Radostná muzikantská abstrakce

05.01.2009 00:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Do nedávné doby malinko záhadné duo The Fireman se po dekádu trvajícím odmlčení připomnělo albovou novinkou "Electric Arguments". A novinka je to v pravdě překvapivá, neboť ryze písničková a začasté velmi melodická. Tím ovšem není ani v nejmenším řečeno, že jde o desku obyčejnou, lehkou a snadno stravitelnou.
8/10

The Fireman - Electric Arguments

Skladby: Nothing Too Much Out Of Sight, Two Magpies, Sing The Changes, Travelling Light, Highway, Light From Your Lighthouse, Sun Is Shining, Dance 'Til We're High, Lifelong Passion, Is This Love?, Lovers In A Dream, Universal Here, Everlasting Now, Don't Stop Running
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: 63:11
I mnohým fanouškům Paula McCartneyho začasté název dua The Fireman nic neříkal. Alespoň do chvíle, kdy tento skladatel, zpěvák a multiinstrumentalista oznámil na svém webu, že toto duo, jehož druhou polovinu vedle Paula tvoří Martin Glover alias Youth, vydává své třetí album "Electric Arguments". Malinko se tak tímto oficiálním přihlášením k projektu vytratilo kouzlo tajemství, které ne všichni znají, na druhou stranu po prvním poslechu musí být každému jasno, že tohle album prostě tutl být nemohlo a McCartney musel přiznat barvu.

Předchozí dvě alba totiž byla všechno možné (ponejvíce pak ambientně-taneční šílenosti), jenom ne písničkové desky a Paulův snadno rozpoznatelný hlas na nich téměř není k zaslechnutí, a pokud se objeví, tak spíš v jakémsi mlžném oparu, nesnadno zachytitelný. Naproti tomu novinka je McCartneyho zpěvu plná. Vlastně mě při poslechu opakovaně napadalo, že deska "Electric Arguments" úplně klidně mohla vyjít jako regulérní Paulova řadovka a vedle jeho dřívějších poněkud experimentálnějších alb "Wild Life" (vydaného pod hlavičkou kapely Wings) či "McCartney II." by se celkem dobře vyjímala. Chápu ale, že by to bylo poněkud nefér vůči Youthovi, jehož tvůrčí podíl na všech třech albech vydaných pod značkou The Fireman je rozhodně větší než malý.

Třináct skladeb bylo prý nahráno ve třinácti dnech a ona jednodenní nahrávací sezení, která probíhala během celého roku 2008, byla převelice plodná. Nezatíženost jakoukoliv odpovědností vůči fanouškům (ano, na deskách vydaných pod jménem The Fireman lze čekat opravdu mimo jiné cokoliv) a radost z čirého muzikantského blbnutí čiší z každého tónu. Střídá se tu například snová náladovka založená na jednoduchém vybrnkávání na akustickou kytaru a zastřeném zpěvu "Travelling Light", dřevní nabroušený blues-rock "Nothing Too Much Just Out Of Sight", křehoulinká, flétnou okořeněná "Is This Love?" či typická, lehce skočná a někam ke hvězdám na ramenou zvonů letící mccartneyovština "Dance 'Til We're High". Čeho se však posluchač nedočká je jednoduchost, obyčejnost nebo nuda. Vše se děje pod heslem nemáme nic připraveno, pojďme vyzkoušet, co vše se dá ze spontánně z podvědomí vynořivších se tónů a pod ruku padnoucích nástrojů vykouzlit.

Jestli něco "Electric Arguments" vystihuje opravdu stručně a jasně, je to patrně obal cédéčka. Velmi vydařená, čistá a procítěná abstrakce. Radost z umění, ze schopnosti tvořit. Radost, kterou deska přenáší na vnímavého posluchače.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY