Kanye West v USA triumfuje nad Guns N' Roses

04.12.2008 10:42 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dlouho odkládané album "Chinese Democracy" Guns N' Roses se v USA prodalo sotva ve čtvrtmilionovém nákladu, a tak nic nestálo v cestě na vrchol nejnovějšímu opusu Kanye Westa "808s & Heartbreak". V singlech se z vítězství konečně raduje Beyoncé za "Single Ladies (Put A Ring On It)".
Beyoncé - Single Ladies (Put A Ring On It)
© facebook interpreta
Beyoncé se konečně dočkala dobytí vrcholu v singlovém žebříčku. Ten nakonec nepatří baladě "If I Were A Boy", ale energickému hitu "Single Ladies (Put A Ring On It)". Je to její páté číslo jedna, které přichází dva roky po "Irreplaceable". Ještě dodám, že za singlem stojí producentská dvojka Tricky Stewart a The-Dream, která si připisuje čtvrtý společný žebříčkový zářez po "Me Against The Music", "Umbrella" a "Touch My Body".

T.I. a Rihanna klesají s "Live Your Life" na dvojku, třetí zůstává druhý singl Mrs. B "If I Were A Boy", a aby se to nepletlo, čtvrtý je znovu T.I. s "Whatever You Like". Na cestě vzhůru pokračuje Lady Gaga s balíčkem "Just Dance (Remixes)", zatím se zastavila na pětce. I Ne-Yo si polepšil na sedmičku s "Miss Independent" a v desítce je zpět "Womanizer" Britney Spears. Za týden tam nejspíše uvítáme i The Fray s "You Found Me". Aktuálně se posunuli na patnáctku a výrazně si polepšili v rozhlasovém éteru. Kanye West poskládal od 13. do 21. místa hned tři singly. Zatímco "Love Lockdown" na jedné straně vypadlo z desítky, na straně druhé startuje jako nejlepší novinka týdne "See You In My Nightmares". Neoficiální třetí singl z "808s & Nightmares" tlačí nahoru rapový skřet Lil Wayne, který tento týden hlásí tři hity v druhé desítce. (Stejný důvod úspěchu má Ludacrisovo "Last Of The Dying Breed" debutující v poslední desítce.)

Novinku má také Pink se "Sober", hlásí s ní zrychlení z nuly na 53. Australské popové duo The Veronicas konečně zabodovalo i v USA a s "Untouched" vstupují do Hot 100 na čísle 65. Co na tom, že singl v Austrálii bodoval už před rokem? V Americe jim pomohlo, že skladbu zazpívali v televizní taneční soutěži "So You Think You Can Dance" a podpořilo ji největší newyorské rádio WHTZ. Na čísle 79 startuje nový singl Pussycat Dolls "I Hate This Part" a o osm příček níže jsou Coldplay s "Lost!" EP včetně remixu s Jay-Zm.

    Top 10 - singly:
  1. Beyoncé - Single Ladies (Put A Ring On It)
  2. T.I. ft. Rihanna - Live Your Life
  3. Beyoncé - If I Were A Boy
  4. T.I. - Whatever You Like
  5. Lady Gaga - Just Dance (Remixes) EP
  6. Katy Perry - Hot N Cold
  7. Ne-Yo - Miss Independent
  8. Pink - So What
  9. Britney Spears - Womanizer
  10. Jason Mraz - I'm Yours

Kanye West - 808s & Heartbreak
© facebook interpreta
Týden kolem Dne díkůvzdání patří v amerických hitparádách k nejsledovanějším a letos tomu nebylo jinak. Vítězem přestižního klání se stal Kanye West s "808s & Heartbreak", poražení naopak odešli Guns N' Roses, jejichž comeback nejspíše nedopadl tak, jak by si Axl představoval. Kanye slaví třetí triumf v řadě, nové desky se ale v prvním týdnu prodalo jen 450 tisíc. Pokud si ještě vzpomenete, "Graduation" loni v září hlásilo více než dvojnásobné číslo a Westova novinka stěží dosáhla prodejních čísel jeho čtyři roky starého debutu "College Dropout". Nuž, ekonomická krize se podepisuje i na počtech prodaných nosičů.

Na dvojku se vrací Taylor Swift s "Fearless". Posunu z čtyřky vhůru pomohla její účast na American Music Awards a druhé album mladé country zpěvačky už se může ve třetím týdnu pochlubit platinovým oceněním za první prodaný milion. Axlovi Guns N' Roses prodali v prvním týdnu 261 tisíc kusů "Chinese Democracy" a na lepší než třetí místo to nestačilo. Dva díly "Use Your Illusion" debutovaly před sedmnácti lety na čele žebříčku s prodejem kolem 685 a 770 tisíc. Beyoncé klesá s "I Am...Sasha Fierce" z jedničky na čtyřku. Až poslední housle v Top 5 hrál rapper Ludacris s novinkou "Theater Of The Mind". Znamená to pro něj ústup ze slávy, poslední tři alba brala jedničku a i dvě předchozí se umístila lépe, než je aktuální páté místo. 214 tisíc prodaných kusů v prvním týdnu je navíc nejmenší číslo od jeho oficiálního debutu "Back For The First Time".

Šestka patří The Killers s "Day & Age". Po druhém místě "Sam's Town" je to také pokles. Tím se desítka pro novinky uzavírá a další dvě najdeme až v polovině té druhé. Kompilace "Greatest Songs Of The Eighties" od Barryho Manilowa je čtrnáctá, EP "Prospekt's March" Coldplay patří patnáctka. Country stálice Trace Adkins je s "X" na místě 32, křesťanský písničkář Jeremy Camp bere za "Speaking Louder Than Words" číslo 38 a živák Linkin Park "Road To Revolution" otevírá pátou desítku. Zatímco v Británii album "Electric Arguments" vyšlo pod značkou The Fireman, v Americe se prodává podepsané jménem Paula McCartneyho, což mu nejspíše pomohlo na číslo 67. O tom, že hit v Top 10 není nutně zárukou albového úspěchu, se přesvědčil Kevin Rudolf, jehož "In The City" startuje skromně na čísle 93.

    Top 10 - alba:
  1. Kanye West - 808s & Heartbreak
  2. Taylor Swift - Fearless
  3. Guns N' Roses - Chinese Democracy
  4. Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
  5. Ludacris - Theatre Of The Mind
  6. The Killers - Day & Age
  7. Nickelback - Dark Horse
  8. Různí - Twilight (OST)
  9. Různí - Now 29
  10. David Cook - David Cook

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY