Vylepšení a očištění Beatles, něco pro fajnšmekry

22.10.2009 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Remasterované nahrávky jsou poslední roky fenoménem. Každý fanoušek chce slyšet, jak jeho oblíbení géniové vlastně chtěli, aby nahrávka zněla. A tak se remasteruje prakticky vše, u čeho je šance, že se to v novém kabátu prodá. Fanoušci The Beatles ale museli čekat až do 9. 9. 2009. Stojí výsledek za to?

The Beatles Remastered

Skladby: Alba: Please Please Me, With The Beatles, A Hard Day's Night, Beatles For Sale, Help!, Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper's Hearts Club Band, Magical Mystery Tour, The Beatles (White Album), Yellow Submarine, Abbey Road, Let It Be, Past Masters, The Mini Documentaries DVD
Vydáno: 9.9.2009
Celkový čas: 617:32 + asi 50 minut
Vydavatel: Parlophone
Na vydání remasterovaných řadových alb The Beatles se čekalo opravdu dlouho. První vydání alb liverpoolské čtyřky na CD nosičích se datuje do roku 1987, od kteréhož roku pochopitelně technika velmi pokročila. Po ochutnávkách "Let It Be Naked" a "Love", jež ukázaly, co lze z původních pásů ukrytých v archivu studií Abbey Road vykutat, se očekávaní tisíců fanoušků znásobila. A jednoho devítkového dne se po čtyřech letech usilovné práce zvukových inženýrů/kouzelníků ony tisíce dočkaly: remasterovaná řadová alba jsou konečně k mání. Pojďme se podívat na to, jaké má takový fanoušek důvody vytáhnout z kapsy obnos nemalý, by sobě pořídil alba, která beztak v nějaké podobě již dávno vlastní.

Malé upozornění předem: tento text pojednává o boxu alb remasterovaných ve stereu. K mání je též deset alb ve svých mono verzích (od "Please Please Me" po "The Beatles (White Album)"), tyto verze však nejsou předmětem tohoto článku. Nečekejte též text pojednávající o obsahu alb jako takovém, tomu jsou věnovány první a druhý díl již dříve vydaných "Poutí po albech The Beatles".

Důvod první: mini repliky původních vinylů
Nejsem sběratelem vinylů, leč je třeba přiznat, že první CD edice řadovek The Beatles připomínaly původní vinylové edice jen přibližně. Samozřejmě obaly nebyly nikterak měněny (s jednou výjimkou), jen se tak nějak moc neřešilo, jak budou booklety a potisky disků vypadat. "Sgt. Pepper" měl booklet příliš tlustý, i vsadil se tento namísto do krabičky do přidaného papírového obalu, "Bílé album" pak je dokonce onou zmíněnou výjimkou, neb původně též bílý, jen do papíru vyražený nápis "The Beatles" je na cédéčku šedý, na jiném místě a větším písmem. Potisky disků jsou zmršeny zejména obřímy logy Compact Disc Digital Audio, která možná byla působivá před dvaadvaceti lety, nikoliv však dnes. Nic z toho se v případě nových vydání neopakuje. Všechna cédéčka jsou umístěna do krabiček z křídového papíru, přední strany přesně kopírují své předobrazy z vinylových edicí (s malým doplňkem v podobě log The Beatles a Apple v levých horních rozích), a zmíněné "Bílé album" je zasunuto do opravdu naprosto bílého přebalu s pouze vytlačeným nápisem, stejně jako tomu bylo na vinylu. Také potisk disků samotných téměř přesně kopíruje středy původních vinylových desek jen s drobnými výjimkami, jako jsou malá loga enhanced CD nebo Made in EU.

Důvod druhý: booklety
Snad ani nemusím zmiňovat, že i booklety jsou z velmi kvalitního křídového papíru. Důležité je ale jednak to, že jejich titulní stránky jsou vždy naprosto přesnou zmenšeninou původních obalů (tedy i bez výše zmíněných log v levém horním rohu), jednak pak jejich obsah. Naleznete v nich nejen veškeré informace, které byly také v původních edicích (The Beatles například byli jedni z prvních, kteří přikládali k deskám texty písní), ale i mnoho materiálu navíc. Každá knížečka obsahuje dva zasvěcené texty, z nichž vždy první pojednává o historických souvislostech kolem daného alba, druhý pak popisuje nahrávání jako takové. K tomu je v každém bookletu několik dříve oficiálně nezveřejněných fotografií z příslušného obobí.

Důvod třetí: dokumenty o nahrávání
Každé album je doplněno o několik málo minut dlouhý videodokument, popisující okolnosti vzniku té které desky. Komentáře účastníků a časté, dříve (alespoň mnou) neviděné záběry a fotografie ze studií působí trochu jako materiál, který se nevešel do dokumentární série "Anthology", to jim ale nijak neubírá na zajímavosti. Kdo si pořídí alba jednotlivě, má možnost pustit si dokumenty na počítači z cédéček, kdo zakoupí celý box, nalezne v něm i DVD se všemi těmito dokumenty v celkové délce padesáti minut.

Důvod čtvrtý a nejdůležitější: zvuk
Co samozřejmě ale zajímá posluchače nejvíce, je výsledek čtyřleté práce na remasteringu zvuku z původních pásů. Úhrnem se dá říci asi tolik: vše je výrazně dynamičtější, zvuk má nádherně velkou hloubku a jednotlivé nástroje jsou mnohem lépe čitelné. Úplně zmizel plechovkový efekt u činelů a začasté je konečně pořádně slyšet, co vlastně Ringo všechno hraje včetně všech možných perkusí. Mnohem čitelnější jsou také vícehlasy, věc u The Beatles veledůležitá. Rozdíl není tak do uší bijící u skladeb, které se objevily na albu "Love", neboť jsou již v této nové kvalitě slyšené, a také čím novější jednotlivé nahrávky jsou, tím ubývá věcí dříve vůbec neznatelných, což je logické, jelikož čím později se nahrávalo, tím více stop a lepší technika byla použita.

Co je taky nově slyšet

Please Please Me
Tleskání v "I Saw Her Standing There", v téže skladbě basa už nezaniká v kytarovém sólu. Sólová kytara hraje úvodní melodický motiv s harmonikou v "Please Please Me", ve které je také skvěle čitelný druhý Paulův hlas, zatímco v "Love Me Do" je velmi dobře slyšitelný třetí hlas Georgův.

With The Beatles
Přiznávky na druhou v refrénu "It Won't Be Long", v "All My Loving" má sólová kytara jemné echo a opět je skvěle slyšitelný druhý a třetí Johnův a Georgův hlas. "Please Mr. Postman" překvapuje bezeslovnými sbory ve slokách, "Not A Second Time" zase mohutnějším klavírem a jemnějšími, ovšem výraznějšími bicími.

A Hard Day's Night
"I'm Happy Just To Dance With You" je okořeněná původně téměř neslyšitelným africkým bubnem, "And I Love Her" zase velmi výraznými perkusemi a bongy. "Things We Said Today" zní, jako kdyby akustická kytara byla znovu nahraná, a "You Can't Do That" možná překvapí dříve velmi špatně slyšitelnými bongy a kravským zvoncem.

Beatles For Sale
"I'll Follow The Sun" je další z řady skladeb, ve kterých dosud zanikala Ringova bonga, ve "Words Of Love" je zas dobře poznat, že bubeník ve skutečnosti hraje na kufr.

Help!
Titulní skladba má velmi zdůrazněnou tamburínu a mnohem lépe slyšitelný druhý hlas Paula a George jakož i projasněné vybrnkávání na kytaru v mezihře, "You're Going To Lose That Girl" je dalším z řady důkazů o mistrovské Starrově hře na bonga, rytmus "Act Naturally" je obohacen hrou na dřevěné tyčinky.

Rubber Soul
Geniální dvojhlas je výrazný i ve slokách "Drive My Car", zvýraznění se v této skladbě dočkala i basa. Konečně je slyšet, co všechno John, Paul a George se svými hlasy předvádějí v "Nowhere Man", a klavírní sólo v "In My Life" je opravdu hrané obouruč - melodická linka levé ruky dříve poněkud zanikala.

Revolver
Úvodní "Taxman" je obohacen o jasnější basu a tamburínu. Krásu beatlesáckých trojhlasů lze mnohem lépe vychutnávat v trojici "I'm Only Sleeping", "Good Day Sunshine" a "Eleanor Rigby", přičemž ve třetí jmenované jsou velmi zvýrazněné i violy a violoncella. A že zní ve "For No One" klavichord, také možná dosud mnozí nevěděli.

Sgt. Pepper's Lonely Herts Club Band
Jaké všechny melodie hrají v titulní skladbě lesní rohy, se všeobecně ví díky záznamům z McCartneyho sólových koncertů, teď je možno se přesvědčit, že totéž hrají Brouci i na originální nahrávce. "Getting Better" překvapuje dříve neznatelnými sbory ve slokách, v "She's Leaving Home" zase zní harfa výrazně v celé skladbě (tedy nejen v předehře). Jedna z úplně nejlepších skladeb kapely "A Day In The Life" je obohacena o mnohem lépe znatelné perkuse a samozřejmě čitelnější nástroje symfonického orchestru, ale také bonga ve střední části hraná Harrisonem. Konečně je také velmi dobře slyšet budík před veršem: "Woke up fell out of bed / dragged a comb across my head." Závěrečný akord hraný na čtyři klavíry je nyní vpravdě majestátní a kdo dříve na konci alba ne a ne zaslechnout pozdrav všem britským psům, má teď mnohem větší šanci.

Magical Mystery Tour
Ve "Fool On The Hill" jsou zřetelné náprstníkové činely či vybrnkávání na akustiku, "I Am The Walrus" má mnohem čitelnější bicí, violy a violoncella, naopak ve "Strawberry Fields Forever" nic nepřekvapí toho, kdo zná verzi z alba "Love".

The Beatles (White Album)
"While My Guitar Gently Weeps" je vyšperkovaná nádhernou, dříve upozaděnou tamburínou a Claptonovo kytarové sólo zní zkrátka úplně jinak, působí teď ještě dojemněji. Vše doplňuje mnohem znělejší akustická kytara a výraznější McCartneyho druhý hlas. Hlasy v pozadí v mezihrách doplňují zajímavě "Birthday", v "Yer Blues" je snad slyšet i ohýbání trsátka, kterým Paul bere za struny své baskytary, a tympány v "Mother Nature Son" poněkud mění rytmickou stavbu písně.

Yellow Submarine
Na začátku "Yellow Submarine" získáte skutečně pocit, že plujete po moři, ve všech refrénech pak vychutnáte dříve takřka neznatelný druhý hlas. "All Together Now" se už nestydí za druhou akustickou kytaru ani Georgovu harmoniku a také již není pochyb o tom, že sólo v "Hey Bulldog" je hráno na dvě kytary.

Abbey Road
Je hodně znát, že toto jako poslední nahrávané album bylo zaznamenáno tou nejkvalitnější technikou, jaká byla v roce 1969 k dispozici. Zvuk je samozřejmě mnohem dynamičtější, překvapily mne snad jen Lennonovy vyhrávky na sólovou kytaru v "Octopus's Garden".

Let It Be
Toto album již v remasterované podobě vyšlo, tudíž rozdíl je patrný v zásadě jen v pasážích přidaných Philem Spectorem, které na "Let It Be... Naked" nejsou. Nejvíce je zvýrazněný smyčcový orchestr znát v "I Me Mine".

Někdo může namítnout, že diskografie The Beatles je na CD k dispozici již dvaadvacet let, a proto je nové vydání remasterovaných nahrávek jen taháním peněz z kapes fandů lačných všeho, co nese jméno skupiny. Takovým vzkazuji: ano, tento box není pro vás. Jiní mají cédéčka za zastaralý přežitek a jinak než v MP3 hudbu odmítají poslouchat. Ani ty nemíním o kvalitě remasterovaných reedic přesvědčovat. Ale ti, kteří si chtějí vychutnat dílo legendárních Brouků v té nejvyšší kvalitě, ti si budou u těchto šestnácti disků chrochtat blahem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY