Vysoko nad průměrem

15.06.2009 00:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Některým věcem prospěje, když se trochu uleží. Třeba svíčková nebo guláš jsou vždy nejlepší až druhý (nebo třetí!) den. Stejně tak mladá třinecká kapela Charlie Straight svůj debut "She's A Good Swimmer" natočila v podstatě už před dvěma lety a vychází až nyní. A čas mu rozhodně neuškodil.
9/10

Charlie Straight - She's A Good Swimmer

Skladby: Try Some Stuff You Don't Think You Should, Love Factory, You Can, In The Morning, Nothing, Bathroom Song, Rain, Platonic Johny, Your House, She's A Good Swimmer, Running Up, Upside Down, Sometimes I Fall
Vydáno: 17.6.2009
Celkový čas: 46:09
Vydavatel: Straight Behaviour / Championship Records
Historka o tom, jak kytarista the.switch a zakladatel Bandzone.cz Michal Novák po registraci Charlie Straight právě na svém serveru zbystřil uši a téměř okamžitě se s kapelou domluvil na nahrávání desky, je mezi stále početnějšími příznivci kapely známá. Autor této recenze a v onom čase také šéfredaktor musicserveru, tedy já, si však v paměti udržel, že svůj objev Novák po icq konzultoval právě s ním. A co bychom si nalhávali, má reakce byla, že "to jako není špatný". Naštěstí se tak řečený Majkláč mým názorem rozhodně neřídil a pustil se s Charlie Straight do práce. Dobře udělal. Co dobře. Skvěle.

Většina materiálu pro album vznikla už v létě 2007, posléze se na ní podepsali i Dušan Neuwerth a Boris Carloff při míchání a Ondřej Ježek při masteringu. Tedy samá jména, která slibují kvalitu. Postupné odkládání vydání alba při hledání vydavatele dala mladíkům (při nahrávání bylo zpěvákovi Albertovi jen osmnáct!) čas na vypilování živého hraní, stihli natočit domácí klip k "Shall We Have A Baby" a vyhrát s nim soutěž Nokia Garážmistr a hlavně si nejen koncerty, ale i aktivitou na internetu vybudovat fanouškovskou základnu. Nyní se ale konečně na jejich vlastním labelu Straight Behaviour deska dostává do obchodů a vyvstává otázka, zda očekávání odpovídají realitě. Neodpovídají. Vysoce je převyšují.

Nejlepší zprávou je, že s nimi tolikrát zmiňovaní Coldplay či The Beatles jsou jen inspirací, rozhodně ne zdrojem ke kopírování. Ve třinácti položkách "She's A Good Swimmer" se spojily věci, které v Česku nejsou obvyklé. Výborná angličtina, výtečné muzikantské výkony (průprava ve vážnohudebních a jazzových vodách poloviny kapely je silně znát), jednoznačná radost z hudby a skladatelská svěžest, jakou málokdy vidno. Charlie Straight (Bandzone.cz) vůbec nemusí mít potřebu experimentovat, protože umějí napsat pořádné písničky. A když právě na nich deska stojí, není co řešit.

Album otevírá beatlesárna "Try Some Stuff You Don't Think You Should", v níž Albert zkresleným vokálem připomíná Lennona. Ale pak už jsou jen za za sebe. Nejvíce pozornosti na sebe strhávají tři skladby (říkám jim svatá trojice), které ukazují, jak různorodí dokáží Charlie Straight být. První je pro všechny. Pilotní singl "Platonic Johny", jehož videoklip příští rok musí vyhrát Anděla, jinak by se akademici museli propadnout trapností a hanbou zároveň, je cítit stadiónovostí a lesy rukou nad hlavami. Druhá je pro holky a všechny zamilované. "Your House" je emocemi prosycená balada, že jí odpustíte i mírné balancování na hranici kýče v druhé půli, podpořené smyčci. Největší perlou zvláště pro indie mládež je pak "Bathroom Song", která ve mně vyvolává pocity epické velkoleposti, jaké jsem naposled zažil u "Champagne Supernova" Oasis. Fajnšmekři si pak můžou pomlaskávat třeba při titulní skladbě s jazzovým spodkem nebo při klavírním sólu, které navazuje na "Love Factory".

Co na desce nenajdete

Dlouhý proces vydání alba způsobil, že kapela má zásobu dalších skladeb, které se na nahrávku nedostaly. Patří mezi ně pravidelný koncertní přídavek v podobě již zmíněné "Shall We Have A Baby" a také prý jediná česká písnička "Snídaně ve vaně". Druhou zmíněnou najdete v poměrně slušné kvalitě v živém provedení třeba na Stream.cz.

Debutové album Charlie Straight vydá za celé diskografie naprosté většiny jiných českých kapel. A to jsou teprve na začátku. Držím jim palce, ať je "She's A Good Swimmer" jen odrazovým můstkem. Protože začínat vysoko nad průměrem, to je skutečně dobrý start.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY