Když kinderpunk, tak pro všechny

15.09.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Deratizéři jsou něco jako rezerva slavnějšího Totálního nasazení, které bývá zlými jazyky označováno jako punk pro děti. Tahle parta si to však naprosto zaslouží a nikterak se proti tomu nevymezuje. A nyní po deseti letech bilancuje svou dosavadní tvorbu plnou pohádek a pověstí.
8/10

Deratizéři - Bestie Off 1999-2009

Skladby: Porcelánový svět, O benohém rytíři, Zakletý zámecký pán 2009, O kohoutovi na Velvarský bráně 2009, Život a smrt, O bludičce Obludičce, Bílá paní, O úmrlčí hlavě v Zadních Lužích, O Černobýlovi, Ó, HastmanSka, Koráb, Kominík
Vydáno: 16.7.2009
Celkový čas: 36:52
Vydavatel: Swabians records
Revolta se nekoná, Bůh ochraňuj soudné punkáče. To jsou slova, která nejlépe vystihují tenhle počin. Inu, vůdce kapely Sváťa Šváb je koprovka českého punkrocku, buď ho máte rádi, nebo ho nesnášíte. Neutrální vztah k němu má málokdo. A nutno říct, že Deratizéři a jejich výběrovka mu mnoho fanoušků mezi radikály nenajdou, ale ti soudní musí uznat jeho zásluhy pro scénu. Zásluhy touto deskou potvrzené.

Deratizéři byli původně jen projekt lídra kapely Totální nasazení, který si chtěl lehce odpočinout a natočil desku plnou pověstí ze Slaného a okolí. Nakonec jsou z toho čtyři desky a regulérní skupina. Nikdo asi nepřehlédne nepopírané ovlivnění Znouzectností, jejíž členové i tomuto souboru vymysleli název. Punk říznutý folkem, rockem, ska a mnoha dalšími směry. Jen ty texty jsou někde jinde. Jsou místy veselé, místy smutné, poučné a hlavně hravé. Když jsem se procházel slánskými ulicemi a míjel Velvarskou bránu, tak jsem automaticky zdvihl hlavu, abych spatřil kohouta, který si vysloužil svůj song. Takových momentů je v tvorbě téhle veselé partičky povícero a nenásilnou formou podněcují slánský patriotismus.

Tucet songů je tak akorát, aby to reprezentovalo to nejlepší ze čtyř desek. Žádná vata a skutečně jen to nejlepší. Dozvíte se, jak to bylo se zakletým zámeckým pánem, kde dojde i na vtipnou rapovou vložku, zamyslíte se nad příběhem beznohého rytíře a vyslechnete příběh o úmrlčí hlavě, která straší. To všechno za zvuku punkové kapely obohacené o saxofon, akustickou kytaru, mandolínu, flétnu a mnoho dalších nástrojů. Dva nejstarší songy jsou dokonce nově nahrané. Nenudí to, osloví to i širší publikum a je to dobře provedené, co víc chtít?

A to nejlepší na závěr. CD se prodává za 50 korun, což je cena dvou piv. A pokud se vám i tohle zdá hodně, tak si desku můžete stáhnout zdarma na internetu ze stránek kapely. Třetí variantou je přinést si na koncert prázdné CD, protože bubeník údajně vozí notebook a zájemcům by nahrávku vypálil. Nevím, nezkoušel jsem, ale snad bych se tomu ani nedivil. Takhle má vypadat hudba dělaná pro fanoušky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY