Pavel Dobeš - S bigbítem ani dechovkou nezačnu

16.02.2001 05:00 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

Folkař Pavel Dobeš už několik let nepřišel s žádným novým projektem. Na letošní rok však už připravuje album, které chce nazvat příznačně "Sezóna 2001". Dechovku ani bigbít na něm však posluchač nenajde. Více se dozvíte v našem rozhovoru.
Pavel Dobeš
© facebook interpreta
Folkový hudebník Pavel Dobeš už více než tři roky nepřišel s žádným novým albem. "Jsem z toho docela nešťastný, proto jsem teď začal usilovně pracovat na nových písničkách," přiznal se MusicServeru kytarista.

Co už máte hotovo?

Na papírcích mám poznačeno hodně různých námětů a vlastně pořád se pouštím do dalších a dalších písniček. Dva roky tak píšu nové věci, jenže problém je v tom, že většina z nich je zatím jen rozdělaná. Cítím totiž, že na každé z nových skladeb je něco dobré a něco špatné - a to špatné se mně zatím nedaří odstranit. Často až po čase zjišťuji, že teprve po vyhození poloviny původních nápadů je písnička hotová. Skladba totiž nemusí mít šest rozvláčných slok, často stačí tři dobré...

Takže nové album se už rýsuje?

Snad ano. Rád bych desku stihl napsat a vydat ještě letos. Není to totiž otázka toho, abych hodně psal, protože už mám hodně věcí na těch papírech. Teď se potřebuji zbavit toho, co je v písničkách navíc. A když se mi to povede, bude album hotové.

Poslední deska "Průzkumný let" byla tématicky věnována automobilistům. Bude i nové album něčím jednotná?

Ne, tentokrát to nebude monotématické album. Stejně jako jsem dřív psal písničky stylem 'každý pes - jiná ves', i tentokrát chci mít každou skladbu jinou.

O čem tedy nové písně budou?

Například v těchto dnech dělám na písni, která bude o povodních na Moravě. Měla by to být taková vzpomínka a zároveň připomenutí té katastrofy.

Před sedmi lety jste byl měsíc v Americe a po návratu o tom napsal album a knížku. Pojedete i v budoucnu na nějaký podobný výlet za inspirací?

Já nic takového dopředu neplánuji. Zjistil jsem, že kolikrát se člověk někam dostane náhodou, jako se to stalo loni mně. Byl jsem s rodinou na dovolené a když jsem se vrátil domů, byl na záznamníku vzkaz od Českého olympijského výboru, zda nechci i s kytarou odletět do Sydney na olympiádu, že bych tam mohl po večerech lidem od nás hrávat. Tak jsem jel...

Pavel Dobeš
© facebook interpreta
Projeví se návštěva Austrálie ve vaší tvorbě?

Zažil jsem tam toho moc, ale i přesto, že to bylo velmi inspirativní, žádný velký projekt nechystám. Udělám třeba jednu, dvě písničky.

Existuje u vás ještě nějaký cestovatelský sen?

Já už jsem ve věku kategorie 'nad padesát' a myslím, že to už si člověk žádné cestování plánovat nemá. Navíc po Austrálii na nějakou dobu ani nemám potřebu cestování vyhledávat.

Na vaše koncerty teď posluchače zvou nové plakáty, nadepsané slovy Sezóna 2001. Má tento rok pro vás nějaký zvláštní význam?

Já bych chtěl, aby se tak jmenovala ta nová deska. Nic jiného v tom není - jako že bych třeba po patnácti letech hraní přešel na jiný styl a začal hrát bigbít nebo dechovku... Jako název pro desku se mně ale název "Sezóna 2001" líbí, protože na albu budou skutečně různorodě písničky. Kdybych totiž cédéčko pojmenoval třeba podle té ještě nenapsané písničky o Austrálii, asi by to bylo zavádějící.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY