Bootleg z Polska

30.11.2009 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Psychedelický písničkář Hugo Race spřízněný třeba s Nickem Caveem nebo Philem Shöenfeltem vydal na CD polský koncert se svou kapelou The True Spirit. Pár dnů poté jej již osobně prodával nadšenému pražskému publiku v Paláci Akropolis. A jak se koncert z polského vězení povedlo zaznamenat?
6/10

Hugo Race + True Spirit - Live In Wołów Jail

Skladby: High On Love, On The Bright Side, We Create Tomorrow, Makes Me Mean, Dumb Down, Girl Called Sunset, Is Your Love Strong, When Midnight Comes, Coming Clean, 53rd State, Mystery World
Vydáno: 29.10.2009
Celkový čas: 56:55
Žánr: psychedelické blues, postpunk
Vydavatel: Helixed Productions
"53rd State", zatím poslední studiová deska Hugo Race + True Spirit z loňska, je znamenitá. A tak není divu, že koncerty aktuálního turné, postavené převážně na ní, fungují velmi dobře. I Praha měla tu čest poznat zakládajícího člena The Bad Seeds ve výborné formě. A týden před pražskou zastávkou odehráli právě tento koncert ve Wołów Jail v Polsku.

Černobílý digipack s chybně uvedeným a ručně proškrtaným setlistem dává tušit, že rychlost výroby byla na prvním místě a vzhledem ke striktně vyhrazenému času nešlo odehrát vše, co si kapela předsevzala (pod černou fixou se skrývají "Sodium Rum" a "Keep It On"). Dvakrát přeškrtnutý obal na mě ale působí mile a autenticky. Právě jako hudba samotná.

"Live In Wołów Jail" je ale bohužel hlavně příjemným suvenýrem z pozoruhodného koncertu, navíc limitovaný nákladem pouhých 300 kusů. Na disk se moc nepodařilo přenést atmosféru vystoupení (alespoň předpokládám, že byla podobná jako v Praze), celé je to takové lehce utopené, zastřené, jakoby bez energie. Že zvuk není prvotřídní, u live desek příliš neřeším, zvlášť ne u těch syrově nasnímaných a ve studiu neupravovaných. Ale když chybí atmosféra a duch koncertu, zamrzí to a album, nebýt výjimečné místem pořízení, skoro ztrácí smysl.

A je to škoda. Race se svými kumpány představuje velmi příjemný výlet do vod psychedelického blues okořeněného postpunkem. Ale live album to příliš nepodtrhuje, ve studiových verzích mají písně (až na výjimku v podobě fantasticky rozjeté "Dumb Down" a možná i "Girl Called Sunset") překvapivě větší sílu. A tak je celá deska opravdu jen tím suvenýrem z koncertu. Takovým bootlegem z Polska. A to doslova.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY