První neuchopitelná deska Letů

07.06.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Produkce Letů mimo se po celou dobu jejich existence vyznačovala přímočarostí a chytlavostí. Nové album "Pouhá chemie" je v tomto směru na opačném protipólu - deska je to neuchopitelná, ba co víc, nepochopitelná. Méně je někdy více a chemická deska toho nabízí po hříchu moc, ve skutečnosti přitom nic.
5/10

Lety mimo - Pouhá chemie

Skladby: Chemie, Amnesie, Retrosexuál, Chuligán, Rallye přes mrtvoly, Supergeroj, Psychodrak, I.T. Mimozemšťan, Komorous, JaroSlav, Kalamita
Vydáno: 8.4.2009
Celkový čas: 39:58
Vydavatel: Lety mimo
Lookyho jsem vždy obdivoval. Léta mám slabost pro jeho melancholickou barvu hlasu, líbí se mi i vizáž a styl Letů a především texty, které se úplně nejlépe čtou mezi řádky. Jenže po silných deskách "eUFOria" a "Electra" nastala doba temna a "Pouhá chemie" je nevýrazným počinem, na který bude, s výhledem do budoucna, lepší zapomenout.

Textově Lety mimo na nové desce fungují lépe než kdykoliv v minulosti, jenže deska není básnická sbírka. Po hudební stránce je album pouhou vykrádačkou zaběhnutých postupů. "Pouhá chemie" nepřináší nic nového a navíc destruktivně ničí to, co dříve fungovalo. Oproti úderným songům z minulých desek obsahuje "Pouhé chemie" několik na půl dobrých písní. Tyto tracky se vyznačují chytlavým a lehce zapamatovatelným refrénem, kolem kterého však v pozici plachetnice v bezvětří proplouvají nezáživné sloky.

Úvodní singl "Chemie" působí jako vábnička. Je jiný než zbylé písně na desce, snad proto, že je v něm cítit typický rukopis Letů. Text plný metafor a hudba plná překvapení. Zatímco se "Chemie" svou kompozicí hodí na "Electru", druhá píseň "Amnesie" zapadá spíše do staršího období kolem desky "eUFOria".

Podle prvních reakcí fanoušků by měl být největším hitem nové desky "Retrosexuál". Jenže právě u tohoto songu se pověstná originalita Letů naprosto vytrácí. A už bude jen hůř. "Chuligán" se vleče a nedocenil jsem ho ani na desátý poslech, stejně tak "Supergeroje", který si hraje na něco, čím není. Je to jen další nepříliš vláčná píseň na desce, která by se mohla klidně přejmenovat na "Suchá chemie". Za zmínku stojí ještě motiv z "Rallye přes mrtvoly", který je více než půvabný, jenže ve skutečnosti se jedná jen o další promyšlenou loupež a následnou koláž všech úspěšných melodií Letů z minulosti.

Nejnovější potomek Letů mimo rozhodně není deskou na první poslech a posluchač (neplést si s termínem fanoušek) ocení Lookyho až na desátý, patnáctý stisk "play". Na albu paradoxně vůbec nefunguje chemie. Na trase Česko - Slovensko - USA se stala chyba. Čtyřicetiminutová stopáž propluje kolem uší a nezanechá na duši žádné stopy, což nebývalo zvykem. Vlastně vůbec nejzajímavějším zážitkem z alba je jeho propracovaný obal, což je poněkud škoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY