Nejlepší český crossover. A basta!

28.12.2008 05:00 - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Mathcoreové riffy, pouťová vyvolávání, niternost emocoreových řvounů, pestrost alternativní scény. Něžné i přímočaré "Lamento" je přesvědčivou nahrávkou, která jako by nad plán činí mimořádnou službu tvrdé hudbě, když poukazuje na její obrovskou svobodomyslnost. První hoře, seznamte se.
8/10

První hoře - Lamento

Skladby: Lamento, Naruby, V ráji se stmívá, Všechny cesty, Průhledná, Óda na bestii, Otčenáš, Nevolník, Oceány
Vydáno: říjen 2008
Celkový čas: 42:11
Vydavatel: Black Point Music
Třetí řadová deska původem jičínských První hoře ukazuje, jak tvárná může být hudba v nástrojovém složení kytara-bicí-intenzivní zpěv. Připojme akordeon, nevinný hlásek hostující Lucie Páchové či ozvuky metalových psycho-hymen á la "Infinity" Devina Townsenda a máme zaděláno když ne na nejlepší, tak alespoň na nejzajímavější tuzemskou crossoverovou nahrávku posledních let.

"Lamento" má šanci rezonovat s příznivci alternativní scény (výkřiky v "Ódě na bestii" jsou bez nadsázky vášovské) i množícím se druhem zvaným "náročný posluchač metalu". Ten ocení ozvuky kapel jako Mr. Bungle, přítomnost typických postupů žánru i toho, jak je První hoře dokáží variovat. Zatímco samotné sekané riffy i prudký zpěv uspokojí rovněž džínového konzervativce, nečekaná překlenutí do jednoduchého notování s klavírním motivem jak z "Limonádového Joea" i hudbě nadřazená poetická sdělení už vyžadují rozhled a chuť experimentovat.

První hoře (Bandzone.cz) si získávají posluchače atraktivní a na první poslech chytlavou melodikou, kterou však nenadužívají a systematicky ji prokládají o poznání disharmoničtějšími pasážemi, z nichž by se protočily panenky i někdejším průkopníkům tuzemské metalové avantgardy Vuvr. Občas se dokonce zdá, jako by okamžitý požitek z poslechu cíleně znemožňovali. Kterýkoliv z nástrojů se zde může kdykoliv vydat zcela libovolným směrem. První hoře si však uvědomují, jak silné nápady "Lamento" zachycuje, a tak se k některým z nich vracejí vícekrát, nikdy ale tak často, aby se ohrály či zprotivily.

"Lamento" je z desek, jejíž úsečnost nezabraňuje ucelenému zážitku, současně je deskou tak nabitou nápady a motivy, že se První hoře uchýlili k zapojení jakýchsi "meziskladeb". Ty umožňují vyčištění hlavy od právě doznivší písně a byť jsou často zajímavé samy o sobě, daří se jim také vyladit posluchače na další várku něčeho, co lze s vědomím neurčitosti takové škatulky nazvat pouťovým jazz-metalem.

Na to, abychom První hoře označili za věrozvěsty tvrděrockové budoucnosti, je v jejich hudbě čitelných až příliš mnoho předchůdců. Lamento je přesto nejsvobodomyslnější tvrdou nahrávkou na české scéně od "Songs To Be Afraid Of" plzeňských Dive. První hoře pracují s poetikou potulných vypravěčů a jedno z ponaučení plynoucích z jejich skladeb praví, že takzvaná tvrdá hudba dokáže být velice pestrou a otevřenou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY