Video Jukebox 19/2009

15.05.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

God Help The Girl
God Help The Girl - Come Monday Night
žánr: pop
info: oficiální web, MySpace.com

Stuarta Murdocha z Belle & Sebastian si písnička "Come Monday Night" našla už pět nebo šest let zpátky. A od začátku mu bylo jasné, že se pro jeho domovskou kapelu nehodí. Proto se rozhodl, že až nadejde vhodná doba, udělá z jedné vlaštovky celý projekt. A stalo se. Začal u inzerátů na zpěvačky a končit bude celovečerním filmem, který spadne do kategorie muzikálů. Termín? Rok 2010 natáčení, premiéra zřejmě až v roce 2011. Na rozdíl od Murdocha tam ale já Belle & Sebastian slyším, stejně jako jejich inspiraci - Nicka Drakea či The Smiths, akorát za mikrofon je třeba si dosadit modelku / herečku / zpěvačku Catherine Ireton. A stejně jako u Belle & Sebastian očekávejte křehkou neprvoplánovou popovku, která se vám nenásilně vetře pod kůži. Skladba je ze soundtracku, který film předběhne minimálně o rok, vychází totiž již příští měsíc. A mimochodem - Murdoch píše k filmu i scénář.


Filthy Dukes
Filthy Dukes - Messages
žánr: synthpop, electro
info: oficiální web, MySpace.com

Ještě než přibrali svého producenta Marka Ralpha do party jako basáka, jezdili Olly Dixon a Tim Lawton dělat DJ sety pro Hot Chip nebo LCD Soundsystem a samozřejmě také termixovali úspěšná jména ostrovní indie scény - např. Late Of The Pier ("Bathroom Gurgle"), The Rakes ("22 Grand Job") či The Maccabees ("X-Ray"). Pořádali také klubový večer Kill Em All, v rámci kterého si jedny ze svých prvních vystoupení odehráli taková jména jako Bloc Party, Justice či Friendly Fires. S Markem Ralphem představili letos v březnu své povedené debutové album "Nonsense In The Dark", ze kterého je i singlovka "Messages". Jo, a kdyby si mohli vybrat libovolné dva hlasy do svých písniček, tak berou Bowieho a Björk.


Titus Andronicus
Titus Andronicus - Upon Viewing Bruegel's "Landscape With The Fall Of Icarus"
žánr: indie rock, punk, lo-fi
info: oficiální web, MySpace.com

Když jsem na videoklip "Upon Viewing Bruegel's 'Landscape With The Fall Of Icarus'" formace Titus Andronicus narazil na jednom hudebním blogu, byl u něho text, který mně donutil k zamyšlení. Celý se vlastně točil okolo jedné věci - kníru. Zkuste si v duchu vyjmenovat ty tři frontmany s tváří Jana Rosáka, co znáte, a dám ruku do ohně za to, že jde vždy o sakra kvalitní materiál. Jako by s knírkem byla spojená i kvalita tvorby. A platí to i o Titus Andronicus (název skupina vzala ze hry Williama Shakespearea), kteří s loni v dubnu vydaným debutem "The Airing Of Grievances" okouzlili nejen Pitchfork (8,5 a 25. místo mezi nejlepšími deskami roku 2008), ale i na alternativu méně vysazené servery. Letos v lednu se jejich prvotina dočkala druhého vydání, tentokráte na "větším" labelu XL Recordings, a propaguje ji i tenhle nový videoklip.


Freemasons
Freemasons feat. Sophie Ellis-Bextor - Heartbreak (Make Me A Dancer)
žánr: electropop
info: oficiální web, MySpace.com

Skladba "Heartbreak (Make Me A Dancer)" koluje hudební blogosférou již dlouhou dobu. Pouze se očekávalo, že půjde o ochutnávku ze čtvrté řadové desky zpěvačky Sophie Ellis-Bextor, jejíž famózní vokály singl vynáší mezi elitu současné electropopové tvorby. Jenže vše nakonec bylo jinak. Tenhle hit totiž patří dvojici producentů Russell Small / James Wiltshire, kteří pod hlavičkou Freemasons (jejich producentskou práci můžete znát také pod značkami Alibi, BN3 či Walken) vydávají 29. června své druhé album "Shakedown 2". Singl vyjde o týden dříve a futuristické video k "Heartbreak (Make Me A Dancer)" mu dělá dobrou reklamu.


Howling Bells
Howling Bells - Cities Burning Down
žánr: indie rock, alternative
info: oficiální web, MySpace.com

O tom, že kvalitní indie kytarovky letí i na druhé straně zeměkoule, vás mohl přesvědčit tři roky starý debut australské formace Howling Bells. Ačkoli nutno podotknout, že ještě před jeho nahráváním se kvartet ze Sydney přesunul do Anglie. A hudební exhibice na téma PJ Harvey či The Duke Spirit pokračuje i na druhé desce "Radio Wars", která na starém kontinentu vyšla letos v březnu. Za oceánem je její vydání naplánováno na červenec a tenhle klip je malou návnadou. Ještě větší ale bude fakt, že si Howling Bells vybrali jako support pro své americké turné skupina Coldplay, čímž se zařadila mezi The Killers, Snow Patrol či Placebo, kteří těmhle Australanům podobnou nabídku udělali již v minulosti.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY