Sebereflexe v zarytých nápisech na zdech

27.06.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Oslavy třicetin na scéně mají úspěšně za sebou a pokračují dál. Simple Minds se na své šestnácté studiovce "Graffiti Soul" vydali ke svým kořenům a dle fanoušků natočili volné pokračování jejich milované "New Gold Dream (81-82-83-84)". Parta okolo Jima Kerra za ta léta neztratila nic ze svého umu a jsou zpět!
7/10

Simple Minds - Graffiti Soul

Skladby: Moscow Underground, Rockets, Stars Will Lead The Way, Light Travels, Kiss And Fly, Graffiti Soul, Blood Type O, This Is It; bonus tracks: Shadow And Light, Rockin' In The Free World
Vydáno: 25.5.2009
Celkový čas: 42:54
Vydavatel: Universal
Čtrnáct let trvalo (od vydání "Good News From The Next World"), aby svou novou desku "Graffiti Soul" umístili do první desítky v britské albové hitparádě. Simple Minds se za poslední dvě dekády pěkně zhoupli: během jednoho cyklu se téměř propadli na úplné dno, od kterého se krok po kroku dokázali odrazit k velkému návratu. Po hubeném období z kraje milénia natočili výtečnou "Black & White 050505" a nyní si vykračují na prošlapané cestě v plné síle.

"Graffiti Soul" se natáčelo na mnoha místech, nejvíce času však Simple Minds strávili ve studiu Rockfield (Monmouth ve Walesu), v kterém vznikly i jejich významné záseky "Real To Real Cacophony", "Empires And Dance" a hlavně "New Gold Dream (81-82-83-84)". K němu má právě novinka asi nejblíže, skalní fans si určitě pochválí i hitovost z "Once Upon A Time".

Po temnotou zahaleném otvíráku "Moscow Underground" postupně přicházejí hybné a vzletné (jak to umí právě jen Jim Kerr a spol.) momenty "Rockets", "Stars Will Lead The Way", "Light Travels" (v ní Jim zpívá i o tom, že se za ty roky vlastně nic nezměnilo) nebo "This Is It". "Graffitti Soul" je stíny a světly protkaná rekapitulace jejich kořenů, na kterých vystavěli svou kariéru, ta měla nejvíce sil okolo živáku "Live In The City Of Light". Optimistická sevření, ukončené tápání v hledání svého zvuku může být předzvěstí blahé budoucnosti této kapely.

Cover album v deluxe edici

Ochutnávkou ze "Searching For The Lost Boys" (jak se bonus cédéčko jmenuje) na regulérní verzi "Graffiti Soul" je "Rockin' In The Free World" (v originálu Neil Young). Tento disk vznikl během natáčení a Simple Minds si zopakovali model desky "Neon Lights", na které prezentovali své oblíbené pecky ve svých úpravách. Ani tentokráte nesáhli vedle, lahůdkami jsou "Teardrop" (Massive Attack), "Christine" (Siouxsie & The Banshees) nebo "Sloop John B" (The Beach Boys), v nichž ukazují svoji univerzálnost a stále fungující rockovou energii.

Simple Minds pořádně uchopili druhý dech a nezbývá než doufat, že o něj nepřijdou. "Graffiti Soul" je jejich obrazem a nadějí, že se tomu tak již nestane. Komplet s "Searching For The Lost Boys" si možná zaslouží i o bod více, je to na vás...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY