Snahy o lásku ždímou sílu z nás všech

09.11.2009 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na svém pátém albu "The Pursuit" Jamie Cullum odhaluje karty svého umu v kontrastu s jeho vnímáním věčného tématu láska. Zkušenosti a živelnost mu povolují překračovat hranice hudebních škatulek. Hravě vás přesvědčí, možná i lépe než kdykoliv dříve. Roztáhněte deštník a vyjděte s ním do sychravých ulic.
9/10

Jamie Cullum - The Pursuit

Skladby: Just One Of Those Things, I'm All Over It, Wheels, If I Ruled The World, You And Me Are Gone, Don't Stop The Music, Love Ain't Gonna Let You Down, Mixtape, I Think, I Love, We Run Things, Not While I'm Around, Music Is Through
Vydáno: 9.11.2009
Celkový čas: 53:57
Vydavatel: Universal
Nancy Mitford a její "Snaha o lásku" (první díl trilogie) popisující život jedné rodiny mezi světovými válkami se stala čímsi jako tématickým rámcem nové desky Jamieho Culluma. "The Pursuit" dle jeho vlastních slov obsahuje i první čistokrevný love song ("Love Ain't Gonna Let You Down"), který kdy napsal. Co se tedy u něj změnilo od dob "Heard It All Before" a co s mladým člověkem udělá jedna dekáda života? Zjištění číslo jedna: pro milovníky jazzových vod to teď bude špatná zpráva, ale Jamie postoupil opět o kus dál a ukazuje svou houževnatost a přesah do jiných stylů. Ten, kdo jej viděl letos na Colours Of Ostrava, bude možná blízko k tomu si představit, jak "The Pursuit" vlastně zní.

Album je plné života, takový koncert přenesený do studia, kdy Cullum jamuje o sto šest se svou kapelou ("You And Me Are Gone") a na druhou stranu se naplno soustředí na pompézní aranžmá standartu Colea Portera "Just One Of Those Things" (z muzikálu "Jubilee"), který novinku otevírá. Vedle toho tu figurují popem líznuté hitovky "I'm All Over It", "Wheels" nebo "Mixtape" a v samotném závěru je podstrčen stručný elaborát s elektronikou a trip hopem ("We Run Things", "Music Is Through"). Greg Wells, který album produkoval, se těchto experimentů nezalekl a byl pohotovým rádcem. Risk se jim naplno vyplatil, vše tu má svou logiku a pointu vývoje, který byl nastíněn již na minulé "Catching Tales".

Co přináší speciální edice?

Komu nebude stačit základní verze desky, se doporučuje speciální edice, ta přinese dva tracky navíc. Mezi nimi je i společné dílko Culluma a Clinta Eastwooda "Gran Torino". Přiložené DVD nabídne koncertní záznam, dokumenty z natáčení alba, rozhovory (s Jamiem a Gregem Wellsem), track by track komentář a dalšími bonusy. Datum vydání je pondělí 16. listopadu a samotné balení bude mít rozšířený booklet o texty a fotografie.

Čitelný balanc témat tu vystrkuje na obdiv nadhled, ironii i vtip, který je nutno u Jamieho Culluma brát jako samozřejmost. Třeba cover Rihannina hitu "Please Don't Stop The Music" (byl k slyšení i v Ostravě) a vedle postavená téměř čítanková poetika George Gershwina v "Love Ain't Gonna Let You Down". Krom toho je "The Pursuit" o boření zaběhnutých kolejí tohoto multitalentu. Jazz a klasické standarty, vedle toho úskoky do dříve neprobádaných oblastí. Toto vše dokáže hravě stmelit svým očividným feelingem pro melodiku a rytmiku. Vždy jej uvidíme sedět sólo u klavíru (krásná "I Think, I Love" toho je důkazem), nemalou a podstatnou jednotkou jeho tvorby je však sehraný band, jež dokáže bezchybně dekódovat jeho myšlenky.

"The Pursuit" je dalším vývojovým milníkem a sešlostí písní, které vám dokážou vdechnout novou naději, ale vzít i všechny iluze. Jeho sesbírané příběhy nejsou předurčeny do "červených" knihovniček, je v nich radost z věcí odehrávající se okolo něj, dokáže se však dotknout i hladiny smutku, zoufalství ze světa vylhaných superlativů. Jamie Cullum si je jistý ve svých vyšlapaných teniskách a stále dokáže (v pozitivním světle skutečností) překvapovat a nadchnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY