shop.musicserver.cz
Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (90-81)

Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (90-81)

Vydáno: 07.01.2010 05:00 v sekci Publicistika - Katka Šebestová a Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Je jen jedna věc, na které kritici ujíždí více než na škatulkování - žebříčky. My jsme aktuálně připravili jeden, který vám v několika dílech shrne sto nejlepších desek uplynulého desetiletí. A přihodíme shrnutí nejdůležitějších událostí jednotlivých let. Pokračujeme rokem 2001 a devátou desítkou.

R.E.M.
© Archiv
Máme za sebou další hudební dekádu. Deset let, co opět změnilo svět. Pokud konec osmdesátých let přinesl sametovou revoluci, pád Berlínské zdi a krach komunistického svazu, což mělo za následek, že devadesátá léta byla jedním velkým mejdanem, oslavou svobody a míru (byť výjimky se našly), začátek jednadvacátého století nám mediálně objevil nepřítele nového - terorismus. A tahle trpká pachuť ovlivnila výrazně i hudbu. Ať už tématicky (do Bushovy politiky se opřeli i Radiohead), nebo obsahově (americká verze debutu The Strokes neobsahovala písničku zesměšňující newyorské policisty, protože se to prostě po 9/11 nehodilo). Příkladů je samozřejmě bezpočet.

Přesto se ale uplynulých deset let vyznačuje především tím, že nic nevykračuje z řady. Ano, konzumní mašinérie objevila ještě jednodušší cestu k penězům než boybandy a do popředí se dostaly talentové (ne)pěvecké soutěže typu Česko hledá SuperStar, MTV zase jednou ovládlo r'n'b a zažili jsme boom reunionů i exhumaci osmdesátkového electropopu, ale vše se tak nějak vzájemně vyvažovalo. Nejvýraznější změnou tak je fakt, že se hudba stěhuje na internet - od mp3jek a streamování hudby či videoklipů až po hudební publicistiku.

Linkin Park
© linkinpark.com
Snad i proto je náš žebříček stovky nejoblíbenějších alb uplynulé dekády tak rozmanitý a pokrývá téměř kompletní populární scénu. (Až na metal, ale to už se snad dávno ví, že kritici prostě metal nespolknou a budou ho ignorovat. I když je jako hudební styl nesmrtelný…) Cílem našeho žebříčku není sdělení tak to bylo a jen my máme pravdu, ale seznámení čtenářů s naším pohledem na uplynulé desetiletí. Odráží se v něm nejen náš hudební (ne)vkus, ale i naše zapomnětlivost a všechny osobní úchylky. Vždyť jak jinak si vykládat to, že v něm najdete úlety typu The Teenagers?

V rámci jednotlivých žebříčků shrneme postupně i jednotlivé roky. Připomeneme si, co zásadního se v nich událo, kdo na výročních ceremoniálech za co děkoval a která alba mizela z pultů (respektive vytěžovala servery iTunes) nejvíce. Pokračujeme devátou desítkou první stovky a těšit se můžete na R.E.M., Keane, Linkin Park či Lily Allen.


100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

90. místo: Gwen Stefani - Love.Angel.Music.Baby.

Průměrná známka: 7.313

Gwen Stefani - Love.Angel.Music.Baby.
Datum vydání: 22.11.2004
Produkce: André 3000, Dallas Austin, Dr. Dre, Nellee Hooper, Tony Kanal, Jimmy Jam and Terry Lewis, The Neptunes, Mark Stent
Prodeje: 1 milion UK, 3 miliony US

Harajuku Girls a mezi nimi Alenka v říši divů: Gwen Stefani. Její první sólovka "Love.Angel.Music.Baby." byla smršť šesti singlů v čele s dokonale ohranou "What You Waiting For?" a jasnou ukázkou reinkarnace let osmdesátých do moderních trendů. Pomohla tomu i pořádná hromada producentů, mezi nimi najdete esa jako Andre 3000, Dallas Austin, Dr. Dre, Nellee Hooper nebo The Neptunes. Paradoxně tenhle pel mel stylovosti, divokých kostýmů a skvěle fungujícího výrazu Gwen zastínil úspěch domovských No Doubt. Následná deska "The Sweet Escape" nezopakovala tak razantní úspěch. Stejně jako Madonna Gwen pochopila, že je dobré mít okolo sebe šikovné lidi, chytit trendy za pačesy a vlepit posluchačům náplast zvyšující závislost. Hit střídá hit, toto bude jednou velká dobovka, která však neomrzí.
-- Dan Hájek


Gwen Stefani - Hollaback Girl

"'L.A.M.B.' je velice chutný guláš, na němž je patrné, že ho vařili velmi zkušení kuchaři."

Pavel Novák, hlavní recenze


89. místo: Keane - Hopes And Fears

Průměrná známka: 7.333

Keane - Hopes And Fears
Datum vydání: 10.5.2004
Produkce: Andy Green, Keane
Prodeje: 2,5 milionu UK, 850 tisíc US

Jedno z nejprodávanějších britských alb posledních deseti let. A jedna z nejzajímavějších a nejímavějších poprockových nahrávek zpoza Lamanšského kanálu. Keane na svém debutu dokázali to, co se jim s následovníky "Under The Iron Sea" a loňským "Perfect Symmetry" už nepodařilo - vydat vyrovnanou kolekci hitovek, u nichž by nikdo nepoznal, že kytaru neviděly ani z rychlíku. "Everybody's Changing" a "Somewhere Only We Know" zajistily skupině v novodobé hudební historii jisté místo. Na rozdíl od Coldplay, s nimiž bývají Keane občas srovnáváni, není "Hopes And Fears" tak ubrečené, tak melancholické, tak tklivé, tak zadumané. Je spíš sentimentální, o potkávání a rozcházení. A navazuje na nejlepší ostrovní skladatelské tradice, nejde na posluchače přes roh, útočí těžkotonážní melodií, která se ale jen tak neoposlouchá.
-- Luboš Kreč


Keane - Somewhere Only We Know

"Přestože kytarám zrovna nevěří, umně pracují se stejným principem jednoduché, silné melodie a výrazných vokálů, což je, pakliže se zadaří, vážně radost poslouchat."

Radek Antl, hlavní recenze


88. místo: No Doubt - Rock Steady

Průměrná známka: 7.375

No Doubt - Rock Steady
Datum vydání: 11.12.2001
Produkce: No Doubt
Prodeje: 3 miliony US

Dosud poslední plnohodnotná studiovka amerických No Doubt. Proces vzniku plný hledání a objevování nového směru kapely byl provázaný s mnoha místy i jmény. Vzpomeňme Nelleeho Hoopera, Williama Orbita, Prince nebo The Neptunes. Výsledek? Famózní. Kolaborace protnuly zamýšlené koncepty žánrů skladeb a vybudovaly jakýsi obohacený subžánr, který naboural schéma standardní nodoubtovské instrumentace. Ubral jejich květnaté kytarovitosti, přidal syntezátory a jamajské "tanečnosti", využil prvků odnoží reggae a efektů dubu. Gwen Stefani se osvědčila jako šikovná autorka a její posun v tématice i způsobu psaní albu přinejmenším prospěl. Album je žánrově nesourodé a rytmicky velice oslovující, čehož nejlepším důkazem mohou být tabulky prodejnosti. Experimenty s léta starými keyboardy, prvky, žánry i producenty způsobily tomuto dnes již kultovnímu, v Americe třikrát platinovému nosiči dva singly oceněné Grammy a nominaci pro album.
-- Marek Gabriel Hruška


No Doubt - Hey Baby

"Jestliže bychom měli zhodnotit vlastní 'Rock Steady', doťukáme se k nadprůměrné desce, která dozajista splní své základní poslání - pobaví a potěší."

Luboš Kreč, hlavní recenze


BYLO NEBYLO V ROCE 2001

Jason Newsted
• Začátek roku 2001 nezačal pro Metalliku zrovna v pohodovém duchu. Opustil ji baskytarista Jason Newsted. Ten uvedl v prohlášení osobní důvody a psychický nápor. Zbytek skupiny ale uvedl jako důvod chtíč Newstada pracovat na vedlejším projektu "Mít vedlejší projekt, je jako podvádět svou ženu," utrousil na jeho adresu frontman Hetfield.

• Do skoku bylo naopak Jennifer Lopez. Tato latinskoamerická zpívající herečka nejenže protlačila na první místo nejprodávanějších alb v Americe svou druhou řadovou desku, ale ve stejném týdnu vedl její film "Svatby podle Mary" návštěvnosti v amerických kinosálech. To se ještě nikdy nikomu nepodařilo.

• Kámen ze srdce spadl Michaelu Jacksonovi, toho uznali nevinným v soudním sporu o jeho hit "Will You Be There". Italský hitmaker Albano Carrisi v Jacksonově písni prostě slyšel svůj hit "I Cigni Di Balaka" a kauzu o údajném plagiátorství musel rozlousknout až soudní dvůr, který se přiklonil na americkou stranu.

• O malér postaráno měla i Whitney Houston, které se soudy na krk teprve pověsily. Pěnice začala po roce 2000 svou sebedestruktivní jízdu plnou drog a alkoholu. Posledního říjnového dne roku 2001 se musela i s manželem Bobby Brownem na pár hodin zchladit ve věznici, protože jejich manželská hádka přerostla do takových rozměrů, že úplně zdemolovali svůj hotelový pokoj.

Aaliyah
Škraloup měli v tomto roce i Backstreet Boys, člen do té doby skoro nábožně vzorné kapely AJ McLean přiznal kromě depresí i závislost na alkoholu a ve snaze o zachování dobrého jména kapely putoval AJ ihned do léčebny.

• 25. srpna přišel hudební svět o jednu z největších nadějí v R&B. Ten den tragicky zesnula při leteckém neštěstí teprve dvaadvacetiletá Aaliyah. Ta pět týdnů před smrtí vydala svou třetí desku, která v prvním týdnu prodeje obsadila v Americe druhé místo. Až po její smrti se deska vyšplhala na vrchol.

• Svět ale více než nějaká šťavnatá bulvární novinka zasáhly události z 11. září, které ovlivnily i hudbu. Kvůli útokům na světové obchodní centrum měla útrum píseň "Chop Suey!" System Of A Down, která byla označena za nevhodnou. Teroristické útoky byly také prvotním impulsem pro Gerarda Waye, aby založil později úspěšnou kapelu My Chemical Romance. A určitě nemusím zmiňovat všechny charitativní akce, kde interpreti, kteří v roce 2001 něco znamenali, zpívali pro oběti tragédie.

Shakira
Anglicky mluvící svět a vlastně i celá Evropa se poprvé dozvídá o talentované zpěvačce jménem Shakira, která do té doby pěla své písně jen ve španělštině. A není jediná, kdo si začal z celosvětového hudebního hlediska dělat zálusk na slávu. V roce 2001 vznikli třeba The All-American Rejects, The Dresden Dolls, Fall Out Boy, Tokio Hotel nebo The Zutons.

• Kapesníky naopak sušili fanoušci tanečních La Bouche. Jejich zpěvačka a tvář Melanie Thornton zahynula během leteckého neštěstí a náhradnice prostě nezabrala. Hudební scéně dále zamávaly dívenky Spice Girls, australští hezouni Savage Garden a Skunk Anansie.


87. místo: Alphabeat - This Is Alphabeat

Průměrná známka: 7.400

Alphabeat - This Is Alphabeat
Datum vydání: 5.3.2007
Produkce: Rune Westberg, Jeremy Wheatley, Mike Spencer
Prodeje: 100 tisíc UK

Pop se od počátku devadesátých letech s rozvojem producentských týmů, které připravují nahrávky od začátku do konce, pro většinu komerčně úspěšných umělců změnil pouze v kariéru. Na rozdíl od osmdesátých let jim mnohdy bylo jedno, jakou hudbu produkují, hlavně když měla úspěch. Dánská šestice Alphabeat tak svým debutem řádně povzbudila všechny příznivce jednoduchých písniček, a to svým elánem a nehranou radostí z hudby. Zcela bez problémů na desku naskládali spousty hitů, jejichž jediným cílem je pobavit a roztančit, aniž by se přitom posluchač občas cítil trapně. Kapela navíc do svých skladeb, čerpajících hodně z osmdesátek, dokázala dostat obrovské množství energie, která se zdá v některých písních ("Fascination", "Fantastic Six") až bezbřehá. Však zkuste k cédéčku přiložit žárovku a uvidíte, co se stane...
-- Honza Balušek


Alphabeat - Fascination

"Hnacím motorem celé party jsou chytlavé písničky. (...) Alphabeat odhalují abecedu popu, vybírají si to nejlepší a neopomenuli přibalit kus sebe."

Dan Hájek, hlavní recenze


86. místo: R.E.M. - Accelerate

Průměrná známka: 7.417

R.E.M. - Accelerate
Datum vydání: 31.3.2008
Produkce: Jacknife Lee, R.E.M.
Prodeje: ?

Čtrnáctou řadovou deskou "Accelerate" se R.E.M. dostali do míst, kde by je v roce 2008 těžko někdo hledal. Zrychlili, zapomněli na své komplikovanější a o poznání nudnější kompozice, které vydávali od půlky 90. let. Do kratičké, jen něco málo přes půl hodiny dlouhé desky pak spolu s výtečně zvoleným producentem Jacknifem Lee dali vše, co bylo třeba. Energii, rychlost, drive. A hlavně nepřidali nic, co by mohlo přebývat. Jako by byla skupina při nahrávání ovlivněna prací na kompilaci mapující počátky existence kapely "And I Feel Fine... The Best Of The I.R.S. Years 1982-1987". R.E.M. si na nahrávce hodně věří. Jsou si jisti svou pravdou, svým aktuálním hudebním cítěním. Už tolik nenadávají na politiku. A pochopili, jak odpovědět na stále se zrychlující a zkratkovitou dobu, kdy nikdo nemá na nic čas. Akcelerovali. Zkracovali. A zvítězili.
-- Honza Průša


R.E.M. - Supernatural Superserious

"Podřaďte z pětky na dvojku, nechte řvát motor a vykašlete se na všechny okolo. Tahle deska je jízda."

Honza Kulig, makrorecenze


85. místo: Röyksopp - Junior

Průměrná známka: 7.444

Röyksopp - Junior
Datum vydání: 23.3.2009
Produkce: Röyksopp
Prodeje: ?

Röyksopp o sobě vždy tvrdili, že mají rádi hamburgery a porno časopisy. Jejich prvotinu "Melody A.M." deník The Guardian zařadil do skupiny tisícovky alb, které musíte slyšet, než umřete. Letošní "Junior" jde v těchto šlépějích dál a nabízí dvě nové roviny - popovější a temnější, chladnější po vzoru The Knife (není divu, když Karin Dreijer hostuje i zde). Robyn, Annelli Drecker, Lykke Li a nebo právě Karin jim pomohly kutit chytlavé melodie, které z hlavy jen tak nevytlučete. Singl "Happy Up Here" bylo něco jako avízo, návratem do boje a na výsluní po "The Understanding", na kterém nám pánové drobet ustrnuli na vavřínech. Torbjørn Brundtland a Svein Berge našli rozpoznatelnou formu, s níž definovali zvuk severské taneční hudby. V této dekádě jim patří čestné místo mezi vyslanci z Norska.
-- Dan Hájek

Röyksopp (feat. Robyn) - The Girl And The Robot
"'Junior' se jednoduše povedl. Je pestrý, je z něho cítit upřímnost, obrovská píle obou pánů, jejich perfekcionismus a hlavně opravdová láska k hudbě."

Jaromír Koc, hlavní recenze


84. místo: The Ting Tings - We Started Nothing

Průměrná známka: 7.444

The Ting Tings - We Started Nothing
Datum vydání: 16.5.2008
Produkce: Jules De Martino
Prodeje: 400 tisíc UK

The Ting Tings si v roce 2008 podle naší redakce odnesli prvenství za nejlepší píseň roku. Jak pak by ne, když s chytlavou "That's Not My Name" dokázali ke zpěvu přinutit od tančících dětí ve školce po babičky v Lidlu nadšeně vykřikující, že fakt nemají rády, když je oslovujete darling. Song drtící hitparády, ale na druhou stranu neohratelný. Ani po dvou letech totiž není tendence písničku přeskakovat. V další reklamě se představil i neméně úspěšný singl "Shut Up And Let Me Go" a sympatická dvojka Katie White s Julesem De Martinem měla dveře velkého popu otevřené. Sice zřejmě opravdu nic neodstartovali, ale nahráli tak chytlavou a inteligentní indiepopovou desku narvanou originálními hity, že není co řešit. Nesmíme opomenout ani neodolatelný a rozkošně hutný zvuk, jaký "We Started Nothing" vytváří ve sluchátkách.
-- Tomáš Tenkrát


The Ting Ting - That's Not My Name

"Popové melodie Katie White kontrastují s indie rytmikou De Martina, user-friendly písničky zase se zdánlivou umíněností dělat vše po svém a již samotný princip DIY kapely pro masy je s nadsázkou řečeno k sežrání."

Miroslav Böhm, hlavní recenze


HUDEBNÍ TRHÁKY ROKU 2001

Linkin Park - Hybrid Theory
Rok 2001 představil světu jednu z nejúspěšnějších kapel - Linkin Park. Album "Hybrid Theory" vyšlo už předcházející rok, ale mánie kolem pěti týpků z Kalifornie se strhla až o rok později. Jejich debutová deska byla v roce, který odstartoval třetí milénium, nejprodávanější na celém světě. Svou druhou desku proměnila ve zlatý důl Britka Dido, jen ve své rodné kotlině držela album "No Angel" sedm týdnů na čísle jedna, v celosvětových tabulkách je album druhým nejprodávanějším.

Trojici nejlepších alb pro rok 2001 doplňuje trio tří koček, které si říkaly Destiny's Child. Jejich třetí zářez nazvaný "Survivor" si jen v Americe v tomto roce koupilo přes čtyři miliony posluchačů.

Nejprodávanější alba za rok 2001:
Linkin Park - Hybrid Theory
Dido - No Angel
Destiny's Child - Survivor
Shaggy - Hot Shot
Enya - A Day Without Rain


Dido - No Angel
A kdo válel v roce 2001 ve Velké Británii? Polívčičku si pořádně přihřála Dido. Vařila hlavně díky Eminemovi, který ji rok předtím proslavil díky spolupráci na písni "Stan". Její deska "No Angel" se dva roky po svém vydání stala obrovským hitem, že za ni dostala i cenu Brit Awards a nominaci na Grammy. Druhou nejprodávanější plackou na ostrovech byla swingem nasáklá deska "Swing, When You're Winning" Robbieho Williamse, na které pěl třeba s Nicole Kidman nebo Frankem Sinatrou.

Dido byla se svými dvěma lety, než se proslavila její deska "No Angel", jen slabý odvárek. O rok ji pokořil David Gray s albem "White Ladder". To znovu vydal právě ve třetím tisíciletí a hned z toho byla třetí nejprodávanější deska.

Nejprodávanější alba ve Velké Británii za rok 2001:
Dido - No Angel
Robbie Williams - Swing, When You’re Winning
David Gray - White Ladder
Stereophonics - Just Enough Education To Perform
Gabrielle - Dreams Can Come True, Greatest Hits Vol. 1


Linkin Park - Hybrid Theory
Amerika dala světu Linkin Park, tak by bylo velké překvapení, kdyby se právě značný podíl desky "Hybrid Theory" neprodal zrovna tam. K dnešnímu dni se za deset let desky prodalo v Americe stejně kulaté číslo. Druhá nejprodávanější deska roku 2001 patří v USA The Beatles a jejich výběrovce pojmenované "1". Na ní se nacházely jen písně, které číslo jedna buď v Británii nebo Americe nějaký čas okupovaly.

Svou nejúspěšnější placku v roce startujícím třetí milénium vydala irská Enya. Album "A Day Without Rain". Děkovat mohla především songu "Only Time", který byl nejčastěji používán jako hudební podkres, když se vysílaly záběry z 11. září.

Nejprodávanější alba v USA za rok 2001:
Linkin Park - Hybrid Theory
The Beatles - 1
Enya - A Day Without Rain
U2 - All That You Can't Leave Behind
Britney Spears - Britney


Lifehouse - Hanging By A Moment
A co singly? Nejúspěšnější singl v celosvětovém měřítku může být pro někoho možná překvapením. Natočila ho křesťansky založena malibská čtveřice Lifehouse a song nese název "Hanging By A Moment" a na čele žebříčků se zabydlela hlavně za atlantskou louží. Druhé místo náleží také Kaliforňanům, partička Train vydala v tomto roce svůj životní hit "Drops Of Jupiter (Tell Me)", za který dostala i dvě ceny Grammy. Smutnou pravdou je, že od roku 2001 už nenatočili nic kloudného a hitparády už nikdy nepokořili.

Bronz patří určitě nejpropíranějšímu ženskému jménu tohoto roku. I tady doletěla Dido do trojice nejlepších. Jak už bylo řečeno, Dido pomohla Eminemovi s vokály v písni "Stan". Jde o refrén z jejího songu "Thank You" a vydání skladby jako samostatného singlu vyvolalo v žebříčcích po celém světě doslova děkovací epidemii.

Nejprodávanější singly roku 2001:
• Lifehouse - Hanging By A Moment
Train - Drops Of Jupiter (Tell Me)
Dido - Thank You
Nelly Furtado - Turn Off The Light
Janet Jackson - All For You


Shaggy - It Wasn't Me
Příběh jako z pohádkové knížky se váže k nejprodávanějšímu singlu na britských ostrovech. Jamajčan Shaggy vydal desku "Hot Shot", která prošuměla bez jakéhokoli náznaku vzrušení. Jeden havajský DJ si ale stáhl píseň "It Wasn't Me" tehdy ještě přes fungující Napster a zařadil ho do svého playlistu v rádiu, kde se poslouchači do písně zbláznili a už to jelo... Uznání si vyslouží každý, kdo odpoví správně, co to bylo "Hear'Say"...? Víte, nevíte? Tak dobře, prozradím vám to, byla to uměle vytvořená britská popová skupina o šesti členech, která za pouhých dvanáct měsíců své kariéry vytvořila píseň "Pure And Simply", jež má po celkových součtech druhé místo za rok 2001.

Třetí do party je pro změnu skladba, kterou znají snad všichni. "Can't Get You Out Of My Head" je nejúspěšnější hit Kylie Minogue v její kariéře. Song mohli jen v tomto roce Britové slyšet z rádií celkem třitisícekrát a to byl vydán v září. Uff.

Nejprodávanější singly ve Velké Británii za rok 2001:
Shaggy - It Wasn’t Me
Hear'Say - Pure And Simple
Kylie Minogue - Can’t Get You Out Of My Head
Atomic Kitten - Whole Again
DJ Ötzi - Hey Baby


Lifehouse - Hanging By A Moment
A abychom byli kompletní, podíváme se na zoubek ještě Američanům. Tam se nejvíce nakupovali Lifehouse, kteří s písní "Hanging By A Moment" vyhráli i celosvětové součty. Americkou dvojkou byla Alicia Keys se svým úplně prvním singlem "Fallin'". Jen za něj dostala tři ceny Grammy a časopis Blender ho řadí do pětistovky nejlepších singlů. Konkrétně na čtyřsté třinácté místo.

A number three je sestra Michaela Jacksona Janet. Ta si za song "All For You" také odnesla sošku Grammy a zároveň to bylo podruhé a naposledy, kdy v uplynulém desetiletí vedla americký žebříček.

Nejprodávanější singly USA za rok 2001:
• Lifehouse - Hanging By A Moment
Alicia Keys - Fallin‘
Janet Jackson - All For You
Train - Drops Of Jupiter (Tell Me)
Jennifer Lopez feat. Ja Rule - I'm Real


83. místo: The Subways - All Or Nothing

Průměrná známka: 7.556

The Subways - All Or Nothing
Datum vydání: 30.6.2008
Produkce: Butch Vig
Prodeje: ?

Když začínali, chtěli znít jako Oasis a možná by tomu taky bylo, kdyby si pro svou druhou desku nezvolili za producenta Butche Viga, kvůli kterému je spíše než s chlapy z Manchesteru začali přirovnávat k Nirvaně. Dost možná za to mohl právě producent, který kdysi Nirvaně stál za zády, dost možná také ne. Dva protagonisté kapely zpěvák Billy a baskytaristka Charlotte tvořili dlouhá léta pár, při nahrávání se rozešli a všechen vztek, smutek, dramatičnost, nepochopení a pohrdání povrchnostmi se promítly do nové desky. The Subways zahalili písně do tvrdšího hávu a přibalili k nim pořádný kus přímočarosti a naléhavosti, která je zařadila někde mezi zmiňovanou Nirvanu a bostonské Pixies. S albem "All Or Nothing" se The Subways konečně posunuli i za hranice Evropy a sny o americkém uznání a následném turné se staly skutečností.
-- Katka Guziurová


The Subways - Girls & Boys

"'All Or Nothing' je jedna z těch desek, u kterých se při prvním poslechu třesete nervozitou a obavami, aby ta následující pecka nebyla horší než ta, kterou jste právě doposlouchali. Což ostatně také není."

Ondřej Michal, hlavní recenze


82. místo: Linkin Park - Hybrid Theory

Průměrná známka: 7.563

Linkin Park - Hybrid Theory
Datum vydání: 24.10.2000
Produkce: Don Gilmore
Prodeje: 1,2 milionu UK, 10 milionů US, 29 milionů celosvětově

Téměř třicet milionů kusů debutového alba dělá Linkin Park nejúspěšnější kapelu zformovanou v této dekádě. Deska "Hybrid Theory" však vznikala už dlouho před rokem 2000, kdy nakonec vyšla. Cesta k podpisu smlouvy byla dlouhá, nebylo lehké přesvědčit zástupce Warner Music, že na publikum zafunguje fúze nu-metalu, rapu, hip hopu, elektroniky a dalších elementů. Přesto Linkin Park uspěli. Většina lidí Linkiny poprvé objevila díky singlu "Crawling", za který obdrželi cenu Grammy. Šestice hudebníků v čele s Chesterem Benningtonem a Mikem Shinodou se příjemným vystupováním a vztahem s komunitou okamžitě stala jednou z nejlepších fanouškovských kapel. S následující "Meteorou" úspěšně navázali na zvuk debutu, dle pořadí amerického singlového žebříčku je však jejich nejúspěšnějším hitem stále "In The End" z "Hybrid Theory".
-- Petr Doupal


Linkin Park - In The End (live Rock am Ring 2004)

"Máte-li rádi Korn a podobné záležitosti, měli byste být spokojeni, mix metalu, punku, hip hopu je slušná energeticko-melodická věc."

Ondřej Pravda, hlavní recenze


81. místo: Lily Allen - Alright, Still

Průměrná známka: 7.615

Lily Allen - Alright, Still
Datum vydání: 14.7.2006
Produkce: Pablo Cook, Greg Kurstin, Future Cut, Darren Lewis, Blair MacKichan, Mark Ronson
Prodeje: 1 milion UK, 600 tisíc US

Tahle oprsklá holka z Londýna dokázala pobláznit svým ska-reggae-hip hop stylem sta tisíce lidí. Proč vlastně? Mladých zpěvaček s tenkým vysokým hlasem už tu bylo... Jenže Lily je výjimečná. Její síla spočívá ve frackovitě podaných textech, jejichž esenci tvoří obnažená dívčí realita, kterou si musí zamilovat i pánové. To vše hudebnice zabalila do veselých, pohodových melodií a bum! Nový idol byl na světě. Lily si nebere servítky - zpívá o marihuaně, s oblibou si vyřizuje účty s muži, sem tam přihodí i špetku sentimentu a lítosti. Prostor dostávají i každodenní obyčeje našeho života, což je také jeden z důvodů, proč se Lily podařilo proniknout do srdcí tolika rozdílných lidí. Drzá princeznička kombinuje sice cukr s pepřem, ale tahle dekáda někoho takového zoufale potřebovala.
-- Kristina Bílá


Lily Allen - Smile
"'Alright, Still' - obsahující hity 'Smile' (červenec) a 'LDN' (srpen) - je na lékárnických vahách přesně naměřená letní dávka bezproblémového popu a pohody."

Karel Veselý, hlavní recenze


HONOROVANÍ V ROCE 2001

Grammy Awards

Steely Dan
Tradiční udílení cen Grammy neměly tentokrát jednoznačného hrdinu. Tři ceny včetně alba roku si odnesla jazzrocková formace Steely Dan. Hodně se mluvilo ale i o U2, kteří obdrželi sice o jednu sošku méně, ale obě za nejprestižnější kategorie. Cena za objev roku šla překvapivě do rukou třiatřicetileté Shelby Lynne, která funguje úspěšně na hudební scéně už od roku 1989.

• Nahrávka roku: U2 - Beautiful Day
• Song roku: U2 - Beautiful Day
• Album roku: Steely Dan - Two Against Nature
• Objev roku: Shelby Lynne
• Nejlepší popové album: Steely Dan - Two Against Nature
• Nejlepší R&B album : D'Angelo - Voodoo
• Nejlepší rapové album: Eminem - The Marshall Mathers LP
• Nejlepší rockové album: Foo Fighters - There Is Nothing Left To Lose


MTV Video Music Awards

Joey Ramone
Smutek panoval na slavnostním večeru MTV Video Music Awards. Celé udílení se neslo v duchu vzpomínek na zesnulou Aaliyah, která zahynula pár dní před ceremoniálem během leteckého neštěstí, a na Joeya Ramoneho, kterého skolila leukémie.

• Videoklip roku: Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa a Pink - Lady Marmelade
• Nejlepší mužský videoklip: Moby (feat. Gwen Stefani) - South Side
• Nejlepší ženský videoklip: Eve (feat. Gwen Stefani) - Let Me Blow Ya Mind
• Nejlepší videoklip skupiny: 'N Sync - Pop
• Nejlepší videoklip nováčka: Alicia Keys - Fallin'
• Nejlepší popový videoklip: 'N Sync - Pop
• Nejlepší rockový videoklip: Limp Bizkit - Rollin'
• Nejlepší R&B videoklip: Destiny's Child - Survivor


Brit Awards

Robbie Williams
Britské hudební ceny ovládl Robbie Williams, který se svou písní "Rock DJ" a hlavně s klipem k ní na hudební kritiky silně zapůsobil. Klip se dodnes řadí v žebříčcích o nejkontroverznější snímky na přední pozice. Zadařilo se i Coldplay, kteří za svou debutovou desku dostali hned dvě ceny.

• Britské album roku: Coldplay - Parachutes
• Britský nováček roku: A1
• Britská zpěvačka roku: Sonique
• Britská skupina roku: Coldplay
• Britský zpěvák roku: Robbie Williams
• Britský singl roku: Robbie Williams - Rock DJ
• Cena za přínos pro hudbu: U2


Mercury Prize

PJ Harvey - Stories From The Cities, Stories From The Sea
V konkurenci vedle Radiohead, Elbow nebo Gorillaz vyfoukla všem Mercury Prize PJ Harvey a její deska "Stories From The City, Stories From The Sea". S tímto albem se také pravidelně objevuje ve výčtech různých nej, jen namátkou byla tato deska zařazena na osmé místo nejlepších ženských rockových desek a časopis NME ji ve výčtu svých nejlepších alb dekády zařadil na číslo šest.

100 - 91 | 90 - 81 | 80 - 71 | 70 - 61 | 60 - 51 | 50 - 41 | 40 - 31 | 30 - 21 | 20 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

NÁZORY
  • ACCELERATE (morrissey, 07.01.2010 08:49) Reagovat

    je skvělý album, jsem rád že po sračkách Reveal a Around the sun REM natočili ještě nějakou pecku

  • Áno Polly ... (bulsara, 07.01.2010 12:31) Reagovat

    Jean Harvey, tvoja SFTC,SFTS je moja albumová modla desaťročia, som rád, že nie som sám ...

    • Re: Áno Polly ... (Marek Lučin, 08.01.2010 14:04) Reagovat

      Souhlasím.Je to naprosto výjmečné album.Když jsem ho poslouchal poprvé, připadal jsem si, jako bych vstoupil do jiného světa.

      • Re: Áno Polly ... (AZA, 08.01.2010 16:16) Reagovat

        Ano, ano, videt ji nazivo a zemrit!

        • Re: Áno Polly ... (Al, 09.01.2010 19:28) Reagovat

          Nene, mnohem mnohem lepší jsou Is This Desire?, To Bring You Me Love a vše co udělala s Johnem Parishem!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Keane připomenou svůj debut "Hope And Fears" rozsáhlou reedicí s mnoha bonusy (22.02.2024 13:21)
- Legendy alternativního rocku Pixies se vracejí do Fora Karlín (14.12.2023 15:29)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- André 3000 vydal sólový debut. A překvapil - album "New Blue Sun" je jazz (18.11.2023 13:28)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
Zavřít reklamu