MP3 Jukebox 49/2008

10.12.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jay-Z ft. Santogold - Brooklyn Go Hard (9/10)
MP3 ke stažení (Fader)
žánr: hip hop

Jim Jones ft. Lil Wayne, Twista, Noe - Swagger From Us (8/10)
MP3 ke stažení (Fader)
žánr: hip hop

Notorious
Tak to vypadá, že hiphopoví producenti už vysamplovali všechny staré desky ve všech žánrech a teď už jim nezbývá nic jiného, než si půjčovat z aktuálních hitů. Jednu z největších letošních hiphopových pecek "Swagger Like Us" postavil Kanye West na samplu z letního megahitu "Paper Planes" od M.I.A.. Náš download "Swagger From Us" v hlavní roli s Jimem Jonesem je něco jako pokračování tohoto hitu, který narapovali Kanye, T.I. a spol. Kromě zmíněného samplu mají obě verze společnou účast všudybyla Lil Wayneho, který Jonesovu verzi zahajuje. A jeho výstup je rozhodně nejlepší. Druhým vrcholem je kulometný flow Twisty v druhé třetině, ze kterého vám zaručeně spadne brada.

M.I.A. si letos užívá těhotenství (mimochodem její dítě se má narodit přesně v den předávání cen Grammy, v nichž se bude s "Paper Planes" ucházet o Píseň roku), a tak na její místo královny alternativní scény zaskočila Santogold. Refrén z její "Shove It" aktuálně využil znovu (!) Kanye West v "Brooklyn Go Hard", s níž Jay-Z propaguje životopisný film "Notorious" o těžkotonážní rapové legendě Notoriovi B.I.G. V obou případech Kanye smyčkuje větu vytrženou z kontextu originální písně napasovanou na mašírovací beat a v obou případech odvedl geniální práci. Ještě dodám, že v "Brooklyn Go Hard" se nakonec osobně objeví i Santogold, nicméně poté, co Jay-Z dokončí svůj triumfální (sebe)oslavný monolog, už vlastně ani nemá šanci skladbě něco přidat.

K posouzení přidávám také skvělý videoklip k "Brooklyn Go Hard", který ale není oficiální. Vznikl s pomocí programu, který naprogramoval Evan Roth v Graffiti Research Labs a designoví labužníci si ho snad užijí, jako jsem si ho užil já.


Wavves - Wavves (8/10)
MP3 ke stažení (Fader)

Wavves - Beach Demon (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: noise pop

Wavves - Wavves
Pokud jste náhodou hudební producent, technik nebo zvukař, doporučuji vám raději si MP3 "Wavves" od stejnojmenného kalifornského projektu Nathana Williamse nestahovat. Ten totiž záměrně natáčí své nahrávky s tak přebuzeným zvukem, až by vás z toho rozbolelo srdce. Williams si s technickou stránkou svých nahrávek nedělá žádnou hlavu, a nebo možná naopak - lo-fi zvuk vydává za svůj umělecký záměr. Naštěstí pro něj i pro nás mají skladby v sobě i něco více než jen neúprosný atak na červené diody mixéru - titulní "Wavves" je kouzelná noisepopová hymna a "Beach Demon" jsou Beach Boys, kteří se snaží překřičet pláž plnou opilých teenagerů z maximálně zesíleného tranzistorového rádia ze 70. let. (Mimochodem, Wavves vystoupí 15. února na Sedmičce. Těšíme se!)
TV On The Radio - Dancing Choose (Prefuse73 Remix) (8/10)
MP3 ke stažení (NME)
žánr: electro, abstraktní hip hop

TV On The Radio - Dear Science
Pořád všude opakuju, že "Dear Science" od TV On The Radio je nejlepším albem roku 2008, až jsem sám začal trochu pochybovat. Jenže pak si ho pustím znovu a vím, že jsem se nemýlil. Z punk-funkové pecky "Dancing Choose" bude v lednu druhý oficiální singl a tak TVOTR vypouští na web remix z pera (nebo spíše laptopu) Prefuse73. Abstraktní hiphopový malíř samozřejmě přidal divný beat a na závěr rozstříhal zpěv Tundeho a Kypa a vhodil ho do pračky. Originál je geniální, remix je přinejmenším pozoruhodný. Srovnejte si sami, klip k původní verzi přikládám.


Common ft. Cee Lo - Make My Day (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: soul, pop

Common - Universal Mind Control
A ještě jednou Kanye West, jehož blog KanyeUniversity možná brzy dostane vlastní složku na stole detektivů z RIAA. Nejenže na něm West prosakuje vlastní skladby, dokonce občas vypustí na net i písně jiných interpretů. Tentokrát klasicky a po pirátsku přes ZShare nabízí čtenářům novinku z Commonova alba "Universal Mind Control". Jasně, Common je kámoš, ale co řekne tomu, že "Make My Day" natočená se Cee Lo se díky Westovi povaluje na internetu dva týdny před vydáním alba? Zatímco Common dává svoje standardně výtečné rýmy, Cee Lo přidává svoje pohodové soulové čokoládové kapučíno. Commonovo osmé album se mělo původně jmenovat "Invincible Summer", jenomže vychází s tak tragickým zpožděním, že ho raději přejmenoval. S tracky jako "Make My Day" by původní název dával smysl více.
Různí - 4AD Sampler (bez hodnocení)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock, alternativní rock, folk

Deerhunter - Microcastle
Mám takový pocit, že jsem obrat o předčasných vánočních dárcích už v Jukeboxu použil, takže tentokrát půjdu rovnou na věc: skvělý label 4AD vypustil na net kompilaci svých interpretů. Pokud jste třeba nějakou náhodou žili poslední dvanáct měsíců na Severním pólu s rádiem, které hrálo jen české stanice (a to vás tedy skutečně lituju), rozhodně s ním získáte přehled o některých mimořádných počinech roku 2008. Je tam geniální "Golden Age" od TV On The Radio, "Nothing Ever Happened" z parádní desky Deerhunter, ukázky z chválených alb Department Of Eagles a The Mountain Goats. Plus Bon Iver, Johann Johannsson, Stereolab či Atlas Sound, které jsem vám už v rámci Jukeboxu cpal dříve, a spousta dalších skvělých věcí. Budou chtít váš email, ale vážně to za to stojí. Jestli nevěříte, můžete si skladby poslechnout přímo na webu 4AD.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY