Minisukně a neuchopitelná energie Tiny Turner

18.11.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Turné Tiny Turner k padesátinám v hudební branži si pamatují i Češi: kdo byl v dubnu v Praze, musel uznat, že tato dáma to umí stále pekelně rozjet. Identická show byla jako "Tina Live!" natočena v Nizozemsku. Nechybí žádný hit, nablýskaná podívaná má svou energii i na DVD a doporučuje se k nahlédnutí.
8/10

Tina Turner - Tina Live!

Skladby: DVD: Intro Music (Instrumental), Steamy Windows, Typical Male, River Deep Mountain High, What You Get Is What You See, Better Be Good To Me, Ninja Chase (Instrumental), The Acid Queen, What's Love Got To Do With It, What's Love Got To Do With It (Reprise with Audience), Private Dancer, Weapons Sequence (Instrumental), We Don't Need Another Hero (Thunderdome), Help!, Let's Stay Together, Undercover Agent For The Blues, I Can't Stand The Rain, Jumpin' Jack Flash, Only Rock 'N' Roll (But I Like It), Flamenco/009 Encounter (Instrumental), Goldeneye, Addicted To Love, The Best, Proud Mary, Nutbush City Limits, Be Tender With Me Baby
CD: Steamy Windows, River Deep Mountain High, What You Get Is What You See, Better Be Good To Me, What's Love Got To Do With It, Private Dancer, We Don't Need Another Hero (Thunderdome), Let's Stay Together, Jumpin' Jack Flash, It's Only Rock 'N' Roll (But I Like It), Goldeneye, Addicted To Love, The Best, Proud Mary, Nutbush City Limits
Vydáno: 28.9.2009
Celkový čas: asi 130 minut + 74:59
Vydavatel: Parlophone
Tři vyprodané koncerty v nizozemském Arnhemu v hale GelreDome během jarní části koncertní oslavy Tiny Turner mluví za vše. Rocková babička zde má slušnou fanouškovskou základu, a tak byl nápad natočit vzpomínku na toto turné právě zde logickým krokem. Show trvající přes dvě hodiny měla zcela shodný scénář jako pražská zastávka. Došlo tedy na minisukně, fantastický výkon hlavní aktérky, sehranou kapelu, efektní podívanou nebo na měření nejen hlasových sil mezi pohlavími během klasického hitu "What's Love Got To Do With It".

I když se natáčelo v HD rozlišení, najdou se titěrné výhrady k celkovému pojetí DVD. Kamera si všímá hlavně Tiny (k čemuž nejsou námitky), které to v kostýmech sluší a která za doprovodu sličných tanečnic předvádí pro ni typické pohyby a tanečky. Co však občas sestřih postrádá, je celkový pohled na scénu. Vynikne to hlavně při filmové "We Don't Need Another Hero (Thunderdome)", kdy jsou přece jen zastíněny světelné a pyrotechnické efekty. Chybí zde obrazový medailónek (s písní "I Don't Wanna Fight"), úvodní intro (instrumentální variace na "Get Back" The Beatles) je zkráceno na minimum a závěrečná "Be Tender With Me Baby" je taktéž naopak na konci ochuzena o finále. Nepotěší zjištění, že zde nečekají žádné obrazové bonusy, ale plně vám to vynahradí samotný koncert, případně vybrané best of na přiloženém CD.

Ohlédnutí za největšími milníky kariéry tu nemá hmatatelnou trhlinu; "River Deep Mountain High" a k ní připojené pozdější hity jsou zařazené oprávněně, i když byly zcela vynechány poslední studiové počiny. Jim čest zachraňuje pouze bondovské téma "Goldeneye", které madam Turner vystřihla v lepším provedení než u nás. Dech beroucí pasáží je část věnovaná převzatým písním. Broučí hymna "Help!" dostala neskutečné soulové grády, následuje emotivní "Let's Stay Together" (Al Green) a zakončuje medley "Jumpin' Jack Flash/It's Only Rock 'N' Roll (but I Like It)" coby pocta Rolling Stones. To vše podtrhuje nakopnutý finiš s "Addcited To Love" (Robert Palmer), "The Best" nebo téměř akrobatické cvičení zpěvačky během "Natbush City Limits".

Zvuk splňuje všechny současné parametry a požadavky náročného posluchače. DTSko je hodně slušivé, velmi dobře zde vyzní každý nástroj a nic tu zbytečně nepřekáží ani neruší. Dolby Digital 5.1 a Stereo drobet kulhají, ale vyloženě špatně taky neznějí. A Tina Turner sama? Je neskutečně vitální, v mini šatičkách předvádí výkon jak zamlada. Nechává se k němu strhnout skvělou kapelou a energií z publika, tomu zas na oplátku dává vše ze sebe. A toto všechno se na "Tina Live!" podařilo zachytit, a tak nezbývá než vystřihnout poklonu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY