Hledejme autory, ne zpěváky

08.06.2009 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Mělo dojít k destrukci zástupu stále stejných interpretů. Očekávání byla obrovská. Do stejných rozměrů však nabobtnalo i zklamání. Místo záplavy nových jmen, se rozprostřela vyprahlá poušť. Ano, řeč je o Superstar, jejíž další ročník pozvolna startuje.
Česko hledá SuperStar
© nova.cz
Kolik jmen ze všech dosavadních řad je dnes zavedenou hudební značkou? Také se vám vybavila maximálně jména Anety Langerové a Petra Bendeho? A přitom na začátku byly tři desítky nadějných interpretů. Debutové desky se dočkalo ještě poměrně dost z nich, jenže té druhé už jen pár vytrvalých. Zbytek se utopil v muzikálech, diskotékách nebo jen prožil pár minut slávy, aby měl o čem vyprávět dětem. V některých případech je to škoda, u ostatních můžeme být jedině rádi.

Na podzim se dočkáme další várky talentovaných jmen. Tentokrát v československém obsazení. Má cenu ještě doufat, že z ní vzejde tolik nová generační vlna zpěváků? Naděje sice umírá poslední, ale nejspíš se opět ukáže hlavní bolest těchto soutěží - minimální autorské zázemí, které prakticky znemožňuje novým idolům "přežít".

Z tohoto pohledu jsou na tom lépe naši východní sousedé. Peter Cmorík, Martina Schindlerová, Zdenka Predná nebo Katarína Koščová, ti všichni se podílejí na svých nahrávkách. Ať už formou textu, nebo si rovnou i skládají hudbu. A mají úspěch, aniž by museli vydávat desku plnou kompromisů kvůli masovému publiku. Příkladem za všechny budiž vítězka první řady Katarína Koščová. Její nové výtečné album (už třetí v pořadí) "Nebotrasenie" má hodně co do činění s jazzem, feelingem se blíží například deskám Dana Bárty.

Aneta Langerová
© langerovaaneta.cz
U nás je situace odlišná. Autorské nahrávky, které stojí za zmínku, vydali snad jen Petr Bende a Gába al Dhábba. Druhá jmenovaná však se svým nevyrovnaným hudebním chaosem narazila a není o ní příliš slyšet. Aneta Langerová na svém druhém albu pouze naznačila, co může po autorské stránce nabídnout. A zvědavost na třetí počin proto stoupá. Situace je pro ni o to složitější, že se kolem ní vytvořilo cosi jako aura naděje a (téměř nesplnitelného) očekávání. Není se čemu divit. Ze všech účastníků Superstar na to zůstala sama.

Na konci roku tedy budeme znát dalšího vítěze. Pokud to bude další kopie, na kterou zapomeneme ještě před jejím debutem, potvrdí se nesmyslnost podobného klání. Pak snad i ti největší pochybovači pochopí, že je opravdu na čase hledat s podobným humbukem místo krásných hlasů autorské talenty (viz Czechtalent Zlín a vítězství Tomáše Kluse). Bez nich se totiž naše (ne)populární hudba jen tak nezmění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY