Ukázka kanadského Talentu

22.11.2009 22:27 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Billy Talent se letos nenechali zahanbit a vypustili do světa svou třetí řadovku s prostým označením "III". Aby těch trojek nebylo málo, v sobotu měli třetí koncert v Česku ve třech letech... Někdejší předskokani zkrátka vyměnili kabáty a přijeli s vlastní show.

Live: Billy Talent

support: Cancer Bats, Silverstein
místo: Tesla Arena, Praha
datum: 21. listopadu 2009
Setlist: Devil In The Midnight Mass, This Suffering, Line And Sinker, Rusted From The Rain, Saint Veronika, Surrender, Tears Into Wine, The Dead Can't Testify, River Bellow, Diamond On A Landmine, This Is How It Goes, The Ex, Turn Your Back, Try Honesty, Devil On My Shoulder, Fallen Leaves, Red Flag
Fotogalerie

Billy Talent, Praha, Tesla Arena, 21.11.2009
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Sobotní večer patřil ryze kapelám z Toronta, do pražských Holešovic se mimo hlavní aktéry sjeli i Cancer Bats a Silverstein. A nutno říct, že se se svým údělem předskokanů popraly znamenitě, však také nebyly pro Čechy úplnými nováčky. Podařilo se jim bezvadně rozehřát zcela promrzlou Tesla Arenu a zároveň připravili hřiště svým slavnějším krajanům. Nemuseli ale rozhýbávat kdovíjaké davy, hala byla zaplněná sotva z poloviny a v místech na sezení se krčila jen hrstka fanoušků.

Po dvojité dávce hardcoreu se konečně rozezněly počáteční tóny skladby "Devil In A Midnight Mass" a na pódiu se objevili všichni čtyři členové Billy Talent. Tomu večeru vládla jednoduchost jak v dekoracích, tak v image vystupujících (extraordinérní účes kytaristy Iana D'Sa už snad nikoho nemůže překvapit). To samé se ale nedá říci o muzice. Přestože se pánové zvukaři lehce zapotili a kvalitnější úroveň kostrbatě vytáhli teprve až v druhé části večera, předváděli Talenti srovnatelný nářez jako na deskách. Měli nehoráznou podporu publika, které se evidentně snažilo odčinit svůj komornější počet, tudíž poctivě zpívalo texty.

Frontman si ve svých promluvách odpustil otřepané fráze typu "I can't hear you! Are you still here?" (lidé si zkrátka přišli vychutnat výtečnou muziku a ani by na obdobné tyjátry nebyli zvědaví) a raději se od Čechů přiučil nějakým peprnějším slovíčkům, s čímž mu celá hala ochotně vypomohla. Bubeník Aaron slavil v den koncertu dokonce své narozeniny, a tak mu všichni posluchači zapěli tradiční narozeninovou "Happy Birthday". Dá se říct, že mezi muzikanty a diváky panovalo takové vysoce přátelské naladění.

Billy Talent, Praha, Tesla Arena, 21.11.2009
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Billy Talent nepatří mezi grandiózní showmany. Sázejí přece jen více na přirozenost a bezprostřednost. A oko diváka to neochudí, ba naopak. Kapela si hlavně drží svůj zvuk, díky čemuž je snadno rozpoznatelná v hojném strništi ostatních rockerů. Další předností je bezpochyby nezvyklý hlas skromného lídra Bena. Koncert zakončila kanadská banda opět triádou. A to přímo zlatou, jelikož přímo za sebou zazněly "Fallen Leaves", "Devil On My Shoulder" a finální "Red Flag", která dodělala celou Tesla Arenu.

Přestože zazněly všechny podstatné pecky, sedmdesát pět minut živého hraní se nezdálo příliš. Přesto - pokud se talentované seskupení rozhodne příští rok vyškrtnout Českou republiku ze svého seznamu, pár fanoušků uroní nějakou tu slzu...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY