Nekonečná pohoda na druhou

29.09.2009 12:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Milujete léto? Brouzdáte se rádi rozkvetlými loukami pod oblohou bez mráčků nebo rádi proplouváte rozpáleným pískem na plážích u moře? Mám pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou, jednu špatnou. Nejprve ta špatná: přijde zima! A ta dobrá? Colbie Caillat vám ji se svou deskou "Breakthrough" pomůže překonat.
7/10

Colbie Caillat - Breakthrough

Skladby: I Won't, Begin Again, You Got Me, Fallin' For You, Rainbow, Droplets (with Jason Reeves), I Never Told You, Fearless, Runnin' Around, It Stops Today, Break Through, Breakin' At The Cracks, Lucky (with Jason Mraz)
Vydáno: 24.8.2009
Celkový čas: 52:21
Vydavatel: Universal
Když předloni Colbie Caillat přibublala se svým debutem "Coco", působila na hudební scéně jako víla z jiného světa a svým odlehčeným kalifornským folk-popem doslova prozářila hitparády. Nyní je tu s druhou deskou "Breakthrough" a já mohu s klidem předeslat, že těch třináct skladeb, které na desce najdete, vám ty nadcházející sychravé měsíce určitě náležitě prozáří.

Colbie Caillat pro nahrávání tohoto alba sice do svého týmu přibrala k Jasonu Reevesovi o něco známější muzikanty - Johna Shankse, Ricka Nowelse a Karu DioGuardi -, ale nemusíte se bát, že by se její hudba nějak výrazně změnila. Jen možná v "You Got Me" zaslechnete špetku Michelle Branch, v několika dalších písničkách jemné dozvuky Belindy Carlisle či New Radicals a v dalších jinou poetikou Kary DioGuardi. Ale jsou to opravdu spíše náznaky, v základu je to pořád hlavně a především Caillat se svým neuvěřitelně pohodovým rukopisem.

Jedna změna ale přece jen nastala: písničky jsou o něco propracovanější, což je krásně slyšet například v poměrně rychlé "Begin Again" a zřejmě i v doposavad nejlepší autorčině písni "Break Through". Ta je nejenže melodicky vybroušená, ale především zpěv samotné zpěvačky se tu ukazuje v dosud netušených polohách. Ona propracovanost má ale na svědomí i určitá negativa: nové skladby jako by trošku ztratily ze své vzdušnosti a takové té bublavosti debutu. Holt něco za něco.

"Breatrough" dobře funguje jako celek, a to poměrně různobarevný. Oproti "Coco" je tahle deska rytmicky pestřejší, přičemž přibyla hlavně svižnější tempa. Naopak její silnou devizou zůstává absence vyslovené vaty; drtivá většina písniček může fungovat jako singl. Pro Evropany si Colbie Caillat nakonec připravila i jedno příjemné zpestření v podobě bonusové "Lucky" s Jasonem Mrazem. Na tomhle hitu je poznat, že tahle Kaliforňanka může znít i naprosto odlišně, než jak ji známe z vlastních nahrávek.

Hudba Colbie Caillat zřejmě nikdy nedosáhne toho, aby nad ní kritici přehnaně jásali. Většina se spokojí s konstatováním, že dělá velmi příjemnou, pohodovou a uchu lahodící muziku, která rozhodně neurazí. Lidé ji ale budou milovat. Třeba proto, že do zimní plískanice nebo do této krizové doby přináší klid, vyrovnanost a optimismus. A taková zkrátka je. Zpěvačka i deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY