Ženské r'n'b má nové silné jméno

10.07.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Keri Hilson, skladatelka a zpěvačka, svůj debut "In A Perfect World..." nahrávala tři roky. S vydáním se otálelo kvůli problémům s budgetem a také neúspěchu singlů. Deska nakonec vyšla a přes některé nedostatky je to jeden z nejlepších r'n'b počinů poslední doby. Pomohl tomu třeba i Timbaland a Kanye West.
7/10

Keri Hilson - In A Perfect World...

Skladby: Intro, Turnin Me On feat. Lil Wayne, Get Your Money Up feat. Keyshia Cole & Trina, Return The Favor feat. Timbaland, Knock You Down feat. Kanye West & Ne-Yo, Slow Dance, Make Love, Intuition, How Does It Feel, Alienated, Tell Him The Truth, Change Me feat. Akon, Energy, Where Did He Go, The Way I Are feat. Timbalad & D.O.E., Scream feat. Timbaland & Nicole Scherzinger
Vydáno: 20.4.2009
Celkový čas: 69:06
Vydavatel: Universal
Kdybych se rozhodl do článku přidat infobox "Po prvním poslechu", obsahoval by určitě slova jako zklamání, repetitivnost, sebevykrádání, nuda. První dojem ze zvukových produkcí na "In A Perfect World..." totiž nebyl vůbec dobrý. Keri Hilson si sehnala ty největší borce: Timbalanda, Danju, Polow Da Dona a další. Ale ze začátku to vypadalo, že si kluci až na výjimky akorát vyklidili poličky a Keri hodili některé nepoužité beaty, rozpracované věci nebo jen pozměnili své existující melodie. Postupně jsem se ale do desky začal dostávat...

Keri se velmi pěkně poslouchá. Dá se o ní jednoznačně mluvit jako o zpěvačce. Její zpěv je originální, čiší z něj ženskost, baví - deska obsahuje hodně typů písniček, takže se mohla pořádně předvést. Romantické balady Keri zvládá perfektně, přesto je jí bližší písnička s pořádným tempem. A skladby opravdu znějí velmi energicky. Nejspíš díky zvukové kuchyni producentů, kteří používají opravdu obrovskou zásobárnu clapů, drumů, klavírů, kytar, elektropípátek, synťáků a dalších hudebních hraček. Na poprvé to asi opravdu může znít jako chaos, než se do skladeb nezaposloucháte.

Některé písničky ale fungují okamžitě. Pecka alba je rozhodně "Return The Favor" aneb takový nepřímý nástupce "The Way I Are". I kvalitou. Timbaland ve hvězdné formě, což je poslední dobou už téměř rarita. Nejúspěšnějším singlem se ale stal "Knock You Down", které svým znělkovým tempem okamžitě zaujme. Do toho pěje i Ne-Yo, Kanye West přidává bezchybnou sloku, k tomu kvílející kytara, sexy videoklip, paráda. Pomyslnou bronzovou medaili uděluji Polow Da Donově "Change Me", kde Akon předvádí jeden ze svých nejlepších featuringů. A nenechte se hned odradit refrénem "You know that I love you; you know that I love you; you know that I need you; you're my air, girl, I breathe you."

O zbytku písniček se pak rozhodně nedá mluvit jako o "zbytku". Některé cajdáky sice nejsou tak super, celkově však vždy jde o velmi nadprůměrné skladby, ať už to je "Turnin Me On" s minimalistickým beatem od Polowa a featuringem od Lil Wayna, klubovka "Get Your Money Up" nebo další výborná Timbalandovina "How Does It Feel" (i když tady hodně vykrádá sám sebe). Skvělým bonusem je pak zahrnutí "The Way I Are" a "Scream" z Timbalandovy producentské desky "Shock Value". Ti, co tyto skladby neznají, si k finálnímu hodnocení můžou připočíst ještě jeden bod. Letos zatím nejlepší ženské r'n'b.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY