Myslím, že může být

30.06.2009 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jen tři roky po výběrovce "Diamant" vydává slovenské kapela IMT Smile další bilanční album, nyní nazvané lapidárně "Best Of". Projekt byl pojat velmi velkoryse, takže se nám dostala do ruky číslovaná knížka ve tvrdé vazbě s podpisy, v jejíž deskách se skrývají dvě CD a jedno DVD s klipy.
8/10

IMT Smile - Best Of

Skladby: CD1: Kým stúpa dym, Ľudia nie sú zlí, Kapela, Čo ak, Mám krásny sen (Hawaii), Duch človeka (live), Tajné milovanie, Exotika, Vrany, Veselá pesnička, Nedá sa ujsť, Niekto ako kráľ, Úsmev a čaj, Besame Mucho, Nepoznám
CD2: Opri sa o mňa, Len tebe, Myslím že môže byť, Za dedinou, Nič nie je isté, Lietajúca, Ráno, Vadí nevadí, Láska, Miluj blížneho, My, Milostná symfónia, Ľudia sú schopní všetkého, Bez podmienky (pop verzia), O cestách
DVD: Best Of Videos: Kým stúpa dym, Kapela, Mám krásny sen (Hawaii), Duch človeka (live), Tajné milovanie, Exotika, Veselá pesnička, Vrany, Nedá sa ujsť, Niekto ako kráľ, Besame Mucho, Len tebe, Myslím že môže byť, Za dedinou, Nič nie je isté, Všetko, Lietajúca, Pozri jak sa roztápa ľad, Diamant, My
Vydáno: květen 2009
Celkový čas: 56:21 + 59:33 + 77:56
Vydavatel: Universal
Pravda, od minulého rekapitulačního dvojalba IMT Smile "Diamant" uplynuly pouze tři roky, ale vzhledem ke známé hyperaktivitě Ivana Táslera přibylo pár věcí, co se na nový výběr toho nejlepšího bez problémů hodí. Navíc, nové "Best Of" je vyvedeno ve velkém stylu, na Slovensku a v Česku se takto vybavená kolekce nevídá často. Číslovaná limitovaná edice s podpisy, knížka opatřená mnoha fotografiemi s povídáním o historii kapely a tři nosiče, všechno to vypadá velmi pěkně.

Výběr písní je také proveden velmi reprezentativně a vyčerpávajícím způsobem. Mezi třicítkou skladeb jsou osvěžením nahrávky živé ("Duch člověka"), sólové ("Len tebe" z alba "Tásler"), duet se Zuzanou Smatanovou ("Úsmev a čaj") nebo ukázka z "Pocty Jarovi Filipovi" (skvělá verze písně "My") plus bonus v podobě nové skladby "O cestách". Může se stát, že někomu ta jeho oblíbená písnička chybí, ale to je obecný problém kompilací.

"Best Of" je výborným dokladem skladatelského potenciálu Ivana Táslera (mimochodem, možná si mnoho posluchačů v Česku neuvědomuje, že "Ninu Ricci", "Baroko" a "Srdce jako kníže Rohan" napsal právě on), jehož skladbám nechybí velká slova o citech, jižní temperament a který se tak rád nechává zlákat latino rytmy. Na Slovensku se skupina stále těší velké popularitě - i posluchači, kteří nedávno IMT Smile málem vyštípali z pódia kvůli tomu, že hráli pro jistou politickou stranu, si nakonec písně zazpívali s kapelou.

Třetí disk, DVD s klipy kapely (stereo a ve formátu 4:3...), už přeci jen ukazuje limity, které tady, ve střední Evropě, ještě pořád máme. Videoklipy IMT Smile jsou až na pár výjimek (např. "Mám krásny sen") strašně tuctové. Škoda, že se už na kotouč nedostalo nové video k písničce "O cestách", jež by po vizuální stránce ve světě obstálo. I přes tyto výtky je kompilace "Best Of" IMT Smile nadmíru vydařeným počinem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY