Pavel Dobeš zahrál precizně i rozverně

01.02.2001 05:00 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

Pavel Dobeš nedávno odehrál jeden kocnert v Brně. Večer to byl veskrze příjemný.
Pavel Dobeš
© facebook interpreta
Průřezem vlastní tvorby s akcentem na staré písničky se na svém čtvrtečním koncertě s Tomášem Kotrbou prezentoval brněnskému publiku písničkář Pavel Dobeš.

V zaplněném sále líšeňského kina Svět se hudebník představil jako svérázný muzikant, který si rád povídá se svým publikem a někdy si i nechá poradit, kterou písničku by posluchači chtěli zrovna slyšet. Vtipné průpovídky k jednotlivým hudebním kouskům jsou potom pro Dobeše už typické. Hudebně se jeho vystoupení dá charakterizovat jako precizní a zároveň rozverné. Při starších písních občas Dobeš zapomene text, při novějších rád překvapí impovizační vložkou, nebo třeba kytarovou perličkou.

Na brněnském vystoupení vzpomněl Pavel Dobeš především na písničky z poloviny osmdesátých let. Zahrál například fantaskní skladbu "Souhvězdí žab", vyčítavou "Víte, vono holky", zlodějskou píseň "Vendelín Prouza" nebo táborákový opus "Něco o lásce". U posluchačů sklidily úspěch také nové písničky, jako třeba zasněné a romantické skladby "California" či "Utah". Koncert potom zakončili oba hudebníci živelnou "Jarmilou" a pokorným "Kostelíčkem". Brněnský koncert byl pro folkaře spíše výjmečný, protože začátkem roku běžně nevystupuje. Větší šňůru koncertů má naplánovánu až no konec března.

Pavel Dobeš
© facebook interpreta
Hudební dráha Pavla Dobeše začala v roce 1989 vydáním alba "Skupinové foto". Většina písní na něm však byla složena v letech 1985 - 87, některé dokonce už začátkem osmdesátých let. Písničkář vždy patřil k těm, kteří nesouhlasili s komunistickým režimem a ve svých textech to několikrát dal najevo. Příkladem je třeba píseň "Calvera", kde Dobeš ve zjevné narážce na tehdejší politický systém zpívá: "Drancování v malém už se nevplácí...". Zajímavostí je, že ještě dříve než se Pavel Dobeš stal známým ve folkových kruzích, oblíbil si ho Václav havel, který jeho písně slyšel poprvé v roce 1983, krátce po svém propuštění ze čtyřletého vězení.

Pavel Dobeš a Tomáš Kotrba, kino Svět, Brno, 25.1.2001


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY