MP3 Jukebox 24/2009

01.07.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Bibio - Ambivalence Avenue (8/10)
MP3 ke stažení (NME)

Lymbys Systym - Truth Skull (Bibio Remix)
MP3 ke stažení
žánr: folk, elektronika, abstraktní hip hop

Bibio - Ambivalence Avenue
Chytat se posledních trendů je vlastně směšně jednoduché, mnohem obtížnější je jít vlastní cestou nebo úplně proti proudu. Teprve tak se totiž ukáže skutečný originál. Anglický producent Stephen Wilkinson alias Bibio to dokáže. Jeho hybrid folku, elektroniky a hip hopu nezní jako nic, co jste už slyšeli, a to je v současné éře míchání žánrů nejvyšší možné vyznamenání. Bibio už vydává desky od roku 2004 a jeho domovem byla agilní značka Mush Records. Aktuální nahrávka "Ambivalence Avenue", z níž vám doporučuji ke stažení titulní skladbu, už ale vychází na Warp Records. Skladba se dá nejlépe popsat jako psychedelický folk s divnými elektronickými beaty, mnohem lepší bude ale Bibia srovnat s Boards Of Canada, kteří umí vyčarovat podobně zádumčivou atmosféru. Jako bonus přidáváme remix, který Bibio stvořil pro post-rockovou kapelu Lymbys Systym a video k jeho remixu Clarkovy skladby "Ted".


Clark - Ted (Bibio Remix)


Joker - Solid State (8/10)
MP3 ke stažení (Textura)

Joker - How You Like Me Now (Joker Edit) (7/10)
MP3 ke stažení (Fader)
žánr: dubstep, wonky, purple

Joker
Na britské klubové scéně je už několik let nejzásadnější otázka: "What u call it?" Bristolský producent Joker prohlašuje, že jeho mix švihlého r'n'b, digitálního disco a syntetických basových linek velikosti paneláku není ani dubstep, ani wonky, ale purple. Moment, má to něco společného s Princem? Joker prohlašuje, že jeho hudba má prostě purpurovou barvu. Nevěříte? Pusťte si ji dost nahlas a třeba to taky uvidíte! "Solid State" vypustil na internet jako propagaci zatím nepojmenované dlouhohrající desky, která by měla vyjít ještě letos. Jako důkaz jeho talentu ještě přidávám remix, který stvořil pro britské indie rockery The Heavy. Elastické syntetické linky dokonale zadusily bluesový feeling skladby a chudáka vokalistu Kelvina Swabyho přidusily do fialova.


Discovery - I Want You Back (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk, pop, r'n'b

Discovery - LP
Původně jsem si říkal, že dnešní MP3 Jukebox necháme úplně bez Jacksona, kterého je beztak všude plno. Ale prostě nemůžu jinak. Když jsem si v neděli znovu po letech poslechl "I Want You Back", bylo to jako dostat facku. Ale v pozitivním. Kouzlo této skladby je nesmrtelné a její optimismus nakažlivý, s čímž určitě souhlasí i dvojice Discovery, kteří coververzi zařadili na své debutové album "LP". (Už jsme o nich v MP3 Jukeboxu krátce psali.) Mimochodem, to album je parádnické a futuristická, vokodérovaná verze klasiky The Jackson 5 se na nahrávku plnou kybernetického r'n'b přehraného optikou indie rockových fanoušků skvěle hodí.


Mew - Repeaterbeater (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: emo rock, indie rock

Mew - No More Stories
Dánští Mew jsou pro spoustu lidí v Česku synonymem emo rocku, oni sami o sobě radši mluví jako o "jediné indie kapele v žánru stadionového rocku". Čtyři roky po úspěšné desce "And The Glass Handed Kites" připravili nové album, které dostalo absurdně dlouhý název "No More Stories Are Told Today I'm Sorry They Washed Away No More Stories The World Is Grey I'm Tired Let's Wash Away". Deska vychází na konci srpna, "Repeaterbeater" je pilotní singl, který fanoušky jejich hymnického a přitom inteligentního rocku sotva zklame.


Tiny Vipers - Dreamer (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: folk

Tiny Vipers - Life On Earth
Pokud potřebujete písničku tak smutnou, že bude plakat i váš monitor, zkuste "Dreamer" od folkové písničkářky Jesy Fortino, která si říká Tiny Vipers. Její druhé studiové album "Life On Earth" vychází v prvním červencovém týdnu a mělo by prý znamenat příklon k abstraktnější hudbě. Naše ukázka v níž se doprovází na akustickou kytaru je ale poměrně tradiční folková balada.


+ další

Osborne - Fire
MP3 ke stažení
žánr: house

Houseový producent Todd Osborne má nové EP nazvané "Hovercrafting" a singl "Fire" vypouští na internet.

La Roux - Fascination
MP3 ke stažení (NME)
žánr: synth-pop

Synth-popová dvojice La Roux reprezentovaná zpěvačkou s nejdementnějším účesem všech dob trůní na čísle jedna britského žebříčku s "Bulletproof" a zbrojí na své debutové album, které vyjde na konci června. "Fascination" je další ochutnávka.

Johann Johannsson - Escape
MP3 ke stažení
žánr: ambient

Islandský ambientní mistr Johann Johannsson posílá ochutnávku z soundtracku k filmu "Varmints".

Air France - GBG Belongs To Us
MP3 ke stažení v .zip archívu
žánr: space disco

Švédský elektronický projekt Air France pojal svoji novou skladbu jako multimediální poctu svému domovskému Göteborgu. Singl má několik kapitol, první je text na blogu, druhou píseň a třetí videoklip.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY