Zemřela Mary Travers, zpěvačka Peter, Paul & Mary

17.09.2009 14:07 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Peter, Paul & Mary
© allposters.com
Příznivci folkové muziky se dnes dočkali velmi špatné zprávy - zpěvačka jedné z nejpopulárnějších folkových skupin šedesátých let Peter, Paul & Mary zemřela ve středu v nemocnici v Danbury ve státě Connecticut. Zpěvačka tak ve věku 72 let prohrála svůj pětiletý boj s leukémií. Podle mluvčí skupiny Mary Travers podlehla vedlejším účinkům chemoterapie po úspěšné transplantaci kostní dřeně.

Trio dal dohromady manažer Albert Grossman, jehož záměrem bylo vytvořit folkovou superskupinu s vysokou blondýnkou (Mary Travers), zábavným chlápkem (Paul Stookey) a hezounem (Peter Yarrow). S odstupem doby lze konstatovat, že se mu to povedlo.

Nejslavnější období Peter, Paul & Mary bylo mezi roky 1961 až 1970. Kapela v šedesátých letech ovládla žebříčky a díky úspěšné coververzi "Blowin' In The Wind" pomohla ke slávě Bobu Dylanovi. Společně pak s Joan Baez patřila k nejvíce politicky angažovaným umělcům té doby. Mezi jejich největší hity patřily dnes již několikrát přezpívané evergreeny jako "500 Miles", "If I Had A Hammer", "Where Have All The Flowers Gone?" či "Leaving On A Jet Plane".

V roce 1970 se Peter, Paul & Mary na čas rozešli a znovu se dali dohromady v roce 1978. Ačkoli už nedokázali navázat na úspěchy ze šedesátých let, přesto i v posledních letech odehráli čtyři desítky vystoupení ročně. Dne 16. září 2009 se ale jejich historie definitivně uzavřela.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY