shop.musicserver.cz
Nick Cave - Idiot Prayer (Nick Cave Alone at Alexandra Palace)

Písničky Nicka Cavea fungují i zcela obnažené. Důkazem budiž "Idiot Prayer"

Vydáno: 23.11.2020 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: web kapely

Nicka Cavea mám rád jako muzikanta plného energie. Líbí se mi jeho živelnost, jsem uchvácen koncerty s The Bad Seeds a nejvíc si užívám "Tupelo", "From Her To Eternity" nebo "The Mercy Seat". "Idiot Prayer" je toho pravým opakem. Intimita, klavír, klid. Sedět a poslouchat. A stejně je to ku*evsky dobrý!

8/10

Nick Cave - Idiot Prayer (Nick Cave Alone at Alexandra Palace)

Vydáno: 20.11.2020
Celkový čas: 83:53

Skladby: Spinning Song, Idiot Prayer, Sad Waters, Brompton Oratory, Palaces of Montezuma, Girl in Amber, Man in The Moon, Nobody's Baby Now, (Are You) The One That I've Been Waiting For?, Waiting For You, The Mercy Seat, Euthanasia, Jubilee Street, Far From Me, He Wants You, Higgs Boson Blues, Stranger Than Kindness, Into My Arms, The Ship Song, Papa Won't Leave You Henry, Black Hair, Galleon Ship

Vydavatel: Bad Seed Ltd.

Před časem se Nick Cave rozhodl, že bude blíže svým fanouškům. Založil web The Red Hand Files, na kterém se jej každý může zeptat, na co chce, a on často docela rozsáhle odpovídá. Následovalo turné "Conversation With Nick Cave" určené těm nejskalnějším. Sám jsem byl na koncertech v Berlíně a Baden Badenu a bylo to úchvatné.

Nick tu odpovídá na otázky příchozích diváků, je vstřícný, milý a chápavý a konverzaci prokládá písněmi, při nichž se doprovází jen na klavír. Skladby jsou intimně zaranžované, ořezané na dřeň. A velmi často dojde na dlouho (nebo do té doby třeba nikdy) nehrané kousky. Na vystoupeních tak zaznívají rarity od The Bad Seeds, Grindermana, ale i The Boys Next Door, Cave vytahuje b-strany singlů a nezřídka hraje i covery.

A protože koronavirus odložil tour, kterou měli Nick Cave & The Bad Seeds naplánovanou k podpoře aktuální desky "Ghosteen", odehrál Nick jedinečný koncert v krásných prostorách londýnského Alexandra Palace. Jen on sám přehrává písně ve své intimní poloze pouze s klavírem, tak jak to známe právě z těch konverzačních vystoupení. Tento večer byl, za poplatek, streamován letos 23. července a Cave k němu nechal udělat i vtipný merch včetně trika s nápisem "I Was Not There". Dne 5. listopadu se ještě delší verze záznamu promítala v kině, ale u nás se z důvodu covidové situace vše přesunulo na leden.

Teď to ale můžete slyšet z desky. Cave poskládal opravdu silný setlist. Sice není tolik alternativní a raritní, jako tomu bylo při konverzačních koncertech, ale i tady se najdou poměrně nečekané okamžiky. Jednak jsou to dvě grindermaní věci, "Palaces of Montezuma" a "Man In The Moon", které tu znějí, jako by patřily na "The Boatman's Call", desku, která se aranžemi nejvíc blíží právě této úsporné verzi songů zde nahraných. A ne náhodou tu z tohoto alba zazní šest písniček, ostatně "Idiot Prayer" akci dala i jméno.

Legendární Fazioli

Celý intimní set odehrál Nick Cave na klavír značky Fazioli. Na ten se ho následně zeptal jeden fanoušek na webu theredhandfiles.com.

Nick v odpovědi nástroj vychválil a následně si trochu postěžoval. Popsal příběh o tom, jak řekl svému manažerovi, že už je dost starý na to, aby taky jeden takový instrument vlastnil. Protože přece někomu, jako je Nick Cave, výrobce určitě rád dá jedno piano zadarmo nebo za nějakou zmínku o tom, že Nick miluje Fazioli. A manažer volal do Itálie, ale tam žádného Cavea neznali a vzkázali, že fakt nechtějí jen tak dát klavír v hodnotě 200 000 liber někomu, o kom ani neslyšeli. Cave svůj dlouhý příběh zakončuje větou: "Stejně čekám na den, kdy před mým domem zastaví obrovská dodávka, můj manažer bude mávat z okna spolujezdce, na sobě bude mít tričko s klavírem a se širokým úsměvem na tváři bude křičet: 'Fazioli!'."

Den nato zveřejnil další zprávu o tom, že někteří z jeho fanoušků byli až moc hr a začali kontaktovat Fazioliho s prosbou, aby Caveovi jeden z nástrojů věnoval. A tak muzikant vysvětloval, že si svůj předešlý příběh trochu přizdobil a vylepšil, aby ho hezky vypointoval, a že ve Fazioli jsou fajn lidé, a poprosil příznivce, ať už je nezavalují mraky e-mailů.

A to stejně nebylo vše. Další den se objevila poslední zpráva na toto téma. Nick v ní děkuje fanouškům za crowdfundingové kampaně, které mají nasbírat peníze na vytoužené piano, zároveň ale dodává, že pravdu má jeho kamarád Mike, který říká: "Proč si prostě nekoupíš sám svůj vlastní zas*anej klavír?"

Během vystoupení zazněl i jeden úplně nový song. Je to "Euthanasia" a spolu s dalšími třemi ("Watching Alice", "Sad Waters" a "Stranger Than Kindness") vyšel na čtyřech jednostranných limitovaných picturediscích (mimochodem "Watching Alice" už se na toto album nevešel).

"Idiot Prayer" ukazuje, jaká síla v Caveových písních je. Nepotřebují agresivní grindermanské aranže, nepotřebují ani velkou kapelu, jakou jsou The Bad Seeds. Znamenitě fungují i ve verzi jen pro hlas a klavír a nenudí ani na té obrovské ploše téměř devadesáti minut. Cave umí vygradovat a vypointovat své skladby i s použitím strohých prostředků. A na to, že vše vzniklo jen jako z nouze ctnost v době pandemie, je až neuvěřitelné, jakou sílu to jako celek má. "Idiot Prayer" je vlastně jedna z těch věcí, za kterou můžeme být covidu vděční.

NÁZORY
  • Souhlas (GKR, 23.11.2020 19:08) Reagovat

    Poslouchal jsem a fakt je to skvělý. Po začátku Idiot Prayer jsem se trochu zděsil, když mu ta melodie až trochu moc uhýbala, ale pak už se jen v duchu omlouval. Kolik se toho dá vykouzlit jen s klavírem a tou poměrně jednoduchou technikou hraní. Sad Waters? Stranger Than Kindness? No to snad ani není možný...

  • Cave (Ijon, 23.11.2020 22:21) Reagovat

    Což o to, není divu, že novější věci znějí na samotné piano tak dobře, oni v nich taky Bad Seeds dost často nemají co hrát. Ale Cave dokázal skvěle podat i slavné fláky typu Mercy Seat nebo Jubilee Street, kde si vystačí jen s dynamikou hry. Je to holt pan muzikant.


    • Re: Cave (Chytrej, 24.11.2020 00:30) Reagovat

      Takhle to přece nejde napsat.

      1. Jubilee Street je zrovna novější skladba (2013)
      2. Bad Seeds moc nemají co hrát v písních z roku 1997 (The Boatmans Call) - třeba Into My Arms, ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)
- Nick Cave prozradil, že s The Bad Seeds chystá nové album. Podělil se i o první text (10.01.2023 08:44)
- Audio: Nick Cave & Warren Ellis představují "Pearly", první skladbu ze soundtracku k filmu o Marilyn Monroe "Blonde" (21.09.2022 12:18)
- Shilpa Ray vystoupí 13. září v pražské MeetFactory (05.09.2022 08:16)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu