Video Jukebox 16/2009

24.04.2009 13:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

M. Ward
M. Ward - Rave On!
žánr: indie folk, blues, rokenrol
info: oficiální web, MySpace.com

Skladbu "Rave On!" najdete na aktuálním, v únoru vydaném albu M. Warda "Hold Time". A neexistuje lepší způsob, jak obhájit jeho název. "Rave On!" totiž zastavuje čas okolo vás. Posílá všechen ruch a tlak uspěchané doby do kytek a nabízí léčebnou kůru skrze krátký výlet do doby diapozitivů, LP desek a filmů Edwarda D. Wooda. M. Ward při svých inspiracích zamrzl někde mezi Frankem Sinatrou, Johnny Cashem a The Beach Boys, ale stejně jako jejich tvorba i ta jeho má ambice nadčasovosti. Jen dávejte bacha na návrat do současnosti. Mimochodem, "Rave On!" je coververze písničky, kterou poprvé nahrál Sonny West koncem šedesátých let a kterou již v minulosti vyzval mimo jiné i Bruce Springsteen či Status Quo.


The Thermals
The Thermals - Now We Can See
žánr: pop punk, alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Trio The Thermals vypadlo na začátku zimy 2002 z 9/11 kolotoče přímo do centra dění portlandské indie scény. A měli toho tudíž hodně na jazyku, takže se přes neo-grungeové začátky brzy dostali až k post-pop-punkovým opusům na téma Amerika sucks. Inu, v podstatě lze říct, že mají v osobním dotazníku docela hodně společných bodů s Green Day, jen víte jistě, že to není pouze divadlo. A když už jsme u toho srovnávání s Armstrongovou partou, tak se ho držme: The Thermals jsou ideálním krokem od MTV k pop punku, který už lze opravdu začít brát vážně. Se zrozením Obamova kultu jsou The Thermals v tématech již méně političtí, ale pořád dostatečně fatální. "Now We Can See" je pilotní singl stejnojmenné desky, která vyšla 7. dubna.


Manchester Orchestra
Manchester Orchestra - I've Got Friends
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Formace okolo Andyho Hulla sice v názvu odkazuje na centrum evropské kytarové muziky Manchester, ale mezi nejdůležitější desky, které formovaly její vkus, uvádí především "In Uetro" Nirvany a "The Colour And The Shape" Foo Fighters. V době vydání debutové desky "I'm Like A Virgin Losing A Child" bylo Hullovi pouhých devatenáct let a své pocity cedil přes smyšlené postavy a příběhy, ale na aktuální, jen pár dní staré řadové dvojce "Mean Everything To Nothing", jejímž pilotním singlem skladba "I've Got Friends" je, jde na ruku s mnohem osobnějšími tématy a s první osobou. Tomuhle klipu přecházely již během března dva další, na které se můžete stále ještě podívat: "The Only One" a "Shake It Out".


The Wave Pictures
The Wave Pictures - If You Leave It Alone
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Trio The Wave Pictures funguje, nahrává a koncertuje v různých inkarnacích již více než deset let a je na britské DIY scéně slušně zajetou značkou. Skladba "If You Leave It Alone", jejíž videoklip si v rámci Video Jukeboxu můžete pustit, je pilotním singlem již minimálně osmé řadové desky, z nichž většina byla vydána na doma nahraných CD-R discích, které prodávala po koncertech. Za první oficiální počin tak lze považovat až desku "Instant Coffee Baby", která vyšla loni na labelu Moshi Moshi a na kterou "If You Leave It Alone" navazuje. Jo, a obecně si The Wave Pictures můžete zařadit někam mezi The Smiths a... The Smiths.


Thao Nguyen
Thao With The Get Down Stay Down - Did You Ever Have To Make Up Your Mind
žánr: folkrock, alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Videoklip ke coververzi "Did You Ever Have To Make Up Your Mind", kterou původně nahrála v polovině šedesátých let americká formace The Lovin' Spoonful, je výsledkem dohody mezi Thao Nguyen a v aktuálním Video Jukeboxu také zastoupených The Thermals. Ne že by na ní pracovali dohromady, ale dohodli se na společném sedmipalcovém singlu, na který The Thermals přispěli dvěma demo skladbami "When I Died" a "You Dissolve" a Thao With The Get Down Stay Down ještě dříve nevydanou skladbou "Cool Yourself You Are Flush Red". Vše zařazeno pod hlavičku oslav svátku hudebních obchodů, který se od roku 2007 slaví 18. dubna, a také na poctu všech ponožkových maňásků (viz videoklip).


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY