Vousy až na zem a rock až na půdu

10.12.2008 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Čtvrt století uběhlo od vydání jedné z nejlepších desek rockové historie. Ta se nyní vrací na pulty prodejen v exkluzivní sběratelské edici, která ve vás vyvolá touhu usednout na motorku a prohánět se vyprahlou americkou silnicí vstříc neznámu. Vaším parfémem se stane olej a v uších vám budou znít ZZ Top.
10/10

ZZ Top - Eliminator

Skladby: CD: Gimme All Your Lovin, Got Me Under Pressure, Sharp Dressed Man, I Need You Tonight, Got The Six, Legs (Original Album Version), Thug, TV Dinners, Dirty Dog, If I Could Only Flag Her Down, Bad Girl, Legs (Single Version), Gimme All Your Lovin (Live), Sharp Dressed Man (Live), I Got The Six (Live), TV Dinners (Live), Got Me Under Pressure (Live), Legs (Dance Mix)
DVD: The Videos: Gimme All Your Lovin, Sharp Dressed Man, Legs, TV Dinners; Live On The Tube (11/17/83): Got Me Under Pressure, Gimme All Your Lovin, Sharp Dressed Man, Tube Snake Boogie
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 78:19 + 34:10
Vydavatel: Warner Music
Většinou sběratelské edice vycházejí současně s novým albem, nebo nedlouho po něm, aby z nadšených fanoušků vyždímaly zbytky peněz. Vousáči z Texasu na to šli naprosto jinak a vyčkávali předlouhých pětadvacet let. Doba pokročila a my si můžeme užít báječnou rockovou jízdu doplněnou o mnoho výtečných bonusů na samotném CD nebo na přiloženém DVD. Nejlepší deska v historii kapely nám v roce 2008 dokazuje svou nadčasovost a dává přímý úder všem posměváčkům, kteří osmdesátá léta spojují jen s disco scénou.

ZZ Top na své superalbum čekali předlouhých třináct let a i když jejich předchozí tvorba se nejednou vyskytla na špicích hitparád, "Eliminator" znamenal skutečný průlom a vstupenku do dějin rocku. Svérázné trio se poprvé dostalo do čela US Top 5 a v American Top 20 se drželo více než rok. Sama kapela se o nahrávání zmiňuje jako o lehce experimentálním a při poslechu jí musíte dát za pravdu, směsice je to nevídaná. Koho by vůbec kdy napadlo spojit bluesové kořeny, texaské boogie a syntezátory? Maximálně Pejska a Kočičku při vaření dortu, ale tím si nejsem úplně jistý. Parta okolo Billyho Gibbonse nápad měla a tyto zdánlivě nesourodé části daly vzniknou geniální a stále vkusné nahrávce. Takovým způsobem, že můžete jen kroutit hlavou a souhlasně přikyvovat genialitě.

Billy Gibbons a kytary Dean

Lídr kapely je doslova pověstný svou zálibou v kytarách. Však jich také vlastní několik stovek, ale několik rarit stojí za připomenutí. Kytara z trámu domu, kde vyrůstal Muddy Waters, nebo nástroj od českého kytaráře Jurkoviče jsou jen malým zlomkem, ale jsou "pádla", která měla dopad nejen na Billyho. Celé album "Eliminator" se stalo zlomovým nejen pro kapelu, ale i pro firmu Dean. Jakmile se provalilo, že ZZ Top nahrávali na kytary jejich značky a dokonce se s nimi i prezentovali v klipech a na koncertech, tak kredit firmy začal rychle stoupat. Kdysi neznámá společnost tak dnes mezi svými firemními hráči má taková esa, jakými jsou Dave Mustaine z Megadeth, Jerry Cantrell z Alice In Chains či již nežijící Dimebag z Pantery.

Těžko soudit, jak by dopadl prodej alba, kdyby texaští kovbojové nevěnovali tak velkou pozornost klipům a celkové vizuální prezentaci. Každé video je spojeno s červeným autem zvaným Eliminator a množstvím krásek osmdesátkového střihu. A právě čtyři tyto precizní videoklipy najdete na bonusovém DVD disku. Stejný počet je i live videí z roku 1983, kde se ZZ Top (MySpace.com) představují v plné síle. Výborná záležitost, která vám ukáže jak precizní je i koncertní image skupiny, ať ve volbě kytar nebo choreografii. Jedním slovem: super! I samotný kotouč s původní nahrávkou nám skýtá nejednou překvapení. Kromě původní nahrávky obsahuje i singlovou verzi hitovky "Legs", její taneční mix a pět dosud nevydaných live nahrávek. Srdce fanouška zaplesá, když vidí takovouhle nádheru.

Samotná původní deska je jedním z pilířů rockové scény a cenným klenotem, který vysloužilého rockera musí potěšit a pro mladší generaci je důležitým prvkem rockového vzdělání. "Eliminator" nezasluhuje jiné než absolutní hodnocení. Když k tomu připočtete bonusové songy, DVD a to vše zabalené do slušivého digipacku, tak vás napadne jediná věc: Proč tu sakra není jedenáctka?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY