Laibach přivezou do Prahy elektrizovaného Bacha

23.01.2009 12:22 - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Laibach - Kunst der Fuge
© laibach.nsk.si
Slovinská elektro-industriální skupina Laibach přiveze 22. února do pražského barokního kostela Sv. Šimona a Judy multimediální projekt "Laibachkunstderfuge". Námětem je slavné dílo barokního skladatele Johanna Sebastiana Bacha "Umění fugy", k jehož zpracování si kontroverzní slovinští hudebníci vypomohli použitím počítačů.

Stěžejní Bachovo dílo, které vznikalo téměř tři desetiletí, je totiž vystavěno na matematicky postihnutelném modelu, který spočívá ve variacích jednotícího tématu ve stupnici d moll. "Umění fugy" (v originálu "Die Kunst der Fuge") je bohatým zdrojem inspirace i pro jistou tajemnost, která se k dílu po staletí od jeho vzniku vázala. Není jasné, pro jaký nástroj je kompozice určena, návdavkem se vedly spory i o to, zda se vlastně nejedná "jen" o průpravné cvičení pro hudební mistry. Nedokončený čtrnáctý kontrapunktus pak obsahuje pro Bacha zcela nezvyklý (a v kontextu zmíněného díla nepochopitelný) zlom.

Dodejme, že začátek vystoupení Laibach v pražském barokním kostele Sv. Šimona a Judy je naplánován na osmou hodinu večerní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY