Paul Simon už ví, kdo je ta jediná

11.01.2001 04:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nové album Paula Simona pod názvem "You’re The One" je sbírkou komorních písniček.
7/10

Paul Simon - You’re The One

Skladby: That's Where I Belong, Darling Lorraine, Old, You're The One, The Teacher, Look At That, Seňorita With a Necklace Of Tears, Love, Pigs, Sheep and Wolves, Hurricane Eye, Quiet

Celkový čas: 44:04
Paul Simon, druhdy polovina slavného dua Simon/Garfunkel, je mužem na prahu šedesátky. Z jeho nové desky lze usuzovat, že je mužem vyrovnaným a zřejmě docela spokojeným. S albem "You’re The One" si dal načas, protože pokud nepočítáme hudbu z muzikálu "Capeman", živáky a různé výběry (např. "Greatest Hits: Shining Like A National Guitar"), jedná se o první studiovku po deseti letech od desky "Rhythm Of The Saints".

Písničky jsou poklidné, někdy až křehké. Přesto do nich Simon dokázal velmi pěkně a decentně zakomponovat vlivy africké hudby. Je to patrné zejména v bohatém využití perkusí, jež ovšem spíše nenápadně podbarvují melodii než by byly nositelem divokých rytmů. Rychlejších a hybnějších kousků (např. "Hurricane Eye") je drtivá menšina.

Název alba je příznačný. Hlavnímy tématy textů, které stojí za přečtení a poslech, je životní zkušenost, poznání toho podstatného a samozřejmě láska. Na jediném slově "Love" dokázal Simon vystavit krásný refrén stejnojmenné písně, přímo epická je delší skladba "Darling Lorraine", v níž Simon plýtvá jemnými melodickými nápady. Použití afrických rytmů není prvoplánové ani samoúčelné - Simon už si je natolik osvojil, že je zcela samozřejmě a ledabyle kombinuje třeba s americkou country a vůbec to netahá za uši, viz a slyš titulní "You’re The One". Ta je v rytmickém refrénu podbarvována vybrnkávanou kytarou a zní to moc hezky.

Simon svými písničkami potěší a i přes využití prvků etnické hudby příliš nevyzývá k tanci. "You’re The One" je deskou k příjemnému poslechu, komorní a jistě vyžadující přiměřenou náladu. Velmi silnou stránkou jsou chytré texty - ale to příznivcům Paula Simona jistě není třeba připomínat.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Paul Simon - You’re The One
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 44:04
Skladby: That's Where I Belong, Darling Lorraine, Old, You're The One, The Teacher, Look At That, Seňorita With a Necklace Of Tears, Love, Pigs, Sheep and Wolves, Hurricane Eye, Quiet



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY