Jak rocková babička Tina válí...

21.12.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Tina Turner to nakonec v hudebních důchodu nevydržela a vrátila se, čemuž nasvědčuje i právě probíhající oslavné turné, které je téměř vyprodané. Je s podivem, jak ve svých skoro sedmdesáti letech překypuje vitální energií. Ohlédnutím za její vrcholnou kariérou je kompilace prostě pojmenovaná "Tina!".
7/10

Tina Turner - Tina!

Skladby: Steamy Windows, River Deep Mountain High, Better Be Good To Me, The Acid Queen, What You Get Is What You See, What's Love Got To Do With It, Private Dancer, We Don't Need Another Hero (Thunderdome), I Don't Wanna Fight, Goldeneye, Let's Stay Together (Live On Amsterdam), I Can't Stand The Rain (Live In Amsterdam), Addicted To Love (Live At Camden Palace), The Best, Proud Mary, Nutbush City Limits, It Would Be A Crime, I'm Ready
Vydáno: 13.10.2008
Celkový čas: 76:35
Vydavatel: Parlophone
Jen málo žen v rockové branži má takový hlasový potenciál jako Tina Turner. Nebýt však Ike Turnera, jejího prvního manžela (loni bohužel zemřel), možná bychom o ní dnes nevěděli. Na druhou stranu právě on byl tím elementem, který po rozchodu nejvíce zamával jejím osudem i hudební dráhou. Všechny tyto milníky by prý měl podchytit chystaný muzikál "Simply The Best" (shodně pojmenovaný jako její jedna hitová kompilace), který se má v roce 2009 dočkat své premiéry. Důvodem k vydání retrospektivy "Tina!" je ale zatím spíše napumpován jejím koncertním comebackem, který se podle prvních ohlasů nese ve velkém stylu.

Poslední dvě studiové desky Tiny "Wildest Dreams" a "Twenty Four Seven" jsou trestuhodně pozapomenuty a připomenuty jen bondovským trhákem "Goldeneye". Ale pokud se podíváte zevrubněji na tracklist této výběrovky, zjistíte, že se nedostalo i na další alba. Popravdě se dalo očekávat, že nejvíce prostoru dostanou jen vrcholné momenty z elpéček "Private Dancer" a "Foreign Affair".

Ve filmové "I Don't Wanna Fight" se zpívá o tom, že Tina už nechce bojovat s žádnými nástrahami. Takže pokud se někdy v budoucnosti ještě dočkáme nějaké desky, dá se očekávat, že bude promlouvat stejným stylem, který nastolily novinky "I'm Ready" a "It Would Be A Crime". Pod oběma je podepsán Guy Chambers a nabízí takový standard, v kterém už není ta živelnost, jíž ze sebe Tina dokázala přímo vystřelit. Dobrým kontrastem jsou pak přiložené koncertní verze skladeb "Let's Stay Together", "I Can't Stand The Rain" a "Addicted To Love" (zachycené již v roce 1986), ty odkrývají její nastražené zbraně, které jednoznačně zabírají. Samozřejmě vedle nich nemohou chybět provařené hity.

Kariéra Tiny Turner se nedá důkladně zmapovat jen na jednom disku, takže bych uvítal přiložené klipové DVD. "Tina!" nabízí v průletu to nejlepší a pro chystaný muzikál ji lze brát jako vhodný studijní materiál. V blízké či vzdálené budoucnosti se takových kompilací dočkáme ještě nespočetněkrát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY