A krev se znovu vaří

06.03.2009 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Existují už neuvěřitelných šestnáct let. Přesto za tu dobu stihli vydat pouze šest studiových alb, které slouží jako reflexe politické situace dané doby. Jejich roztříštěný hudební styl je sice mnohdy těžko definovatelný, ale snadno rozeznatelný. Asian Dub Foundation.
6/10

Asian Dub Foundation - Punkara

Skladby: Target Practice, Burning Fence, Superpower, Speed Of Light, Ease Up Caesar, Living Under The Radar, S.O.C.A, Altered Statesman, Bride Of Punkara, Stop The Bleeding, No Fun (feat. Iggy Pop), Awake Asleep (Japanese Bonus Track)
Vydáno: 22.9.2008
Celkový čas: 53:17
Vydavatel: D Smack U
Rok 1993 zrodil dva ostrovní kulty. Underworld vydali svou první desku po příchodu Darrena Emersona, výtečnou "dubnobasswithmyheadman", a v Londýně se dali dohromady Asian Dub Foundation. Ti si na svůj první počin sice ještě dva roky počkali, nicméně výsledek "Facts And Fictions" dopadl nad očekávání dobře. Politická angažovanost v textech a nápaditost v melodických postupech jim v nekompromisním živém podání rychle přinesl zájem velkého zástupu fanoušků.

Debutu se ještě dokázali přiblížit s veleúspěšným počinem "Community Music" z roku 2000, ale jinak je možné říci, že úroveň jejich diskografie se pohybuje v trajektorii houpačky. Postupně totiž kapela pohlcovala samu sebe, a to i díky personálním rošádám. Hudební kouzlo poněkud vyprchalo, zvuková pestrost dubu, ragga a orientu se mnohdy zploštila do příklonu k nenápadité syntéze zlámaných beatů.

Nyní je tu kolekce "Punkara". S novým zpěvákem a do jisté míry i s novým nábojem. Deska je to v mnoha směrech zvukově údernější a bohatší než předcházející "Tank". Jako by vokální leader Al Rumjen přinesl ze svého předchozího ska-punkového působiště King Prawn energii, kterou vstřebala i sama kapela, což je znatelné zejména v úvodu desky. Jsou tu však také téměř instrumentální položky odkazující naopak více k poklidným vlnám dubu. Jednou z nich je například znepokojivě plíživá "Bride Of Punkara". Nebo vůbec nejpovedenější skladba desky - šestiminutová "Speed Of Light". Naopak možným zklamáním může být překvapivě krotká coververze "No Fun" s hostujícím Iggy Popem.

"Punkara" může být ohlédnutím vzad, stejně jako pohledem dopředu. Pokud se současná sestava Asian Dub Foundation ustálí, můžeme se z jejich strany dočkat ještě nejednoho překvapení. Nová deska je jejich prozatímním startovacím výstřelem. Až s další nahrávkou uslyšíme, na jak dlouhou trať se kapela v této podobě a s tímto soundem vlastně vydala.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY