MP3 Jukebox 02/2009

14.01.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Bon Iver - Blood Bank (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: folk, indie rock

Bon Iver - Blood Bank EP
Jak uvidíte ve vyhodnocení výroční ankety, i na musicserveru jsme "For Emma, Forever Ago" sežrali Bonu Iverovi (MySpace.com i s navijákem. Jestli vám jeho debut přišel příliš chladný, aktuální čtyřpísňové EP "Blood Bank" prý má být jeho vřelejším protipólem. EP vychází za dva týdny (už teď ale koluje po internetu) a Justin Vernon alias Bon Iver posílá posluchačům prostřednictvím magazínu Pitchfork titulní skladbu. Napsaný prý byla už dříve, ale na album se nehodila, a tak ji nově postavená kapela nahrála znovu. Nevím jak vám, ale mně "Blood Bank" hodně připomíná první album Coldplay. Vermontův hlas je v ní někde mezi Chrisem Martinem a Brucem Springsteenem, což dohromady dává ideální kombinaci uplakaného svalovce. Čímž samozřejmě nechci říct, že je to špatné. Naopak.
Tim Hecker - Sea Of Pulses (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: ambient, glitch

Tim Hecker - Imaginary Country
Tim Hecker nás pěkně napíná. Od jeho mistrovského díla "Harmony In Ultraviolet" už uplynulo více než dva a půl roku a následovník se na obzoru konečně zjevil až teď. Bude se jmenovat "An Imaginary Country" a vyjde na začátku března. Heckerovy ambientní plochy jsou stvořené z abstraktních elektronických výbojů a praskání, ale často dosahují až písničkových forem, což je příklad "Sea Of Pulses", první ukázky z jeho nové desky. Hecker posouvá svůj sound do do zcela nových sonických prostor a podobně jako u nových Animal Collective platí, že tohle se musí poslouchat na pořádném vybavení a v pořádné kvalitě, jinak z toho nebudete nic mít. Žádný div, že MP3, kterou Hecker vyvěsil na Pitchforku, je v mírně nadprůměrné bitrate 256 kbps. Vinyl to není, ale...
Faunts - Feel.Love.Thinking.Of. (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

Faunts - Feel.Love.Thinking.Of.
Pětičlenná kanadská parta Faunts míchá popové písničky s inovátorskými zvukovými postupy, které si vypůjčují ze synthpopu, glitche i techna. To skoro zní, že to jsou Junior Boys v převleku, ale není tomu tak. Jejich třetí studiové album "Feel.Love.Thinking.Of." uvádí na internetu titulní skladba a ačkoliv jsem obyčejně skeptický, když vidím pět hubených kluků s kytarami kolem krku, tentokrát musím uznat, že tří minut strávených v jejich společnosti rozhodně nelituju. A nakonec se z toho vyvrbilo skoro celé odpoledne. Album vychází v půlce února.

Pro zájemce přidávám klip k "M4 (Part II)" z jejich loňského EP "M4".


Miou Miou - Avant le voyage (WWW Remix) (8/10)
MP3 ke stažení

Miou Miou - Le coup de ciseaux (Miyauchi Yüri Remix) (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: dream pop

Miou Miou - Électronique (MiouMixes)
Domácí popoví experimentátoři Miou Miou mají venku remixové album "Électronique (MiouMixes)", na kterém se podíleli kolegové z "jejich" amerického labelu Minty Fresh Records a také několik spřátelených českých či slovenských projektů. Šest věcí si můžete poslechnout na MySpace.com, dvě rovnou zadarmo stáhnout do svého přehrávače. O překopávku "Avant le voyage" se postarali WWW a jestli čekáte beznaděj a zmar, pak se pěkně mýlíte. Sifon svými beaty hlásek Karoliny Dytrtové nijak nešetří, ale není za tím žádná zlomyslnost. A překopat skladbu výraznými stop-start rytmy byl výborný nápad.

O druhý remix se postaral japonský laptopista Yüri Miyauchi, který jemný sound kapely přikrášlil o pozpátku puštěné smyčky. Podtrhl křehkou krásu Miou Miou, ale z nějaké důvodu mi jeho remix nepřijde tak originální jako ten od WWW.


Hudson Mohawke - Polkadot Blues (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: abstraktní hip hop

Hudson Mohawke
Po sérii remixů a vinylových singlů vydá americký producent Hudson Mohawke konečně regulérní debutové EP. "Polyfolk Dance" vychází koncem ledna na Warp Records a zbystřit by měli především milovníci švihlých beatů, které si vypůjčují z abstraktního hip hopu stejně jako z raného rave. "Polkadot Blues" mi nicméně více než nějaký radikální žánrový střih připomíná věci, které už nějaký pátek vychází na Ninja Tune/Big Dada (Daedelus, cLOUDDEAD). Možná by se do těch divných beatů někam vešel i rapper, který by je nakonec nějakým způsobem učinil zajímavými. Nechme se překvapit, co předvede na zbytku EP.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY