chart.

Rage Against The Machine - Killing In The Name
V Britském žebříčku by bylo veselo ale i bez Lady GaGa. Aktivní anti-fanoušci X Factoru uspořádali na konci roku vánoční kampaň, jejímž cílem bylo porazit vítěze soutěže Joea McElderryho v singlovém žebříčku v prestižním štědrovečerním týdnu. Jako protivníka vybrali klasiku od Rage Against The Machine "Killing In The Name" a povedlo se. Britové pekli vánoční cukroví za zvuků kytar.


8. místo: Sufjan Stevens - Illinoise

Průměrná známka: 9.000

Sufjan Stevens - Illinoise
Datum vydání: 5.7.2005
Produkce: Sufjan Stevens
Prodeje: ?

Písničkář Sufjan Stevens si před lety dal za úkol natočit sérii desek věnovaných jednotlivým americkým státům. Zatím zvládl jen dvě - "Michigan" z roku 2003 a o dva roky mladší nahrávku, jejíž celý název zní "Sufjan Stevens Invites You To: Come N Feel The Illinoise". Obyvatelé zmíněného státu by možná chtěli, aby portrét byl trochu uctivější - Sufjan zpívá o mafii, UFO a Supermanovi, ale třeba "Chicago" je nefalšovaný milostný song věnovaný městu.

Instrumentální podklad sahá od intimních klavírních vyhrávek "The Seer's Tower" až po bohaté aranže titulní skladby nebo "They Are Night Zombies!!...". Dojde samozřejmě i na Sufjanovy oblíbené nástroje bendžo a hoboj. Pokud Sufjana někdo řadil do škatulky písničkářského folku, musel díky tomuto albu změnit názor. Barokní pop? Indie pop? Je to jedno, "Illinoise" je album dýchající ambicemi, pod nimiž lze pořád slyšet bušení lidského srdce.
-- Karel Veselý


Sufjan Stevens - Chicago

"Stevens je možná obchodník s deštěm, ale má v nabídce sakra dobré věci. A stejně jako mnoho dalších nevěrohodných obchodníků se dokáže proměnit v lidskou bytost pokaždé, když jej začnete podezřívat."

James Christopher Monger, All Music Guide


7. místo: Anthony And The Johnsons - I Am Bird Now

Průměrná známka: 9.000

Anthony And The Johnsons - Im A Bird Now
Datum vydání: 1.2.2005
Produkce: Anthony Hegarty
Prodeje: ?

Candy Darling na fotce Andyho Warhola na obalu "I Am A Bird Now" má svou symboliku. Antony Hegarty na druhém album spojuje tématiku duality, smrti a životních transformací. Teskné kompozice, plné smutku a emocí, mu přinesly mnohem větší komerční ohlas než bezejmenný debut Antony And The Johnsons, ten však po právu kritika vychvalovala pro vyrovnanost a žánrovou vyhraněnost. "I Am A Bird Now" přineslo i mnoho hostů: Lou Reeda (namluvil úvod pro "Fistful Of Love", v níž jinak hraje na kytaru), Devendru Banhart, Rufuse Wainwrighta (v poutavé "What Can I Do?") a Boy George, s kterým Antony nazpíval skvostné dueto "You Are My Sister". Nejenom tato kompozice naplno ukazuje význam kontrastu mezi světlem/životem a tmou/smrtí.

Černými stíny vykreslená poetika jeho vnitřních pocitů a vypilovaná hudební aranžmá podlamují při poslechu kolena. Antony svým hlasem bere všechny iluze a ždíme vás do poslední suché nitky vašeho kapesníku. Má jasně rozpoznatelný styl a i když hostoval na mnoha rozdílných projektech (Hercules And Love Affair, Björk), je to jeho nezaměnitelná rozpoznávací značka. Alby zatím spíše šetří (vydal tři), protože si musí být zcela jist výsledkem a sevřeností materiálu; velká pozornost během natáčení mu pak ale přináší zasloužené ovace. Jeho snahy převážně uvítají ti, kteří sázejí na hluboké emoční výrazivo, kterého je na "I Am A Bird Now" přímo požehnaně.
-- Dan Hájek


Anthony And The Johnsons - Cripple And The Starfish

"A teď, pokud mě omluvíte, si jdu tu zasranou věc pustit celou znova a zatraceně dobře si pobrečet. Er..."

Anthony Gibbons, Drowned In Sound


HUDEBNÍ TRHÁKY ROKU 2009

Susan Boyle - I Dreamed A Dream
Svět podlehl šarmu a talentu Susan Boyle. Osmačtyřicetiletá skotská rodačka, která se proslavila v soutěži Britain's Got Talent, kde se objevila v dubnu 2009. Soutěž nakonec nevyhrála, ale její popularita každým dnem narůstala tak, že debutová deska plná coververzí, jež vyšla pouhých pět týdnů před koncem roku, se stala nejprodávanější za celý rok. V rodné Británii bylo dokonce album korunováno na nejrychleji prodávaný debut všech dob. Za Susan se ukrývá další žena roku 2009: Lady GaGa. Tam to pohádka o chudé princezně není, protože zpěvačka pochází z jedné movité newyorské rodiny, ale k úspěchu se musela prokousat sama. Výsledek stojí za to! Poněkud hopsavější nahrávka, než jsme byli u Black Eyed Peas zvyklí, sklidila ve světě velký úspěch, zejména první dva singly jen v Americe zahřívaly nejvyšší příčku neuvěřitelných šestadvacet týdnů.

Nejprodávanější alba za rok 2009:
Susan Boyle - I Dreamed A Dream
Lady GaGa - The Fame
Black Eyed Peas - The E.N.D.
Taylor Swift - Fearless
Michael Jackson - Thriller


Susan Boyle - I Dreamed A Dream
Británie netrhala partu se zbytkem světa a na pozici nejprodávanější desky za celých dvanáct měsíců má Susan Boyle. Její počin produkoval Steve Mac, stojící za úspěchem i dalšího objevu Leony Lewis a Simon Cowell, Susanin objevitel. Ani druhá příčka se nemění, je na ní Lady GaGa. Ta za placku "The Fame" dostala i cenu Grammy. Bronz letí do Kanady za Michaelem Bublé. Stejně jako Susan vydal z velké části album coververzí.

Nejprodávanější alba ve Velké Británii za rok 2009:
Susan Boyle - I Dreamed A Dream
Lady GaGa - The Fame
Michael Bublé - Crazy Love
Black Eyed Peas - The E.N.D.
Kings Of Leon - Only By The Night


Taylor Swift - Fearless
Jen o pár stovek kusů ale přece v Americe porazila v prodejnosti Susan Boyle mladičká country zpěvačka Taylor Swift. Výborné prodeje a pochvalné recenze korunovala na sklonku roku osmi nominacemi Grammy, které přetavila ve čtyři vítězství. Druhá je již zmiňovaná Skotka Susan Boyle a třetí výběr největší hitů Michaela Jacksona, jehož desky šly na odbyt hlavně prvních pár týdnů po jeho náhlé smrti.

Nejprodávanější alba v USA za rok 2009:
Taylor Swift - Fearless
Susan Boyle - I Dreamed A Dream
Michael Jackson - Number Ones
Lady GaGa - The Fame
Andrea Bocelli - My Christmas


Lady GaGa - Poker Face
Nejprodávanější singly nedohledány nebo zatím nezveřejněny, proto se přesunu ihned za La Manche, kde dominovala zjevem šílená Lady GaGa, která do výroční rekapitulace protlačila hned dva své hity. Prvním z nich je song "Poker Face", za který dostala GaGa i cenu Grammy a časopis Rolling Stone ho zařadil na šestadevadesáté místo nejlepších písní dekády. Druhá píseň je vtíravá jako rama. "I Gotta Feeling" od Black Eyed Peas produkovaná Davidem Guettou. "I Gotta Feeling" je historicky nejprodávanějším singlem skrze iTunes v historii. Třetí je o pět Lady GaGa tentokrát se svým debutovým singlem "Just Dance", který byl na sklonku roku 2008 nominován na cenu Grammy v kategorii nejlepší taneční nahrávka. V té době ale Lady GaGa znalo jen pár vyvolených, její boom přišel až v loňském roce. Tato nominace ji tak připravila o možnost ucházet se v roce 2010 na cenách Grammy o vítězství v prestižní kategorii objev roku.

Nejprodávanější singly ve Velké Británii za rok 2009:
Lady GaGa - Poker Face
Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Lady GaGa - Just Dance
Cheryl Cole - Fight For This Love
Joe McElderry - The Climb


Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
Když se pilotní song z dlouho očekávané desky Black Eyed Peas "Boom Boom Pow" prohnal poprvé éterem, zavládlo šílenství. Žádná jiná kapela neměla nikdy v USA prodávanější singl. V celodekádovém hodnocení "Boom Boom Pow" zařadil časopis Billboard na sedmé místo. Druhé a třetí místo patří jedné a té samé dámě Lady GaGa, která měla opravdu veleúspěšný rok. Za úspěch může i její svérázná image, která nemá co dočinění se všemi naolejovanými kráskami v bikinách, zpěvačka se prezentuje coby nezávislá žena, která má velice osobitý módní vkus.

Nejprodávanější singly v USA za rok 2009:
Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
Lady GaGa - Poker Face
Lady GaGa - Just Dance
Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Taylor Swift - Love Story


6. místo: Bon Iver - For Emma, Forever Ago

Průměrná známka: 9.000

Bon Iver - For Emma, Forever Ago
Datum vydání: 19.2.2008
Produkce: Justin Vernon
Prodeje: ?

Indie scéna vždy potřebovala outsidery jako sůl a Justin Vernon tohle před vydáním své debutové sólo desky splňoval naprosto dokonale. Rozpadla se mu kapela DeYarmond Edison, opustila ho přítelkyně a doktoři mu diagnostikovali mononukleózu... Solidní facka do úsměvu. Vše ze sebe ale dostal během necelých čtyř měsíců na chatě ve Wisconsinu, přičemž výsledkem bylo devět kol v boxérském ringu s vlastní apatií.

Devět kol, která jsou do jednoho strhujícím soubojem s démony ve vlastní hlavě. Nejde však o sydbarrettovské psychedelické průlety nevědomím, ale o křehké, čisté, snadno čitelné a hmatatelné zpovědi, které vzbuzují v antisymbióze se špinavou lo-fi formou neuvěřitelné emoce. Téhle desce nejde nepodlehnout, pokud se do ní opravdu plně ponoříte.

A pokud podlehnete, tak si teprve uvědomíte, jak moc vás změnila, protože vám najednou přijdou některé věci neuvěřitelně prázdné. Protože... tak hluboko jste ještě nikdy neměli šanci proniknout. A to je teprve ten důvod, proč musíte před Justinem Vernonem smeknout. Máte to jen zprostředkovaně v peckách iPodu, on si to prožil na vlastní kůži a ve vlastní hlavě.
-- Miroslav Böhm


Bon Iver - Skinny Love

"'For Emma...' je úkaz, zhmotnění představ mnoha lo-fi kytarovkářů o dokonalé nahrávce. Deska, která může změnit váš vkus, nasměrovat posluchačské preference."

Radek Londin, makrorecenze


HONOROVÁNI V ROCE 2009

Robert Plant, Alison Krauss - Raising Sand
Pět sošek Grammy si z jednapadesátého udílení odnesl lídr Led Zeppelin Robert Plant a jeho parťačka Alison Krauss. Objevem roku se druhý rok po sobě stala Britka, tentokrát soška putovala do rukou Adele. Na ceremoniálu také členové rozpadlých Blink-182 oficiálně oznámili reunion a Green Day odtajnili název a datum vydání dlouho očekávané desky "21st Century Breakdown".

• Nahrávka roku: Robert Plant & Alison Krauss - Please Read The Letter
• Album roku: Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
• Song roku: Coldplay - Viva La Vida
• Objev roku: Adele
• Nejlepší popové album: Duffy - Rockerry
• Nejlepší R&B album: Jennifer Hudson - Jennifer Hudson
• Nejlepší rapové album: Lil Wayne - Tha Carter III
• Nejlepší rockové album: Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends


Kanye West
MTV ceny sledoval od roku 2004 nejvyšší počet diváků, což si pořadatelé dají za rámeček. Svůj výstup si tam ale nedá Kanye West, který přerušil děkovnou řeč Taylor Swift, když vyhrála v kategorii nejlepší ženský videoklip. Kanye měl zkrátka pocit, že cena měla putovat do rukou Beyoncé, a tak to sdělil světu v přímém přenosu. Následně sklidil obrovskou kritiku a to i od samotného Baracka Obamy, který ho nazval oslem.

• Videoklip roku: Beyoncé - Single Ladies (Put A Ring On It)
• Nejlepší mužský videoklip: T.I. (feat. Rihanna) - Live Your Life
• Nejlepší ženský videoklip: Taylor Swift - You Belong With Me
• Nejlepší videoklip nováčka: Lady GaGa - Poker Face
• Nejlepší popový videoklip: Britney Spears - Womanizer
• Nejlepší rockový videoklip: Green Day - 21 Guns
• Nejlepší hiphopový videoklip: Eminem - We Made You


Duffy - Rockeferry
Brit Awards proběhly v roce 2009 překvapivě v klidu. Královnou večera byla mladičká Duffy, která si odnesla tři ceny. Za svůj mimořádný přínos pro hudbu byli odměněni chlápci z Pet Shop Boys.

• Britské album roku: Duffy - Rockferry
• Britský nováček roku: Duffy
• Britská zpěvačka roku: Duffy
• Britská skupina roku: Elbow
• Britský zpěvák roku: Paul Weller
• Britský singl roku: Girls Aloud - The Promise
• Cena za přínos pro hudbu: Pet Shop Boys


Speech Debelle - Speech Therapy
Překvapivou vítězku mají Mercury Prize. Rapperku Speech Debelle. Placka natočená v australském Melbourne nebyla favoritem, těmi byli především The Horrors a Florence And The Machine. Vítězný počin "Speech Therapy" je mimo jiné nejhůře prodávaným vítězem.

100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY