Regina žije v hlubinách

28.10.2009 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Regina Spektor je jednou z nejvýraznějších avantgardních písničkářek současnosti. Její alba byla vždy hodně zajímavá, hodně indie a pro běžné mainstreamové posluchače příliš komplikovaná. Na "Far" se posouvá do populárního světa bez toho, aby ztratila svou originální tvář. A je to posun opravdu vydařený.
8/10

Regina Spektor - Far

Skladby: The Calculation, Eet, Blue Lips, Folding Chair, Machine, Laughing With, Human Of The Year, Two Birds, Dance Anthem Of The 80s, Genius Next Door, Wallet, One More Time With Feeling, Man Of A Thousand Faces
Vydáno: 29.6.2009
Celkový čas: 47:39
Vydavatel: Warner Music
Regina Spektor jako by žila v největších hlubinách hudebního oceánu, v místech, kde v důsledku absence slunečního světla chybí barvy a vše má jen hrubé a syrové obrysy. Teď se ale na chvíli vynořila, rozhlédla se kolem sebe do dálky a nahrála "Far". Albu nechybí emoce, navazuje na předchozí desky, ale jejich syrovost a komplikovanost je tentokrát rozmělněna mnoha dalšími, podbarvujícími vlivy. A vůbec to nevadí, dokonce je to dobře.

Důvodů k takové změně mohlo být mnoho. Třeba šlo o touhu odpoutat se z indie klubů a promluvit k širšímu spektru posluchačů, možná jen Regina chtěla do své práce zapojit více lidí zvenku - na "Far" pracovali čtyři významní producenti, což ale neznamená, že by znělo roztříštěně nebo nekompaktně. Třeba jde jen o důsledky přerodu křehké dívky v křehkou ženu a nebo potřebuje konfrontaci s okolním prostředím, interakci zvenku.

Kdo produkoval Far

"Far" vznikalo poměrně složitě a nezvykle. Regina se na různých místech sešla se třemi producenty a s každým připravila část materiálu. Šlo o Mikea Elizondoa (pracoval třeba s Eminemem, Dr. Dre, 50 Centem), Jeffa Lynnea (Electric Light Orchestra, Traveling Wilburys, Tom Petty, George Harrison) a Jacknifea Leea (pracoval na albech R.E.M., Bloc Party, Hadouken!, U2, Editors a mnoha dalších). Pak se sebrala, odjela na Manhattan a tam dala album dohromady s Davidem Kahanem, jenž pracoval i na její předchozí desce "Begin To Hope".

"Far" se v důsledku již vyřčeného jeví jako hodně zásadní, možná zatím nejdůležitější deska této písničkářky s klavírem. Je zdaleka nejpestřejší nahrávkou, kterou Regina připravila, bez problémů si tyká s popem a ve výsledku to nezní ani trochu podbízivě, uměle nebo prvoplánově (a ani by mě nenapadlo Reginu z něčeho takového podezírat). Pořád tu zůstává rozverná osobnost zpěvačky, pořád je tu tolik emocí a prožitku, aby bez problémů dojala a rozplakala své křehké posluchačky ("Genius Next Door").

Regina Spektor byla a je fantastickou expresivní zpěvačkou, která ráda mění polohy svého hlasu. Ten jako by byl slunečním paprskem, který si najde cestu do každého zákoutí a teď zrovna doputoval z jinak pustých a nepřístupných míst až do úrodné a zalidněné krajiny. "Far" je tak její nejpřístupnější desku, kontrastní, pestrou a překrásnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY