Vláda plná muzikantů

26.01.2009 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Občas se to stane - politik je i hudebníkem. V případě Michaela Kocába to ovšem platí naopak: hudebník se stal politikem. Ve vládě ovšem bude mít co do činění s pestrou paletou muzikantů. Metalista, rapper, country hvězda. Jediný, u koho není známo, čemu dává přednost, je ministr kultury Václav Jehlička.
Michael Kocáb
© kocab.com
Rockeři se mohou radovat - ve vládě mají konečně svého pravověrného zástupce. Od pátku 23. ledna je ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Zakladatel Pražského výběru, tvůrce mnoha filmových melodií a spoluautor řady starších hitů to ale nebude mít v kabinetu Mirka Topolánka lehké.

Vezměme si to popořadě. Hned jeho šéf je sice také rocker, ovšem poněkud jiného gusta. Když Topolánek na jaře 2006 objížděl republiku v rámci předvolební kampaně, na náměstích mu vyhrávali mimo jiné Buty a Olympik, po internetu koluje video, na němž si premiér užívá při vystoupení Debustrolu.

K hudbě má blízko také Ondřej Liška. Ministr školství a první místopředseda Strany zelených občas vystupuje s taneční skupinou Lesní zvěř, jíž vypomáhá jako rapper. V České televizi bylo nedávno k vidění jeho skotačení na pódiu. Liškova parafráze dancehallu Kocába ale asi nenadchne.

Totéž lze říct o nejslavnějším vládním muzikantovi: vicepremiérce Vlastě Parkanové. Když do Česka přijel předloni v létě americký prezident George Bush, nazpívala mu spolu s Janem Vyčítalem song "Dobrý den, prapore hvězd a pruhů". Dodnes není jasné, zda šlo o ironii, nebo projev šílenství.

Ovšem asi největší práci mu dá pohovořit si o muzicírování s dalším nováčkem, ministrem dopravy Petrem Bendlem. Ten v loni v srpnu vydal vlastní desku "Hodiny", kterou si lze koupit na internetu za dvě stě padesát korun. Na Bendlově webu si z ní můžete poslechnout ukázky. A proč to bude pro Kocába těžká řeč? Kousek textu postačí: "Provázek myšlenek Ti holka schází, stojíš tu jak v plotě kůl. / Cukřenky pohledů kolem sebe házíš, tvůj kluk zlomil nad Tebou hůl."

Každopádně asi jediným ministrem, u nějž není známo, jaké hudbě dává přednost, je paradoxně ministr kultury Václav Jehlička. Bude to způsobeno zřejmě tím, že lidoveckého senátora v podstatě nikdo nezná, a tak nikoho nezajímá, které tóny a akordy mu znějí libě.

Mirek Topolánek vs Debustrol

Vlasta Parkanová feat. Jan Vyčítal - "Dobrý den, prapore hvězd a pruhů"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY