Opakovo povedené (nejen) hiphopové sólo

26.12.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Rapper a producent ze slovenských AMO, bratislavský Opak přichází se sólovkou. Ceněná postava slovenského hip hopu na "Otvorenie" rozhodně překvapila různorodostí skladeb. Obsahuje i twistové a reggae věci a také hostovačky Francouzů nebo legendárních amerických Naughty By Nature.
8/10

Opak - Otvorenie

Skladby: Intro, O čo ti ide feat. DJ Metys, Ich závody feat. Row-G & Marcel Palonder, O-pičí song feat. Boy Wonder, Twist feat. Sash, Maš strašnú... feat. Biely, Na začiatku, Najvác feat. DJ Metys, Sen, ktorý sa musel splniť, Stará škola feat. DJ Jazzy, Kto to povedal? feat. Treach, N. Decko & Rebel, Malý Em, Románik feat. Robo Papp, Musíme naučiť deti, Daj mi 5, ...
Vydáno: 24.10.2008
Celkový čas: 55:02
Vydavatel: Parlophone
Opak toho zvládá hodně. Je to rapper, s Moem rapují ve skupině AMO a objevil se jako host na deskách Grimasa, Drvivé Menšiny nebo Čistychova. Je to producent, AMO má zvláštnost v tom, že všichni tři (ještě Viktor Hazard) jsou producenti. Je to hudební dramaturg, vytvořil hudbu pro unikátní projekt první slovenské hiphopové divadelní hry "Príbeh ulice". A také to je majitel studia Zion 5, kde natáčejí špičky i underground hip hopu. Jeho sólový projekt začíná deskou "Otvorenie", na které se představil jako rapper... a vlastně i zpěvák.

Předchozí desku AMO "Family Biznis" jsem nějak přešel a srovnávat s debutem "Original" tento počin nebudu. Opak je samostatná jednotka, v jednom rozhovoru se vyjádřil, že na AMO nedostával dostatečný prostor a "Otvorenie" tak charakterizuje vysloveně jeho samotného. Proto na desce není nikdo z AMO ani na hostovačce. Hostů tu je ale jinak opravdu dost. Zpěváci, rappeři, DJové.

Zpěvné písničky mám z alba vlastně nejradši. Nejedná se ani moc o hip hop, u pohodového "Románik" je to r'n'b na kytaru, "Sen, ktorý sa musel splniť" a "Musíme naučiť deti" je zase reggae. U něj se mi líbí hodně text, kde radí rodičům a dětem. Možná primitivní, ale jsem rád, že se toho nějaký rapper dotkl: "myslia, že len v počítačovom svete sa dá chodiť" jsem z hiphopové desky ještě neslyšel. Největším hitem "Otvorenie" a také první písnička, s kterou se nějaký rapper dostal do slovenského rádiového Top 10, je "Twist". Ten je opravdu twistový, i když původně to Opakův úmysl nebyl. Přizval si na něj zpěvačku "Sash" a do videoklipu šíleného herce; je to oprávněně hit.

"Máš strašnú" je opravdu chytlavá skladba o zadcích slečen, refrén "Máš strašnú riť, tak zkus sa uvoľniť..." si rád zpívám (k nelibosti mé přítelkyně). Když "Otvorenie" poněkolikáté poslouchám, tak tam vlastně je většina tracků hodně chytlavá, těžko hledat slabší kousky. Exkluzivitou jsou dvě věci se zahraničními hosty: "Ich závody" s Francouzem Row-G a "Kto to povedal?" s Treachem z legendárních amerických Naughty By Nature ("Hip Hop Hooray"). Dobře se převedl i Boy Wonder z Turbo Boost (to jsou Slováci, ne Američani) na tracku "O-pičí song".

"Otvorenie" uzavírá outro "...", které rozhodně není "zatvorenie", naopak kromě děkovačky producentům a hostům také oznamuje, že pokračování sólo projektu "OPAK" bude P, "Produkcie". A já se hodně těším, protože Opak je opravdu nadaný v mnoha směrech. Finální vysoké hodnocení "Otvorenie", kde se představil jako rapper a z třetiny i producent, je odměnou za jeho přístup a různorodost desky. Nebudu se však zlobit, když mi v diskuzi oznámíte, že ty mimohiphopové výlety nestojí za nic, Opak jako rapper je slabý a produkce jsou hrozné. Můj názor ale nezměníte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY